spot_img

Artikuj të ngjashëm

Tipet e ADD

Daniel G. Amen, MD, është një psikiatër për fëmijë dhe të rritur, specialist i imazhit të trurit të trurit, dhe një autor bestseller i Neë York Times. Librat e tij përfshijnë inovacionin Shërimi ADD: Programi Përparimi që ju lejon të shihni dhe shëroni 7 Llojet e ADD , e cila u botua në vitin 2013. Dr. Amen është gjithashtu themeluesi i 10 klinikave Amen në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Në këto klinika, pacientët kanë një imazh të fotoneve të kompjuterizuar (SPECT) të trurit për të diagnostikuar llojin e deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetin (ADHD) që ata kanë, duke u mundësuar atyre që të marrin trajtimin e duhur. Një analizë SPECT tregon se si rrjedh gjak në tru.

Metoda standarde e diagnostikimit të ADHD

Mjetet standarde të vlerësimit dhe diagnostikimit të ADHD-së të përdorura nga profesionistët e shëndetit mendor në Shtetet e Bashkuara janë të përdorin kriteret e vendosura në Manualin Diagnostik dhe Statistikor për çrregullime mendore (DSM), i cili identifikon tre paraqitjet e ADHD:

 • Çrregullimi i mungesës së vëmendjes / hiperaktivitetit, prezantimi i kombinuar
 • Çrregullimi i mungesës së vëmendjes / hiperaktivitetit, prezantim i pavetëdijshëm
 • Çrregullimi i mungesës së vëmendjes / hiperaktivitetit, prezentim impulsiv

Amen ka identifikuar 7 Llojet e ADD

Duke përdorur skanime SPECT në dhjetëra mijëra pacientë, Dr. Amen ka identifikuar shtatë lloje të ADD. Dr. Amen përdor termin ADD, në vend të ADHD, pasi mendon se ADD është më reflektues i gjendjes. Kur një person është diagnostikuar me një lloj ADD, Dr. Amen përdor një kombinim të barnave me recetë, shtojcave dhe ndryshimeve të jetesës për të trajtuar gjendjen. Çdo lloj i ADD ka rekomandimet e tij të trajtimit.

Neuroimaging në Psikiatri

Neuroimaging funksionale, të tilla si scanning SPECT, është konsideruar një mjet i dobishëm për kërkuesit. Ajo ka qenë e paçmueshme në kuptimin e aktiviteti në tru të kushteve të ndryshme psikiatrike. Megjithatë, psikiatërët e zakonshëm zakonisht nuk besojnë se janë një teknikë e vlefshme për t’u përdorur për diagnozën e rregullt klinike. Kritikët e pohimit të Dr Amenit se ai përdor skanimet për të mbështetur marketingun e procedurave dhe produkteve të tij.

Tipet e ADD të Amenit

Nën-llojet e ADHD-së të veçantë të Dr. Amenit dhe paketa e tij e rekomandimeve nuk janë të vendosura gjerësisht dhe pasqyrojnë paragjykimet e tij të veçanta. Me këto paralajmërime, këtu janë llojet e Dr Amenit të ADD dhe rekomandimet e tij të trajtimit:

 

Tipi 1. Klasik ADD (ADHD)

Simptomat përfshijnë të qenit i pavëmendshëm, i çrregullueshëm, i çorganizuar, hiperaktiv, i shqetësuar dhe impulsiv. Zvarritja gjithashtu mund të jetë një çështje. Njerëzit me ADD klasik kanë reduktuar rrjedhjen e gjakut në zonën e trurit të korteksit paraballor, cerebellum, dhe ganglion basal. Ganglionet bazale ndihmojnë në prodhimin e dopamines. Qëllimi i trajtimit është rritja e niveleve të dopaminës në mënyrat e mëposhtme:

 • Përdorimi i medikamenteve nxitëse, të tilla si Adderall® ose Concerta®, ose duke përdorur shtojca stimuluese, të tilla si Rhodiola, çaji jeshil ose xhensen. L-tirozina e aminoacideve përdoret gjithashtu, pasi është një bllok ndërtimi i dopaminës.
 • Ushtrimi nxitet për shkak të rritjes së dopaminës.
 • Një shtesë e vajit të peshkut që është më e lartë në acidet yndyrore omega-3 acidi docosahexaenoic (DHA) dhe acid eicosapentaenoic (EPA). Për shembull, rekomandohet një raport 60:40.
 • Inkurajohet një dietë që është më e lartë në proteina dhe më e ulët në karbohidrate.

 

Lloji 2. i Pavëmendshëm ADD

Simptomat përfshijnë të qenurit i pavëmendshëm dhe lehtësisht i hutuar (por jo hiperaktiv), i avashtë dhe i ngadalshëm në lëvizje, me motivim të ulët. Njerëzit me ADD pa kujdes janë përshkruar shpesh si kadetë hapësirë, ëndërrues të ditës. Ky lloj është më i zakonshëm tek vajzat sesa djemtë sepse nuk kanë probleme në sjellje. Njerëzit me ADD pa kujdes kanë zvogëluar aktivitetin në lëvore paraballore, si dhe nivelet e ulëta të dopaminës. Trajtimi është i njëjtë me atë të tipit 1.

 

Lloji 3.  Tej përnqëndruari ADD

Përqëndrimi i skajshëm ADD përfshin simptoma klasike ADD, plus vështirësi në zhvendosjen e vëmendjes, shpesh duke u mbërthyer në sythe të mendimeve negative ose sjelljeve, ngulmuese, tepër shqetësuese , mosfuksiligje dhe sjellje të shpeshta opozitare dhe argumentuese. Njerëzit me tej përqëndrim ADD kanë një mungesë të serotoninës dhe dopaminës. Qëllimi i trajtimit është rritja e të dy këtyre neurotransmetuesve, të dërguarve kimikë të sistemit nervor. Dr. Amen shpjegon se për shkak se njerëzit me këtë lloj ADM bëhen më të shqetësuar, Ai përshkruan medikamente vetëm nëse shtesat nuk janë efektive. Trajtimi përfshin:

 • Shtesat përdoren për të rritur dopaminën, si L-triptofani. 5-Hidroksitriptofan, një amino acid natyral i njohur si 5-HTP, përdoret si antidepresant. Shtesa të tjera përfshijnë shafran dhe inozitol, të cilat rrisin fokusin dhe qartësinë mendore.
 • Shembujt e ilaçeve kundër depresionit janë Effexor®, Pristiq®, ose Cymbalta®.
 • Rekomandohet gjithashtu Neurofeedback. Ajo u mëson njerëzve rregullimin e funksionit të trurit.
 • Njerëzit që kanë këtë lloj ADD nuk bëjnë mirë në një dietë të proteinave të lartë pasi ajo mund të sjellë sjellje të shpejtë.

 

Lloji 4. Lobe Temporale ADD

Ky tip përfshin simptomat klasike ADD, plus të qënit nervoz, i përhershëm dhe agresiv, dhe që ka mendime të errëta, paqëndrueshmëri në humor dhe paranojë e butë. Njerëzit me këtë lloj mund të shohin ose dëgjojnë gjëra që nuk janë aty dhe problemet e të mësuarit dhe kujtesës mund të jenë të pranishme. Njerëzit me Lobe temporale ADD kanë parregullsi në lobet e tyre kohore dhe më pak aktivitet në pjesën e korteksit paraballor të trurit. Qëllimi i trajtimit është qetësimi i aktivitetit neuronal dhe ndalimi i qelizave nervore nga tejkalimi ose shkarkimi i paparashikueshëm. Trajtimi përfshin:

 • Acid amino-acid aminobutirik (GABA) për të ndihmuar në qetësimin e qelizave nervore.
 • Shtesa e magnezit ndihmon me ankth.
 • Barnat antikonvulsante mund të ndihmojnë në stabilizimin e disponimit.
 • Gingko ose vinpocetine mund të ndihmojnë me të mësuarit dhe çështjet e kujtesës.
 • Një dietë ketogenic, e cila është një dietë që është më e lartë në proteina, mund të rekomandohet.

 

Lloji 5. Limbic ADD

Ky lloj përfshin simptomat klasike ADD plus trishtim të nivelit të ulët kronik, por jo depresion. Negativiteti, “sindromi gjysmë-bosh i qelqtë”, energjia e ulët, ndjenjat e shpeshta të shpresës dhe pavlefshmërisë, dhe vetëbesimi i ulët janë simptoma të tjera të këtij lloji. Njerëzit me Limbic ADD kanë aktivitet të tepruar në seksionin limbik të trurit, që është vendi ku gjenden disponimi. Ata kanë zvogëluar aktivitetin në korteksin paraballor, qoftë kur zbutet ose fokusohet në një detyrë. Trajtimi përfshin:

 • DL-phenylalanine (DLPA), L-tirozinë dhe SAMe (S-adenosylmethionine) janë shtesat më efektive.
 • Mund të përshkruhet një anti-depresant, Ëellbutrin® ose imipramin.
 • Ushtrimi, vaji i peshkut, dhe një dietë e përshtatshme janë gjithashtu të rekomanduara.
 • Një dietë eliminimi, ku qumështi, sheqeri, gruri dhe misri eliminohen nga dieta për tre javë, do të ndihmojnë për të përcaktuar nëse personi ka këto ndjeshmëri ushqimore.

 

Lloji 6. Ring of Fire ADD

Ky është një version më ekstrem i Classic ADD, plus të qenit jashtëzakonisht i shkëputur, i zemëruar , nervoz dhe tepër i ndjeshëm ndaj zhurmës, dritës, veshjeve dhe prekjes. Njerëzit me këtë lloj janë shpesh të papërkulur, jashtëzakonisht verbal, opozitar dhe kanë moodiness ciklike. Njerëzit me një unazë zjarri ADD kanë një truri tepër aktiv. Ka sasi të tepërt të aktivitetit në korteksin cerebral dhe në fusha të tjera të trurit. Trajtimi përfshin:

 • Duke filluar me një dietë eliminimi nëse shfaqet një alergji ushqimore.
 • Stimuluesit vetëm mund të rrisin simptomat. GABA, 5-HTP dhe shtesat e L-tirozinës ndihmojnë në rritjen e niveleve të GABA dhe serotoninës.
 • Medikamentet që mund të përshkruhen janë ilaçe antikonvulsive dhe presion të gjakut si guanfacine ose clonidine për të ndihmuar në zvogëlimin e hiperaktivitetit.

 

Lloji 7. ADD i shqetësuar

ADD i shqetësuar përfshin simptomat klasike ADD plus ndjenja e ankthit dhe tensionuar simptomat fizike stres si një dhimbje koke dhe dhimbje stomaku, ngrirjen kur në situata që shkaktojnë ankth, dhe duke parashikuar më të keqen. Njerëzit me ADD shqetësuar kanë nivele të larta të aktivitetit në ganglinë bazale, të cilat ndihmojnë në marrjen e dopaminës. Kjo ndryshon nga shumica e llojeve të tjera të ADD, të cilat kanë aktivitet të ulët në këtë pjesë të trurit. Qëllimi i trajtimit është të ndihmojë me relaksim dhe të rritet niveli GABA dhe dopamin. Trajtimi përfshin:

 • Shtesa që kanë një efekt qetësues, si L-theanine, relora, magnez dhe basil i shenjtë.
 • Stimuluesit e marra vetë mund të shkaktojnë më shumë ankth. Sidoqoftë, medikamente të dobishme për të ulur ankthin janë antidepresantët triciklikë imipramine ose desipramine.
 • Neurofeedback mund të ndihmojë në uljen e ankthit dhe të qetësojë korteksin paraballor.

Të kesh më shumë se një lloj është e zakonshme. Mundësia që të ketë më shumë se një nga këto lloje të ADD është evidente. Për shembull, një kombinim i zakonshëm është tej fokusimit, limbic, dhe llojet e shqetësuar. Dr. Amen beson se të kuptuarit e dallimeve në kompleksitetin e secilit prej këtyre nëntipeve lejon diagnozën dhe trajtimin më efektiv për fëmijët dhe të rriturit me ADHD. Gjithmonë konsultohuni me mjekun dhe psikiatrin tuaj përpara se të bëni ndonjë ndryshim në trajtimin tuaj. Ai ose ajo duhet të jenë të vetëdijshëm për çdo shtojcë dhe medikament që përdorin për të qenë i vëmendshëm për ndërveprimet e mundshme ose çrregullimet që mund të shfaqen.

Të fundit