HomeFokusArsyet pse është e vështirë për të mbajtur miq kur keni ADHD
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Arsyet pse është e vështirë për të mbajtur miq kur keni ADHD

Marrja e miqve dhe mbajtja e miqësive mund të jetë një luftë për të rriturit me ADHD.

Pse është e vështirë të mbash shoqëri kur ke ADHD
Kohët e fundit, titulli në një faqe të lajmeve renditi pesë mënyrat më të mira për të qenë të lumtur në jetë . Gjëja e parë e listuar ishte që të konsiderojnë shumë nevojat e miqve.

Nëse keni ADHD, ju tashmë e dini që ndoshta ju merrni vazhdimisht një rezultat të ulët në këtë fushë. Ne jemi të kapur në jetën tonë, të sfiduar me përpjekjen për të menaxhuar gjithçka që po ndodh, në mënyrë që shpesh të mos mendojmë për të tjerët dhe çfarë mund të bëjmë për ta, thotë Hammer.

Marrëdhëniet sociale dhe ADHD
Këtu janë disa arsye që Hammer thotë se ADHD mund të shkaktojë probleme në mbajtjen e miqve:

 1. Ndjenja e tronditur. Kur jemi të zhytur plotësisht, edhe duke menduar për të bërë një gjë tjetër është një gjë shumë e madhe. Nëse kjo “një gjë tjetër” është për dikë tjetër, ajo lehtë nuk mund ta bëjë atë kurrë në ekranet tona të radarëve.
 2. Duke menduar se nuk është e rëndësishme. Ne ua tregojmë vetes gjëra të tilla si: “Nuk është aq e rëndësishme”, “Ata nuk do të vënë re se unë nuk dërgoj një shënim faleminderit … dërgoni një kartë ditëlindjen … thirrni ata për t’i përgëzuar për një sukses të kohëve të fundit .. .cfaredo.” Mundësia për të treguar një mik që na intereson dhe se ato janë të rëndësishme për ne vijnë … dhe shkon …. dhe ne e kemi bërë atë përsëri, ose më mirë NUK e kemi bërë përsëri. Miqtë që nuk ndihen të pranuar dhe vlerësuar në baza të rregullta, shpesh mund të bien në bregun e detit kur ata pyesin veten: “Çfarë ka në këtë marrëdhënie për mua?”
 1. Po merzitem. Një klient i kohëve të fundit më tha se ai gëzon të ketë miq, por shpesh mërzit me ta, duke ndjerë nevojën për një pushim. Ai e ka të vështirë të jetë në përputhje me rregullisht duke shijuar kompaninë e tyre, duke u kushtuar rregullisht atyre vëmendje dhe duke u dhënë atyre vullnet të mirë.
 2. Zgjedhja e interesave mbi njerëzit. I njëjti klient, në raste të tjera, lejon që diçka tjetër të ketë përparësi se si e kalon kohën e tij. Ai zgjedh të mësojë të përdorë kompjuterin e tij të ri, pasi kjo intereson më shumë sesa të shkojë në një film me mikun e tij.
 1. Sjellje e çrregullt. Sjellje të çrregullta, të paqëndrueshme, të tilla si të veproni sikur doni të jeni me dikë një ditë, por pastaj të mos doni t’i shihni përsëri për disa muaj nuk është mënyra për të trajtuar miqësitë . Personi që merr fundin e këtij lloj miqësie mund të ndihet i përdorur dhe mendoj se ju vetëm kontaktoni atë kur nuk keni asgjë më të mirë për të bërë.
 2. Kujtim i dobët. Një sfidë shtesë për shumë njerëz me ADHD është kujtesa e dobët. Cilat janë emrat e tre fëmijëve të mikut tuaj më të mirë? Kush duhet të ketë një fëmijë? Duke pasur parasysh këto detaje personale dhe më pas mos iu referuar atyre në bisedat e ardhshme paraqet një pengesë të madhe për krijimin e marrëdhënieve afatgjata. Njerëzit duan të ndiejnë se janë të rëndësishme, që aktivitetet e tyre dhe sukseset dhe dështimet janë të përbashkëta dhe të vlerësuara nga miqtë e tyre. Miqtë që vazhdimisht thonë: “Nuk e mbaj mend atë” ose “Kam harruar ju më tha se” jepni përshtypjen se ata nuk u interesonin aq sa duhet.
 3. Shmangia e temave që janë të rëndësishme për miqtë tuaj. Nëse shmangni disa tema sepse nuk ju kujtohet informacioni kyç, do ta gjeni të vështirë për të ndërtuar një marrëdhënie afatgjatë. Kur nuk jeni në gjendje të ndani kujtimet dhe detajet e kohëve tuaja së bashku, ju jepni përshtypjen se nuk jeni me të vërtetë të interesuar për miqtë tuaj dhe nuk e vlerësoni miqësinë e tyre.

Mënyrat për të përmirësuar marrëdhëniet shoqërore

Sipas Hammer, këto janë hapa që mund të ndërmarrni për të përmirësuar miqësitë tuaja:

 • Jini të vetëdijshëm. Hapi i parë për të përmirësuar ndërveprimet sociale është të bëheni të vetëdijshëm për atë që po bëni që është e dëmshme. Monitoroni veten. A jeni duke dëgjuar me të vërtetë ose jeni duke pritur vetëm derisa të vendosni dy cent tuaj të vlefshëm? Nëse po, bëjeni një angazhim, që për muajin e ardhshëm do të përqendroheni tërësisht në të qenit një dëgjues i mirë – do të hyperfocus mbi këtë. Nëse thoni diçka në të gjitha, do të jetë vetëm të kërkoni një pyetje të thjeshtë dhe të shkurtër për të sqaruar ose zgjeruar atë që po thotë Gjuha.
 • Përsëriteni përsëri. Nëse jeni duke dëgjuar vetëm një person tjetër, herë pas here pyesni nëse mund të thoni mbrapsht atë që keni dëgjuar, dhe pastaj thjesht bëni atë, thjesht dhe në mënyrë të përmbledhur. Mos shto asgjë. Jepni asaj një shans për t’ju thënë nëse e keni kuptuar drejt atë që ajo tha dhe pastaj le të vazhdojë ndërsa ju ktheheni në rolin tuaj si dëgjues i mirë. Praktika, praktika, ushtroni këto aftësi.
 • Mos ndërprisni. A jeni duke ndërprerë të tjerët? Përsëri, vetëdija është çelësi. Bëhuni të vetëdijshëm për veten në ndërveprimet tuaja. Nëse ndërpres, ndërmerr hapa për ta ndaluar atë. Kur ndjeni urinë që po vjen, merrni një gllënjkë uji, bëni një shënim, merrni frymë thellë dhe mbani atë për një sekondë, ose mendoni, “relaksohuni”. Mos e ndërprisni, dhe nëse veproni, e njohni menjëherë atë, kërkoj falje për ndërprerjen dhe inkurajoni folësin të vazhdojë.
 • Rrini me temën në dorë. Nëse ju keni një tendencë për të ndryshuar subjektin dhe shkoni jashtë në një tangjent të palidhur, bëhuni të vetëdijshëm dhe ndaloni veten. Njerëzit nuk e vlerësojnë atë dhe nuk ju shohin me mirësi.
 • Vendosni sa i vlerësoni miqësitë tuaja. Për problemet më të mëdha – duke mos i kushtuar vëmendje të mjaftueshme dhe vëmendje të vazhdueshme miqve tuaj – reflektojnë se sa doni të përmirësoni marrëdhëniet tuaja. Sa keni vlerë që keni miqësi të mirë dhe çfarë jeni të gatshëm të bëni për t’i marrë dhe mbajtur ato? Miqësitë e mira nuk ndodhin vetëm. Ata marrin ushqim dhe kujdes. A jeni të gatshëm të bëni atë që është e nevojshme? A do t’i bëni miqësitë dhe marrëdhëniet e mira një prioritet? Kur të keni mundësinë të zgjedhni mes të mësuarit rreth kompjuterit tuaj të ri dhe të shkoni në një film me një mik, a do të vendosni një vlerë më të madhe për të shkuar në film për shkak të fitimit afatgjatë? Zgjedhja është e jotja.
 • Vendosni copat  vend për të ushqyer marrëdhëniet tuaja. Kur flisni me një mik, bëni planet tuaja për herën tjetër që do të merrni së bashku, bëni një angazhim të fortë dhe merrni në kalendarin tuaj. Mësoni të përdorni një program kompjuterik që do t’ju kujtojë për datat e rëndësishme si ditëlindjet, përvjetorët, etj. Merrni të gjitha informacionet e kontaktit për secilën nga miqtë tuaj të regjistruar. Blej kartat e ndryshme dhe pulla që të keni në dorë kështu që ju lehtë mund të mbani mend ditëlindje dhe jubileve. Kur pazaret, merrni sende të pastra që mund t’i përdorni si dhurata të papritura për miqtë tuaj. Blini bileta për ndonjë aktivitet dhe kërkoni që ata të shkojnë me ju.
 • Lejoni miqtë tuaj të dinë se sa kanë kuptim për ty. Tregoni me dashamirësi se sa e çmoni miqësinë e tyre, sa kënaqeni me kohën që kaloni së bashku, sa jeni në kërkim të një evenimenti që do të shkoni së bashku në të ardhmen. Mos lejoni që të kalojë shumë kohë pa qenë në kontakt me ata miqësinë e të cilëve e vlerësoni.

Ballafaqimi me kujtesën e dobët

Për fat të keq, kujtesa e dobët nuk do të largohet, thotë Hammer. Këtu janë strategjitë e saj për të minimizuar ndikimin:

 • Bëni shënime për miqtë tuaj – pëlqimet dhe mosdëshirat e tyre, interesat e tyre, marrëdhëniet dhe aktivitetet e tyre të rëndësishme – dhe rishikoni ato para se të vijnë së bashku.
 • Regjistrohu për një shërbim që do të dërgojë kartat e ditëlindjes, etj për ju. Ju mund ta vendosni atë për të gjithë vitin në një kohë.
 • Kur mësoni emrat e fqinjëve të rinj, shkruani ato dhe i rishikoni ato herë pas here.
 • Përgatituni përpara takimit me dikë që nuk keni parë për pak kohë. Pyetni për atë që dini se është e rëndësishme për ta dhe çfarë po ndodh në jetën e tyre. Tregoni se ju kujtohet detajet e rëndësishme për gjërat që ju kanë thënë.

Mos harroni, ju keni shumë për të ofruar

Njerëzit me ADHD kanë shumë për të kontribuar në marrëdhëniet – entuziazmin tuaj, kreativitetin tuaj, energjinë tuaj, humorin tuaj. Mos lejoni që drita juaj të fshihet nën një autobus nëse të tjerët nuk i japin vetes mundësinë për të njohur më mirë. Duke mësuar dhe duke praktikuar teknika të thjeshta për ndërveprime të shëndosha shoqërore, do të jeni në rrugën tuaj drejt një mirëdashje të marrëdhënieve të mira dhe një furnizim gjithnjë të gatshëm të miqësive kuptimplota.

Burimi: Cynthia Hammer, MSW.

Të fundit