spot_img

Artikuj të ngjashëm

Thënie nga Nikos Kazantzakis

Pika më e lartë që një njeri mund të arrijë nuk është Dija, ose Virtyti, Mirësia, ose Fitorja, por diçka edhe më e madhe, më heroike dhe më dëshpëruese: Sakrifikimi!

“Edhe një herë ndjeva se sa e thjeshtë dhe e kursyer është një lumturi: një gotë verë, gështenja të pjekura dhe zhurma e dallgëve të detit. Asgjë tjeter.”

“Nuk shpresoj në asgjë. Nuk i frikësohem asgjëje. Unë jam i lirë.”

“Mësuesit e vërtetë janë ata që e përdorin veten si ura mbi të cilat i ftojnë studentët e tyre të kalojnë; atëherë, pasi e kanë lehtësuar kalimin e tyre, rrëzohen me gëzim, duke i inkurajuar ata të krijojnë vetë të të tyret.”

“Kjo është lumturia e vërtetë: të mos kesh ambicie dhe të punosh si kali sikur të kishit çdo lloj ambicie të mundshme. Të jetuarit larg burrave, duke mos pasur nevojë për ta dhe prapë t’i duam. Të kesh vetëm yjet më lart vetes, tokën në të majtë dhe detin në të djathtë dhe të kuptosh papritur se në zemrën tënde, jeta ka realizuar mrekullinë e saj të fundit: është bërë një përrallë ”.

“Nëse një grua fle vetëm, kjo do të turpërojë të gjithë burrat. Zoti ka një zemër shumë të madhe, por ka një mëkat që Ai nuk do ta falë. Nëse një grua e thërret një burrë në shtratin e saj dhe ai nuk do të shkojë.”

“Zoti e ndryshon pamjen e tij çdo sekondë. Lum ai njeri që mund ta njohë atë në të gjitha maskimet e tij.”

“E vetmja gjë që di është kjo: jam plot plagë dhe ende qëndroj në këmbë”.

“Çdo njeri ka nevojë për një çmenduri të vogël, ose përndryshe … ai kurrë nuk guxon të presë litarin dhe të jetë i lirë.”

“Ju mund të vazhdoni të trokitni në derën e një njeriu të shurdhër përgjithmonë.”

“Meqenëse ne nuk mund ta ndryshojmë realitetin, le të ndryshojmë sytë që shohin realitetin.”

“Unë isha i lumtur, e dija këtë. Ndërsa përjetojmë lumturi, ne e kemi të vështirë të jemi të vetëdijshëm për të. Vetëm kur lumturia ka kaluar dhe ne kthejmë kokën për ta parë atë, befas e kuptojmë – nganjëherë me habi – sa të lumtur kemi qenë ”.

“Unë i thashë pemës së bajames,“Motër, më fol pash Zotin”. Dhe pema e bajames lulëzoi. ”

“Ju keni penelin tuaj, keni ngjyrat tuaja, ju pikturoni parajsën, pastaj vazhdoni në të.”

Një ditë shkova në një fshat të vogël. Një gjysh i vjetër, nëntëdhjetë  vjeç, ishte i zënë duke mbjellë një peme bajameje. “‘Çfarë, gjysh!” – thirra unë. ‘Po mbjell një peme bajame?’ Dhe ai, i përkulur ashtu siç ishte, u kthye dhe tha: ‘Biri im, vazhdoj sikur të mos vdes kurrë.’ Unë u përgjigja: ‘Dhe unë vazhdoj sikur të vdisja çdo minutë.

Cili nga ne kishte të drejtë, shef?

“Kur ​​gjithçka shkon keq, çfarë gëzimi është të provoni shpirtin tuaj dhe të shihni nëse ka qëndrueshmëri dhe guxim! Një armik i padukshëm dhe i gjithëfuqishëm – disa e quajnë atë Zot, të tjerë Djall, duket se po nxiton të na shkatërrojë; por ne nuk shkatërrohemi”.

“Të gjithë jetën time një nga dëshirat e mia më të mëdha ka qenë të udhëtoj-për të parë dhe prekur vendet e panjohura, për të notuar në dete të panjohura, për t’i kaluar globit përqark, duke vëzhguar toka, dete, njerëz dhe ide të reja me oreks të pangopur, për të parë gjithçka për herë të parë dhe për herë të fundit, duke hedhur një shikim të ngadaltë, të zgjatur, pastaj për të mbyllur sytë dhe për të ndjerë pasuritë që depozitohen brenda meje me qetësi ose stuhi, sipas kënaqësisë së tyre, derisa koha t’i tresë ato më në fund përmes sitës së saj, duke nxjerrë në pah ajkën nga të gjitha gëzimet dhe pikëllimet. ”

“Sepse e kuptoj sot se është një mëkat i të vdekshmëve të shkel ligjet e mëdha të natyrës. Ne nuk duhet të nxitojmë, nuk duhet të jemi të padurueshëm, por duhet t’i bindemi me besim ritmit të përjetshëm. ”

“I lumtur është njeriu, mendoja, i cili, para se të vdesë, ka fatin e mirë të lundrojë në detin Egje”.

“Çdo njeri ka marrëzitë e tij, por marrëzia më e madhe nga të gjitha … është të mos e kesh një të tillë.”

Ju keni gjithçka, përveç një gjëje: çmendurisë. Një burrë ka nevojë për një çmenduri të vogël ose përndryshe – ai kurrë nuk guxon ta këpusë vargoin dhe të jetë i lirë ”

“Të gjithë ata që jetojnë në të vërtetë misteret e jetës nuk kanë kohën për të shkruar, dhe të gjithë ata që kanë kohën nuk i jetojnë ato! ”

“Arrij atë që nuk mundesh”

Të fundit