HomeProgrami i edukimitNdërtimi i familjesSjellje të Çrregulluara të Fëmijës
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Sjellje të Çrregulluara të Fëmijës

Djemtë kanë tendencë të kenë çrregullime zhvillimore 2 herë më shpesh se vajzat.

Faktorët e rrezikut për këto shpesh ndryshojnë, por mund të përfshijnë: lindjen e parakohshme, ndërlikimet gjatë lindjes, sëmundjet gjatë shtatzënisë, pesha e ulët e lindjes dhe shumë të tjerë.

Çdo çrregullim ka aftësinë për të bërë jetën e ardhshme të një fëmije shumë më të vështirë dhe duhet të diagnostikohet gjatë fëmijërisë së hershme.

Është e rëndësishme për ta diagnostikuar atë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të trajtohet dhe të gjendet shpëtim.

 

Autizmi

Simptomat e autizmit mund të vërehen në fillim të moshës 2 vjeçare dhe në moshën 5 vjeçare simptomat zakonisht bëhen edhe më të dukshme. Në këtë kohë diagnostikohet zakonisht.

Është interesante, pasi sipas statistikave, vajzat kanë autizëm 4 herë më pak se djemtë.

Përkundër stereotipit popullor, autizmi nuk do të thotë që njerëzit nuk mund të zhvillohen dhe të bëjnë atë që duan. Problemi kryesor me të cilin duhet të përballen është vështirësia në komunikim, sidomos me njerëzit që nuk i njohin.

Është e rëndësishme të kuptohet se simptomat e autizmit mund të zvogëlohen nëse trajtohen si duhet. Ju mund të njihni këtë çrregullim nëse vini re se një fëmijë është duke u sjellë, për shembull:

 

– Ata kanë frikë të komunikojnë me njerëzit që nuk i njohin dhe gjatë një bisede, ata nuk mund ta mbajnë kontaktin me sy. Ata nuk janë në gjendje të ndjejnë ndjeshmëri dhe mund të qeshin kur dikush qan ose anasjelltas.

– Ata bëjnë gjëra automatike si trokitja në një sipërfaqe për aq kohë sa të jetë e mundur, lëkundja si një lavjerrës ose duke vendosur lodra në rreshta bazuar në një parim që e kanë krijuar vetë.

Ata nuk mërziten dhe mund të vazhdojnë t’i bëjnë këto gjëra për orë të tëra. Sytë e tyre zakonisht duken bosh kur janë të zënë me diçka të tillë.

– Ata nuk e kuptojnë kontekstin social: ata sillen njësoj në shtëpi, në shkollë, gjatë pazarit të ushqimeve ose kudo tjetër.

Ata komunikojnë me të gjithë në të njëjtën mënyrë dhe mund të jenë të pasjellshëm me njerëzit e moshuar.

– Ata nuk mund të mësojnë të përdorin gjuhën jo-verbale. Ata nuk e kuptojnë gjuhën e trupit të njerëzve të tjerë dhe ata kryesisht nuk përdorin asnjë gjest.

Në rastet më të rënda, ata nuk përdorin asnjë shprehje të fytyrës.

– Ata janë të frikësuar nga çdo ndryshim. Nëse lëvizni mobiljet, kjo mund të çojë në një sulm paniku. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimin, mënyrën që ju e merrni në shkollë dhe gjëra të tjera me të cilat është mësuar fëmija.

– Ata kanë receptorë të zhvilluar mirë: ata duan t’i prekin gjërat  dhe mund të ndiejnë erën më të vogël. Ata shpesh ngulin sytë tek materialet e drurit, shkëmbinjtë dhe materiale të tjera.

Ata kanë një prag shumë të lartë dhimbjeje dhe mund të pickojnë lëkurën e tyre thjesht për të parë se çfarë ndodh.

 

Çrregullimi i pamjaftueshmërisë së vëmendjes dhe hiperaktiviteti

Akronimi për këtë është ADHD. Përkundër stereotipit popullor, ky çrregullim mund të dallohet vetëm tek fëmijët që janë mbi 4 vjeç dhe vetëm nëse shenjat mbikëqyren nga dita në ditë.

Nëse mendoni se shihni simptoma, por vetëm rrallë, kjo do të thotë që fëmija juaj nuk e ka këtë çrregullim. Ky çrregullim mund të trajtohet me sukses, shpesh duke përdorur metoda mjekësore.

Sipas statistikave, ADHD shpesh diagnostikohet në binjakë dhe fëmijë të lindur parakohe. Gjithashtu, djemtë janë në rrezik: ata preken nga ky çrregullim 3 herë më shpesh se vajzat.

Ndikimi në jetën e një personi të rritur me ADHD nuk është i madh: këta njerëz zakonisht marrin vendime të shpejta, janë të shqetësuar dhe mund të jenë të bezdisshëm për njerëzit e tjerë. Është gjithashtu e vështirë për ta që të bëjnë punë të mërzitshme e monotone.

Është e lehtë për të diagnostikuar ADHD-në. Mjafton t’u kushtoni vëmendje këtyre treguesve në sjelljen e një fëmije:

– Ata nuk mund të qëndrojnë ulur, nuk ndalen së lëvizuri, shikojnë gjithandej dhe veprojnë sikur kanë një motor brenda tyre. Dhe veprimet e tyre nuk kanë një qëllim: ata thjesht rrëmbejnë çfarëdo që mund t’u kapin duart, ta hedhin atë në një moment tjetër dhe të marrin diçka tjetër.

– Ata nuk mund të përqendrohen në diçka të mërzitshme për një kohë të gjatë si pastrimi ose kryerja e detyrave të shtëpisë. Por ata mund të luajnë lojëra kompjuterike dhe të bëjnë gjëra të tjera për orë të tëra.

– Ata shpesh janë të hutuar nga gjërat jashtë. Për shembull, ata mund të jenë të zënë duke bërë diçka dhe pastaj të ngrijnë thjesht sepse shohin diçka vërtet të ndritshme përmes dritares.

– Ata nuk mund t’i kontrollojnë emocionet e tyre. Ata mund të bëhen histerikë vetëm për shkak se ata nuk duan të qëndrojnë në një rresht ose mund të kenë debate me të afërmit për asgjë.

Ata ndonjëherë thonë fjalë me të vërtetë të këqija dhe disa minuta më vonë kthehen për të kërkuar falje.

– Në shkollë dhe kopsht, ata ndërpresin nxënësit e tjerë, madje edhe mësuesin. Nëse ata po bëjnë një provim, zakonisht nuk mbarojnë leximin e pyetjeve (nuk kanë mjaft durim për këtë) dhe thjesht japin përgjigje të rastësishme.

 

Dysgraphia

Ky çrregullim i pengon fëmijët të mësojnë të shkruajnë saktë. Shihet shumë shpesh dhe nuk ndikon në të vërtetë jetën e njerëzve të rritur. Gjendet më së shumti tek fëmijët që tashmë kanë probleme me sytë ose veshët ose që kanë ADHD.

Është e mundur që ta heqësh qafe këtë çrregullim, duke bërë që fëmija të bëjë ushtrime për të zhvilluar aftësitë e tyre motorike dhe duke bërë që muskujt në duart e tyre të forcohen.

Ju mund ta diagnostikoni këtë çrregullim përmes shenjave të mëposhtme:

– Kur shkruajnë, fëmijët gjithmonë ngatërrojnë tingujt e ngjashëm.

– Ata mund të shtojnë shkronjë në fjalë që, në të vërtetë, nuk duhet të jenë, ata mund të ndryshojnë pozicionin e rrokjeve ose edhe t’i anashkalojnë ato plotësisht.

– Kur shkruajnë fjalët e tyre përzihen së bashku (sidomos parafjalët).

Në të majtë: shkrimi i një personi 23-vjeçar i cili u diagnostikua me dysgraphia në moshën 10-vjeçare.

Në të djathtë: shkrimi i një personi i cili sapo është diagnostikuar me dysgraphia.

Është shumë e vështirë të lexosh atë që shkruajnë. Edhe nëse përpiqen shumë dhe shkruajnë ngadalë, shkronjat janë ende të palexueshme. Në rastet më të rënda, fëmijët flasin gabimisht gjithashtu.

 

Dyslexia

Sipas statistikave, 70-80% e njerëzve që kanë vështirësi në lexim kanë disleksi. Çrregullimi është zakonisht i lindur dhe mund të trajtohet nëse një fëmijë trajtohet nga një specialist në kohë.

Dyslexia nuk mund të diagnostikohet më parë se mosha 10-11 vjeç.

Dyslexia nuk shkakton shumë probleme në jetën e të rriturve, përveçse ju jep vështirësi në leximin e shpejtë.

Ndonjëherë, ideja e të qenit disleksik është e frikshme për njerëzit e tjerë, kështu që njerëzit mund të përpiqen të fshehin çrregullimet e tyre dhe të jenë pak të turpshëm. Kjo sjellje konsiderohet normale.

Ju mund të diagnostikoni disleksinë nëse një fëmijë ka këto simptoma:

– Ata lexojnë me të vërtetë keq, edhe pse aftësitë e tyre të tjera (në matematikë, art, madje edhe shkrim) janë në rregull. Koeficienti i tyre i inteligjencës zakonisht është normal ose madje i lartë, kështu që inteligjenca dhe disleksia nuk janë të lidhura.

– Ata refuzojnë të praktikojnë leximin dhe thjesht thonë se nuk duan ta bëjnë këtë. Ata mund të bëhen shumë dramatikë nëse prindërit i shtyjnë ato shumë.

– Ata mund të lexojnë, dhe ndoshta edhe ta bëjnë atë shpejt, por ata nuk mund të jua shpjegojnë atë që ata sapo lexuan, sepse ata nuk e kuptojnë domethënien e tekstit.

– Ata mund të hutohen shpejt, kështu që ju duhet t’i pyesni ata për diçka dy herë. Nganjëherë ata nuk i vërejnë gjërat rreth vetes.

Si rezultat i kësaj, ata mund të jenë të pasigurt dhe ata përpiqen të gjejnë veten në një lloj arti (si muzika, aktrimi e kështu me radhë).

– Ata shpesh e mbajnë lapsin ose stilolapsin në mënyrën e gabuar. Për shembull, ata mbajnë një stilolaps mes gishtit të unazës dhe gishtit të mesit dhe përpjekjet për t’i mësuar ata për t’i mbajtur në mënyrën e duhur janë të padobishme.

 

Të fundit