HomeArtikujKompleksetSi t’i harroni situatat e padëshirueshme
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si t’i harroni situatat e padëshirueshme

Ne nuk jemi gjithmonë shumë të mirë në kujtimin e gjërave pasi edhe një shëtitje na bën të harrojmë atë për të cilën kemi hyrë në dhomë të bëjmë. Por ndodh që disa ngjarje mbeten në memorien tonë edhe pse nuk duam t’i kujtojmë.

Edhe në shekullin 21, ka ende shumë gjëra që shkencëtarët nuk mund t’i shpjegojnë në lidhje me mënyrën se si mendjet tona funksionojnë, megjithatë  disa teknika  mund t’ju ndihmojnë.

 

 Këshilla #1: Ndaloni vazhdimisht veten nga të menduarit për të.

Nëse dëshironi të mbani mend numrin e telefonit të nënës suaj, ndoshta do ta përsërisni pa pushim që të mbetet në kujtesën tuaj. Teknika për të harruar gjërat funksionon saktësisht anasjelltas: sa herë që diçka të vjen në mendje, ndalo. Ju gjithashtu mund ta detyroni veten të mendoni për diçka tjetër në mënyrë që të mos ktheheni tek ai kujtim që nuk doni ta mbani mend.

 

Këshilla #2: Ndryshoni kontekstin.

Ju ndoshta mund të kujtoni shumë detaje si ku ka ndodhur, sa vjeç keni qenë, çfarë keni veshur, ose me kë keni qenë, pra të gjithë kontekstin e situatës. Studiuesit kanë zbuluar se çdo kujtesë është e lidhur me kontekstin e përvojës dhe konteksti na ndihmon ta kujtojmë atë. Prandaj, nëse doni ta harroni, konteksti duhet të ndryshohet. Mundohuni të shtoni disa detaje të tjera që nuk ndodhën në të vërtetë dhe filloni të mendoni për situatën në kushte të ndryshme. Në fund të fundit, ju do ta ngatërroni mendjen aq shumë sa do ta kujtimi që doni të harroni mund të largohet nga mendja juaj.

 

Këshilla #3: Bëjeni kujtesën më të fortë.

Ky truk do të funksionojë vetëm nëse e bëni menjëherë pasi keni përjetuar diçka që dëshironi ta harroni. Pasi të ketë ndodhur diçka që nuk do të donit ta mbanit mend, duhet të bëni diçka që mund ta kujtoni në vend të saj, dhe kjo duhet të jetë më e forte. Për shembull, nëse keni pasur një bisedë të ndërlikuar me ish-mikun tuaj, mund të shkoni dhe të blini diçka që dëshironi prej kohësh, të shkoni në një park zbavitës ose thjesht të përqafoheni me dikë pasi kontakti fizik ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor. Dhe teksa shpërqendroni veten, nuk duhet të vazhdoni të mendoni për atë që ka ndodhur, përndryshe thjesht do ta bëni më të vështirë harresën, duke i dhënë asaj një kontekst shtesë.

 

Këshilla #4: Shpërqendroni mendjen tuaj me një aspekt pozitiv.

Sa herë që ngjarja ju vjen në mendje, përpiquni të kujtoni diçka të ngjashme që ishte në të vërtetë pozitive për të zëvendësuar një kujtesë të keqe me një të mirë.

 

Këshilla #5: Ndryshoni perspektivën.

Ndonjëherë ne mendojmë shumë dhe shqetësohemi për diçka që nuk duhet. Emocionet janë ato që nuk na lënë të harrojmë, kështu që çelësi këtu është të ndalojmë së qeni emocional për situatën. Analizoni kujtesën tuaj dhe përpiquni ta mendoni nga një këndvështrim tjetër. Ndoshta asgjë e keqe nuk ka ndodhur ose ndoshta ka sjellë diçka të mirë. Nëse nuk mund ta bindni veten dhe keni nevojë për mendimin e dikujt tjetër, atëherë tregojini dikujt për ngjarjen. Ndoshta reagimi i personit do t’ju sigurojë që keni menduar shumë mbi gjërat dhe emocionaliteti juaj do të zhduket, duke bërë që kujtesa të zbehet gjithashtu.

 

Të fundit