spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vetëvlerësimi

Kur jemi adoleshentë, shpesh ndihemi të vetëdijshëm dhe kemi frikë të bëjmë gjërat që duam të bëjmë, duke pasur frikë se të tjerët do të mendojnë se është e turpshme. Ndërsa jemi duke pritur të rritemi, mbase në të 20-tat, më në fund ndihemi më të sigurt se sa mund të kemi qenë ndonjëherë. Sidoqoftë, një studim që analizoi 165,000 pjesëmarrës zbuloi se të 20-at tona nuk janë në të vërtetë mosha kur vetëvlerësimi ynë është në nivelin më të lartë. Ne donim të zbulonim se në cilën moshë kishim (ose do të kemi) vetëvlerësimin më të lartë. Pra, le të shohim se çfarë thotë studimi në lidhje me të!

 

 

Vetëvlerësimi i fëmijëve

Vetëvlerësimi rritet gjatë periudhës nga mosha 4 deri në 11 vjeç, ka zbuluar studimi. Një arsye e mundshme për këtë është se fëmijët fillojnë të ndihen gjithnjë e më të pavarur gjatë asaj periudhe. Dhe për shkak se ata mësojnë të bëjnë gjëra vetë, kjo ndihmon në rritjen e vetëbesimit të tyre.

 

Vetëvlerësimi i adoleshentëve

Disa studime të vjetra zbuluan se vetëvlerësimi zvogëlohet në adoleshencë. Mendohej se kishte të bënte me atë që ishte një periudhë kalimtare. Adoleshentët fillojnë të shkojnë në shkollën e mesme dhe të përjetojnë ndryshime emocionale dhe fizike që mund të ndikojnë në vetëvlerësimin e tyre. Ata gjithashtu mund të fillojnë të krahasohen më shpesh me të tjerët dhe të ndihen të vetëdijshëm. Sidoqoftë, studimi i tanishëm sugjeron që, në moshat 11-15 vjeç, nivelet e vetëvlerësimit nuk ndryshojnë. Për më tepër, në moshën 15 vjeç, vetëvlerësimi fillon të rritet në mënyrë drastike.

 

Vetëvlerësimi i të rriturve rritet

Vetëvlerësimi vazhdon të rritet edhe në moshë madhore. Gjatë kësaj periudhe, ne zhvillojmë tipare të pjekura të personalitetit. Kjo është për shkak se ne marrim role të reja shoqërore që kërkojnë që ne të jemi më të përgjegjshëm, të ndërgjegjshëm dhe emocionalisht të qëndrueshëm. Pra, kur jemi në një marrëdhënie, ose kemi një punë, ose bëhemi prindër – kjo na bën të përmirësojmë ato tipare të pjekura. Dhe kjo, nga ana tjetër, përmirëson vetëvlerësimin tonë.

 

Ja kur vetëvlerësimi arrin kulmin:

Në moshën 60 deri 70 vjeç, njerëzit arrijnë nivelin e tyre më të lartë të vetëvlerësimit. Pas kësaj, megjithatë, ai fillon të bjerë pak, dhe pastaj zvogëlohet fuqishëm pas moshës 90 vjeç. Kjo mund të ketë të bëjë me faktin se ata humbin partnerët e tyre dhe rolet e tyre shoqërore. Fatkeqësisht, kjo mund të shkaktojë depresion, çrregullime të caktuara dhe të dëmtojë mirëqenien e tyre të përgjithshme.

 

Nivelet e vetëvlerësimit mund të ndryshojnë.

Nuk kishte dallime të konsiderueshme në modelet e vetëvlerësimit midis gjinisë, etnisë, apo edhe brezave. Sidoqoftë, vetëvlerësimi mund të ndryshojë si afatshkurtër dhe afatgjatë, në varësi të asaj që po ndodh në jetën tonë. Suksesi ynë në punë, jeta jonë personale dhe ngjarje të tjera stresuese mund të ndikojnë në vetëvlerësimin tonë. Por, përkundër atyre luhatjeve, ju përsëri mund të vëreni të njëjtin model fazash të përshkruar nga studiuesit.

 

 

Të fundit