spot_img

Artikuj të ngjashëm

 STRESI DHE THINJAT?

Thinjat nuk janë vetëm shenjë e plakjes!

A keni dëgjuar ndonjë histori të ndokujt, se si flokët ju shëndruan në gri nga stresi? Kjo gjë ndodh shpesh, por shkenca nuk e kishe shumë të qartë shkakun e këtij fenomeni. Një studim i fundit nga Universiteti i Harvardit ka hedhur përfundimisht dritë mbi këtë dukuri. Sipas një studimi të kafshëve, të botuar në revistën Nature, stresi aktivizon nerva të caktuar që shkaktojnë dëmtim të përhershëm të qelizave që mbajnë pigmentin në gjëndrat e flokëve.

Meqenëse stresi prek të gjithë trupin, shkencëtarët duhej të gjenin sistemin përgjegjës për këtë dukuri. Hipoteza fillestare ishte se stresi ndikon në sistemin imunitar, nivelet e kortizolit pikant që sulmojnë qelizat e pigmentit. Ekipi eliminoi probabilitete të ndryshme në të njëjtën mënyrë derisa ata të gjeten shkakun në sistemin nervor simpatik.

Eksperimentet e mëtutjeshme zbuluan se nervat e sistemit simpatik lëshojnë norepinefrin kimike, e cili ndikon në qelizat burimore që rigjenerojnë pigmentin në gjëndrat e flokëve. Qelizat burimore shkojnë mbivendosje, duke varfëruar rezervuarin e pigmentit. Me stresin e vazhdueshëm, qelizat që rigjenerojnë pigmentin humbin përgjithmonë.

Previous article
Next article

Të fundit