spot_img

Artikuj të ngjashëm

Trauma Emocionale

Këto janë plagë që nuk shfaqen kurrë në trup, dhe janë më të thella dhe më të dhimbshme se gjithçka që rrjedh. Kur emocionet tona lëndohen, trauma emocionale ju detyron të jeni heroi juaj. Këtu janë gjashtë këshilla për t’ju ndihmuar të bëni vetëm atë.

Jepini përparësi kujdesit për veten tuaj

Për shumë prej nesh, është e natyrshme që ata të kujdesen më shumë për të dashurit e tyre.

Ne shpesh e bëjmë këtë në kurriz të plotësimit të nevojave tona. Fatkeqësisht, nuk mund të derdhni nga një gotë boshe.

Kujdesi për veten duhet të vijë së pari, veçanërisht për ata që kujdesen për të tjerët.

Shikoni veten me ndershmëri, me kujdes dhe me dashuri. Përcaktoni nevojat tuaja.

Keni nevojë për kohë në heshtje çdo ditë? Këshillim apo terapi në grup? Puna e dobishme e shërbimit? Një shprehje artistike? Relaksimi? Një udhëtim fundjavë për t’u rikthyer me shpirtin tuaj? Jepini përparësi këtyre nevojave. Plotësoni ato pa pendim.

Bëhuni mirënjohës

Kur luftojmë me demonët emocionalë, mund të bëhet e natyrshme që ne të përqendrohemi në errësirën në jetën tonë.

Në vend të kësaj, ktheni sytë nga drita. Sa herë të keni mundësi, bëni një pushim për të identifikuar pesë gjërat për të cilat jeni mirënjohëse.

Ato nuk kanë pse të jenë të thella ose domethënëse. Vetëm të jetë mjaft mirë. Për shembull, aktualisht jam mirënjohës për ujin, diellin, muzikën, shtratin dhe internetin. Ky ushtrim është i thjeshtë, por shumë efektiv. Ai ndryshon botëkuptimin tonë.

Bota përreth nesh ka filluar të duket më e ndritshme, më e lumtur. Duke vepruar në botë me mirënjohje, ne mund ta shndërrojmë atë në vendin që duam të jetë.

Respektoni trupin tuaj

Kur emocionet sfidohen, është normale për ne që të lejojmë shëndetin tonë fizik të përkeqësohet. Fatkeqësisht, kjo është e kundërta e asaj që na duhet. Kur trupi ynë është i shëndetshëm, mendja jonë është më e qartë. Emocionet vijnë nën kontrollin tonë.

Sigurohuni që të flini mjaftueshëm. Qëndroni të hidratuar. Ushtroni në atë mënyrë që t’ju përshtatet, në mënyrë të moderuar ose rigoroze, brenda apo jashtë, vetëm ose në një grup.

Hani ushqimet që furnizojnë trupin tuaj me lëndët ushqyese që meritojnë.

Ndërtoni një rrjet mbështetës

Pjesa më e keqe e çdo traume është ndjenja e të qenit vetëm. Si qenie njerëzore, ne nuk jemi krijuar për të përballuar sfidat vetë. Ne kemi nevojë për mbështetje emocionale. Për shkak të kësaj, ekziston një grup mbështetës për pothuajse çdo sfidë kryesore emocionale. Nga depresioni te varësia, sëmundja e pashërueshme deri te sulmet seksuale, sigurisht që ekziston një grup me njerëz si ju.

Së pari, ju kënaqeni me lehtësimin e ngrohtë që nuk jeni më vetëm në luftën tuaj. Pastaj, lejo që ata të ndajnë përvojën, forcën dhe shpresën e tyre.

Komunikoni me ndershmëri

Vullneti i keq ose jo toleranca rriten te ju për sa kohë që i mbani ato. Nëse keni një problem me një të dashur, njoftoni ata. Tregoni asaj se si ju lëndoi. Vendosni ndjenjat tuaja në tryezë, të qetë dhe të sjellshëm. Kështu i jepni vetes lirinë e faljes. Mos harroni, falja nuk ka të bëjë me personin tjetër.

Mos lejoni që zilia e personit tjetër të ketë fuqi mbi zemrën tuaj për një ditë.

Shkruajeni historinë tuaj

Kur ndjenjat tona më të vështira mbeten te ne, ato bëhen më të forta. Është diçka çliruese në vendimin për t’i vendosur ato në vend.

Përdorni lapsin për të rifituar fuqinë. Lërini fjalët të rrjedhin, pastaj lexoni ato vetë. Kjo është mënyra se si ju lejoni mendjen tuaj të krijojë një pasqyrë dhe perspektivë të re. Ju gjithashtu lejoni që emocionet tuaja të lirohen nga truri dhe trupi juaj, dhe të gjeni një shtëpi të re në letër. Nëse jeni të plagosur, mos u fshihni. Lidhu me të tjerët.

Previous article
Next article

Të fundit