HomeArtikujÇrregullimet e personalitetitShkaqet e mungesës së vëmendjes
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shkaqet e mungesës së vëmendjes

Ndërsa po bëhen më shumë hulumtime për Çrregullimin Hiperaktivitetit (ADHD), ne jemi në gjendje të kemi një kuptim më të thellë të asaj që shkakton gjendjen. Këtu janë shtatë shkaqe të njohura

 

Gjenetikë

ADHD është kryesisht një çrregullim i trashëguar. Është vlerësuar se 80% e individëve të diagnostikuar me ADHD kanë trashëguar gjendjen. Studimet mbi binjakët dhe fëmijët e adoptuar kanë qenë të dobishëm në përcaktimin e rolit që luan mjedisi dhe cilat role luajnë gjenet. Studimet mbi familjet kanë shtuar gjithashtu njohuritë tona për faktorët gjenetikë të ADHD. Patricia Quinn, MD është një pediatër i zhvillimit me më shumë se 30 vjet përvojë pune me fëmijët dhe familjet me ADHD dhe me aftësi të kufizuara në të mësuar. Ajo thotë se një histori e thellë e familjes shpesh është shumë zbuluese. Pemët familjare mund të krijohen dhe mund të ndihmojnë në identifikimin e atyre anëtarëve të familjes që shfaqin simptomat e ADHD, duke përfshirëtë rriturit që nuk janë diagnostikuar kurrë. Pavarësisht nga mungesa e një diagnoze formale, historia mund të zbulojë se këta të rritur mendojnë se nuk mund të vendosen kurrë, të ndryshojnë punët shpesh, të kenë probleme kronike në përfundimin e projekteve, organizimin e jetës së tyre etj. Nëse trashëgoni ADHD nga një prind, paraqitja e tyre ADHD (ose nëntipi) nëse është i pavëmendshëm, Hyperaktiv- impulsiv ose i kombinuar, nuk do të ndikojë në prezantimin e ADHD që keni.

 

Ekspozimi ndaj plumbit

Ekspozimi ndaj plumbit (madje edhe në nivele të ulëta) gjatë shtatzënisë ose si një fëmijë mund të rezultojë në hiperaktivitet dhe pakënaqësi. Ekspozimi ndaj Substancave në Utero, gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e ADHD.

 

Pirja e duhanit të nënës

Një studim zbuloi një marrëdhënie të rëndësishme midis numrit të cigareve të tymosura gjatë shtatëzanisë dhe rrezikut të ADHD-së tek fëmija. Sa më shumë cigare tymosen, aq më e lartë është shansi i ADHD-së.

 

Përdorimi i alkoolit

Një studim zbuloi se nënat që abuzonin me alkoolin ndërsa shtatzënë kishin dy herë më shumë gjasa të kishin një fëmijë me ADHD, dhe nëna që ishin të varur nga alkooli në shtatzëni ishin 3 herë më shumë gjasa të kishin një fëmijë me ADHD.

 

Lindja e parakohshme

Të lindurit para kohe dhe / ose me peshë të ulët rrit mundësinë e zhvillimit të ADHD. Komplikimet Obstetrike,  problemet e shtatzënisë si eklampsia ose një punë e gjatë janë një faktor tjetër.

 

Sëmundje të caktuara

Sëmundje të tilla si meningjiti ose encefaliti mund të rezultojnë në probleme të të mësuarit dhe vëmendjes.

 

Trauma e kokës dhe lëndimi i trurit

Një përqindje e vogël e popullsisë do të shfaqë simptoma të ADHD si pasojë e dëmtimit të trurit, si një dëmtim i hershëm i trurit, trauma ose pengesë tjetër për zhvillimin normal të trurit.

 

Çfarë nuk shkakton ADHD

Ndërsa bëhen më shumë hulumtime, jo vetëm që po mësojmë se çka shkakton ADHD ne po mësojmë gjithashtu se çfarë nuk shkakton ADHD.

 

Këtu janë 5 Gjërat që nuk shkaktojnë ADHD

1) Shikimi i TV

2) Ushqimi, duke përfshirë shumë sheqer

3) çrregullimet hormonale

4) Prindërimi i dobët

5) Luajtja e lojërave kompjuterike

 

Këtu janë disa fakte të tjera interesante rreth ADHD nga Dr. Quinn

ADHD nuk është e lidhur me gjininë

ADHD nuk është një kusht i lidhur me gjininë. Me fjalë të tjera, ADHD nuk ndodh vetëm tek meshkujt dhe prandaj nuk kalon vetëm nga babai tek fëmijët. Pra, shpesh njerëzit mendojnë se – “Vetëm prindërit mund të kenë ADHD dhe nëse babai nuk ka ADHD atëherë fëmija nuk mund ta ketë.” Kjo është e pasaktë.

 

Nuk ka një gjen të veçantë

Deri më sot, nuk janë gjetur gjena të veçanta në familjet që demonstrojnë ADHD; megjithatë, shkencëtarët mendojnë se nuk është një gjen i veçantë, por ndërveprimi i disa prej këtyre gjeneve dhe mjedisit që shkaktojnë shfaqjen e simptomave të ADHD.

 

Shanset e ndodhjes

Nëse një fëmijë në familje është diagnostikuar me ADHD, ka një shans 60% që çdo fëmijë shtesë do ta ketë gjithashtu. Kjo nuk do të thotë se 60% e fëmijëve tuaj do të kenë ADHD nëse e bën, përkundrazi kjo do të thotë se për çdo fëmijë shtesë që keni, ka një shans 60% që ai fëmijë do të ketë edhe ADHD

Previous article
Next article

Të fundit