HomeFokusMenaxhimi i zemërimit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Menaxhimi i zemërimit

Njohja se bota e jashtme mund të kontrollojë emocionet tona është një dezertim shumë i përshtatshëm nga përgjegjësia për gjendjen dhe reagimet tona. “Sa e bezdisshme është! Si më bën të zemëruar? Kjo situatë më shtyn të çmendem! “- kështu që shpesh përmbledhim përvojën e pakëndshme të zemërimit tonë.

Pak prej nesh mund ta menaxhojmë gjendjen tonë emocionale. Ritmi i jetës dhe stresi në të gjitha nivelet nuk kontribuojnë në vetë reflektimin dhe qetësinë tonë. Lodhja e bën stabilitetin tonë të brendshëm emocional më të ulët sesa kur jemi të pushuar dhe kur kemi kohën e lirë për t’u kujdesur për ekuilibrin, relaksimin, kënaqësinë dhe argëtimin. Ndoshta kjo është arsyeja pse gjithnjë e më shumë njerëz në botën moderne vuajnë nga emocione të pakëndshme dhe janë të interesuar në menaxhimin dhe kontrollin e tyre.

Kjo shkencë mësohet në psikologji, duke shpjeguar se si të menaxhojmë zemërimin.

Nga vjen zemërimi?

Zemërimi i keq i venitur ka një fuqi shkatërruese. Si të menaxhoni zemërimin dhe si të përballoni atë? Për fat të mirë, secili prej nesh ka aftësinë për të kontrolluar emocionet tona, madje edhe emocionet e njerëzve të tjerë. Kjo është e rëndësishme sepse acarimi dhe zemërimi veprojnë si një kalim i ndjenjave më të forta. Marrëdhëniet tona me njerëzit e tjerë, rehati e brendshme dhe shpesh suksesi i jetës varet nga menaxhimi i emocioneve.

Zemërimi ka për qëllim të shkaktojë ndryshime të tjera në sjellje. Ne jemi
i zemëruar kur gjithçka nuk është ashtu siç duam, kur dikush nuk i plotëson pritjet tona. Ky emocion është në sistemin limbik të trurit. E ashtuquajtura bajame në tru është përgjegjëse për gjendje dhe ndjenja të tilla psikologjike si frika, agresioni, zemërimi dhe kujdesi. Këtu impulset tona dhe kujtesa emocionale kontrollohen; “Switch” zemërimi ynë.

Nga ana tjetër, ekziston një korteks paraballor, një pjesë evolucionare e trurit që vepron si qendër ekzekutive. Ajo është përgjegjëse, kryesisht për të menduar, duke na ndihmuar të planifikojmë, të zgjidhim problemet, të marrim vendime.

Kjo na ndihmon që të mos udhëhiqemi në veprimet tona me zemërim, por ta menaxhojmë atë. Megjithatë, psikologët theksojnë se zemërimi është i shkruar në psikikën njerëzore. Ajo bëhet e rrezikshme kur kthehet në agresion.

Psikologu Joe Shrend ofron vlerësimin e zemërimit në një shkallë emocionale nga 1 në 10:

  1. acarim i butë;
  2. acarim;
  3. pakënaqësi;
  4. zhgënjim;
  5. mosgatishmëria për të pranuar situatën;
  6. zemërimi;
  7. fyerje;
  8. hidhërimi;
  9. zemërimi;
  10. tërbimi.

Për të mësuar se si të menaxhojnë zemërimin dhe acarimin, është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë është shkaku i secilës prej dhjetë emocioneve.

Sipas Schrand, ka tre shkaktarë themelorë të zemërimit.

E para është shkaktuar nga arsyet e brendshme, kur ne zemërohemi për shkak të parave, dhe gjithashtu për shkak të problemeve dhe problemeve të ndërlidhura;
E dyta është shkaktuar nga marrëdhëniet tona shoqërore – në punë, në shkollë, në transport, me miq;
I treti mund të shoqërohet me njerëz shumë të afërt dhe me marrëdhëniet me ta.
Për të kuptuar më mirë zemërimin tonë dhe për të mësuar se si të menaxhojmë zemërimin dhe acarimin, psikologu sugjeron që të shqyrtojmë vetveten, emocionet dhe reagimet tona, për të cilat reagojmë me ankthe, zemërim ose zemërim.

Është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje e veçantë ndjenjave që shkaktojnë emocionet e renditura, të cilat sipas shkallës së propozuar janë më të forta se 5 pikë, pavarësisht nëse kemi dhunë verbale, verbale apo fizike. Kur e dimë se cilat faktorë shkaktojnë zemërimin dhe mënyrën se si shkarkohet, duhet të punojmë në bindjen e brendshme se zemërimi mund të shndërrohet në energji krijuese dhe ne mund të mësojmë se si të menaxhojmë zemërimin. Zakonisht kjo na ndihmon për të arritur qëllimet.

Si të shpëtoj zemërimin
Është e nevojshme për të shkarkuar energji negative.

Psikologët këshillojnë mënyrat e mëposhtme për ta zbutur atë:

shkuarja në palestër është metoda më e popullarizuar e trajtimit të acarimit, jo vetëm për burrat, por edhe për gratë;
goditi jastëkun, duke mos lejuar shfaqjen e zemërimit ekstrem ndaj një personi tjetër;
një mënyrë e mirë për të ndaluar rrjedhën e mendimeve të dhunshme është të ndizni muzikë me zë të lartë që tingëllon si zemërimi ynë;
një mënyrë e mirë për të zbutur tensionin e fortë është lëvizja, më e mira jashtë, për shembull, drejtimin ose çiklizmin;
mësoni sekretet e frymëmarrjes diafragmatike.
Kur një person është i zemëruar, në vend që të betoheni, të bërtisni ose të qani, duhet të ndaleni për një minutë dhe të merrni frymë thellë. Në këtë rast, dora e djathtë, e vendosur në nivelin e zemrës, mbetet pothuajse stacionare, dhe dora e majtë, e cila domosdoshmërisht qëndron në stomak, duhet të rritet ndjeshëm me çdo frymëmarrje.

Teknika e frymëmarrjes ka një pronë pozitive: në fakt, në stres ne marrim frymë shumë shpesh dhe cekët, dhe kjo na pengon të mendojmë me maturi, duhet të mësojmë të marrim frymë në mënyrë të barabartë. Përveç kësaj, fokusi i vëmendjes sonë nuk do të jetë përvoja jonë, por funksionimi i duhur i diafragmës.

Çfarë duhet të bëjmë kur të tjerët janë të zemëruar në praninë tonë?
Për të liruar një person nga përqafimi i zemërimit ose acarimit, është e nevojshme të zbusni tensionin. Si ta bëni këtë? Kjo do t’ju ndihmojë në interes të sinqertë në situatën dhe dhembshurinë, një rezultat i mirë gjithashtu ju jep një ndjenjë të humorit.

Kur tregojmë ndjeshmëri me dikë që është i zemëruar, del që ai mori pikërisht atë që priste. Dhe nuk do të ketë asnjë arsye për zemërim.

Liria Emocionale
Ka ende një mënyrë për t’i shpëtuar kurthit të zemërimit. Keni nevojë për një njohuri të vogël dhe disa aftësi, por, mbi të gjitha, një gatishmëri për të ndryshuar mendjen tuaj.

Ne i kemi emocionet tona dhe pranojmë se dikush na shqetëson ose është i bezdisshëm shprehja e paaftësisë sonë të përkohshme për të dominuar shtetin tonë. Si rezultat, ne ndiejmë një ndjenjë të pafuqisë përballë asaj që po ndodh. Ky shtet lind kur realiteti është i papajtueshëm me pritjet, qëllimet, supozimet, besimet dhe vlerat tona. Psikologjia e shkencës na mëson – një hap i rëndësishëm drejt lirimit nga prangat e zemërimit, është kuptimi se ne vetë nuk jemi vetëm pronarët, por edhe autorët e emocioneve tona.

Njohja e ndikimit përcaktues të njerëzve të tjerë mbi situatën dhe drejtpërsëdrejti në emocionet tuaja nuk është vetëm duke fajësuar mbi ta, por edhe duke refuzuar të ndikojë në situatën dhe thjesht duke refuzuar të drejtën për të zgjedhur. Ju e vendosni veten në një pozicion të viktimës.

Ne duhet të çlirohemi nga roli i viktimës së faktorëve të jashtëm. Sigurisht, ajo që bën personi tjetër nuk është drejtpërdrejt brenda rrethit tonë të ndikimit, por reagimi ndaj asaj që po ndodh dhe vendimet e vetëdijshme, dhe jo impulseve reflektuese, janë në fuqinë tonë. Ky hap i vogël midis stimulit dhe reagimit tonë është ndjenja e lirisë. Duhet të përdoret me mençuri dhe të mos udhëhiqet nga stimulimi.

Edhe një person shumë i ndërgjegjshëm nganjëherë bie në grackën e zemërimit të tij dhe se si do të ndihet, atëherë ai varet nga aftësia e tij për të përdorur mjete të veçanta.

Vetë-zhvillimi dhe kuptimi se si të menaxhohet zemërimi dhe të mos bien larg, ndodh gradualisht, hap pas hapi, vit pas viti, përvoja krijon përvojë të re dhe çon në një shtet ku ne mund t’i menaxhojmë efektivisht emocionet tona.

Shprehja e emocioneve është një komponent i rëndësishëm për një person. Kështu, ne tregojmë qëndrime ndaj njerëzve, flasim për dëshirat e tyre. Por, këto emocione nuk janë gjithmonë pozitive. Dhe kur bëhet fjalë për temperamentin e nxehtë, procesi ende nuk është i kontrolluar. dhe irritimet nuk zgjasin shumë dhe lënë prapa një grumbulli problemesh. Mbetet një ndjenjë e pakëndshme, duhet të kërkosh falje, të kërkosh një rrugëdalje nga kjo situatë. A është njeri i paaftë të kontrollojë durimin e tij? Si të mësoni të merreni me emocionet negative?

Shkakton një gjendje të shpejtë

Emocionet si agresioni dhe zemërimi janë hedhur nga natyra dhe veprojnë si reagim mbrojtës në situata të rrezikshme. Shkencëtarët kanë kryer një sërë eksperimentesh mbi kafshët dhe zbuluan se formacionet nervore të vendosura në kokë janë përgjegjës për temperamentin e nxehtë. Pas heqjes së tyre, kafshët u privuan. Si rezultat, ata u bënë të papërshtatshëm për jetën, sepse ata nuk ikën nga një kundërshtar i fortë, nuk luftuan për ushqim. Rezulton se shkaqet e qëndresës qëndrojnë në kokën e një personi dhe nevojiten për instinktin e vetë-ruajtjes.

Njerëzit e lashtë u përballën me një zgjedhje: të jepnin ose të luftonin. Prej këtu janë zhvilluar instinktet, reagimet ndaj tingujve, ndriçimi. Në mënyrë që mekanizmi i frikës të fillojë, mjafton që një person të dëgjojë një zhurmë të madhe, të shohë një dritë të ndritshme ose të jetë afër një kafshe agresive. Në një pjesë të një të dytë, gjaku shkon në tru, trupi ngurtësohet, një shprehje e shqetësuar shfaqet në fytyrë. Sa më i lartë rreziku,.

Sages pohojnë se gjendje e nxehtë është një tregues i dobësisë. Një person i sigurt reagon me qetësi në çdo situatë. Qetësia e shpejtë, si një veçori e karakterit është e natyrshme në shumë njerëz, sepse është inkorporuar gjenetikisht. Por, duhet marrë parasysh se bota rreth e rrotull ka ndryshuar, reagimi me agresion ndaj situatave banale është budalla dhe i mbushur me pasoja të pakëndshme. Mbetet të njihet se rritja e temperaturës në botën moderne është një pengesë që kërkon kontroll.

Meqenëse agresioni vjen nga sinjale të dërguara në tru, një person është në gjendje të iniciojë një reagim të ashpër. Për të zotëruar këtë aftësi do të duhet të praktikoni. Mënyra më e lehtë është të marrësh disa frymë thellë dhe të dalësh. Ndonjëherë një minutë është e mjaftueshme për të zvogëluar intensitetin e emocioneve.

Temperament i nxehtë, si të shpëtojmë nga mënyra fiziologjike?

Shikoni veten nga pala. Për të kuptuar se si zemërimi merr në posedim trupin dhe mendjen, bëni një ushtrim të thjeshtë. Për ta bërë këtë, qëndroni para një pasqyre dhe mbani mend situatën e pakëndshme ose shkelësin. Më tej, vëzhgoni se si ndryshon shprehja e fytyrës dhe trupi i trupit. Nëse nuk mund të mësoheni me rolin, atëherë ndihmoni veten. Mbytni fytyrën tuaj, shtrëngoni kockat dhe muskujt, kapni grushta, bërtitni. Pas disa minutash, truri do të kapë sinjalin dhe do të lidhë proceset fiziologjike. Ju do të ndjeni se ju keni filluar të vlim dhe të ndjeni agresionin. Ky ushtrim ndihmon për të kuptuar se nëse një person është në gjendje të shkaktojë një gjendje të nxehtë, atëherë ai mund ta marrë atë.

Jepni stërvitje 15 minuta në ditë. Është mirë që ta bëni atë në mëngjes kur personi të pushohet dhe të relaksohet. Duke ruajtur këtë gjendje, qëndroni para pasqyrës, buzëqeshje në reflektim. Flisni me zë të lartë se jeni person i qetë dhe i balancuar. Pastaj imagjinoni që dikush ju ofendoi, provoni një vështrim mospërfillës, mendoni për një shaka të mprehtë. Shkathtësitë e transferimit në jetën reale. Kërkojuni një miku të të fyejë, mos harroni se qëndrimi ka funksionuar para pasqyrës. Në fazën fillestare, gjëja kryesore është për të kapur momentin kur agresioni fillon dhe ndalet në kohë.
Zgjidhja e problemeve me grushta është një relike e së kaluarës, jo akt i një njeriu.

Kuptimi se sjellja e shpejtë është e trashë dhe e pacivilizuar gjithashtu ndihmon ndjenjën e kontrollit. Agresioni nuk do të ndihmojë në një grindje, zemërimi nuk është aleati më i mirë në konfliktet e punës, dhe nervozizmi lë një pasion të pakëndshëm.
Është natyra njerëzore të lëshoj me avull. Ky është një gjendje normale që kursen nga nevoja, emocionet emocionale. Por një rritje e nervozizëm nuk kalon pa gjurmë dhe ndikon në njerëz të tjerë. Ne përdorëm për të marrë telashe për të dashurit. Agresioni i vazhdueshëm shkakton një reagim të ashpër. Miqtë, shmangni komunikimin, të dashurit mbështeten në vetvete ose janë të pasjellshëm.

Si të kontrolloni mosdurimin?

Merre veten. Njerëzit me temperaturë të ngrohtë kanë prirjen të mohojnë paqëndrueshmërinë emocionale. Mos u mashtroni, pranoni se ndonjëherë jeni të vrazhdë, të mërzitur, të zemëruar me të tjerët. Pastaj vini re se kjo ju merr jashtë ekuilibrit sidomos. Ndërsa ju ende nuk dini se si të kontrolloni temperamentin, atëherë shmangni situata të tilla. Më tej, marrin pjesë me vetëdije në mosmarrëveshje në mënyrë që të zhvillojnë qetësinë dhe qetësinë.

Lësho emocionet negative. Akumulimi i tyre çon në temperament të pakontrollueshëm të nxehtë. Një person ndjen momente të tilla paraprakisht. Probleme në punë, lodhje, të pazgjidhura. Është si një pirg me kashtë të thatë që ndizet nga një ndeshje. Për të parandaluar pasionet, lehtësoni acarimin në kohë. Rekreacion ekstrem ndihmon, ngarkesa sportive.

Lidhu fantazinë. Qeshja dhe qëndrimi ironik kursen në çdo situatë. Sigurisht, të buzëqeshni kur fjalët e abuzimit të derdhen mbi ju nuk janë të nevojshme. Vetëm imagjinoni shkelësin në një mënyrë qesharake. Mendërisht vendosni një kostum clown në kokë, shtrydhini mikun tuaj me një kovë uji. Ushtrimi nuk është që të shpikë imazhin më qesharak. Gjëja kryesore është që ju të merrni hutuar për një kohë, truri do të marrë. Si rezultat, zemërimi do të zmbrapset.

Ndërroni. Ngacmimi i drejtpërdrejtë në një drejtim të shëndetshëm. Kryen një pastrim të përgjithshëm, një kokë pastrohet mirë kur hedh plehra nga shtëpia. Bëni gjërat që janë shtyrë për një kohë të gjatë: lani dritaret, merrni qenin në prerje flokësh, vizitoni ngjarje interesante. Kur bëni gjëra të tjera, vini re se bezdi është zhdukur.

Flisni për ndjenjat. Nën dorën e nxehtë nuk vijnë njerëz pa faj. Prandaj, është e rëndësishme t’u përgjigjeni shenjave të para të temperamentit të nxehtë. Sapo të kuptoni se jeni të mërzitur nga veprimet ose fjalët e bashkëbiseduesit, ndalo bisedën. Nëse para jush person i afërt, atëherë shpjegoni pse nuk doni të vazhdoni komunikimin. Është e rëndësishme të flasësh me qetësi, pa akuza dhe fjalë fyese.

Të qenit emocionalisht i hapur ndaj një personi është një detyrë e vështirë. Ka pak njerëz që mund të shprehin me fjalë atë që qëndron në zemër. Si rregull, ne mendojmë një gjë, por themi diçka krejtësisht të ndryshme. Një metodë e mirë për të parandaluar temperamentin e shkurtër është të flisni me veten. Shprehni të gjitha ato që janë të ziera, vetëm të jeni të sigurtë se do ta shprehni problemin me zë të lartë. Nëse mendoni se është budallallëk të bisedoni me veten, atëherë flisni me një të huaj. Ne jemi më të sinqertë me një shofer taksie, një udhëtar tjetër në tren, sesa me njerëz të afërt.

Personi e kupton se temperamenti i nxehtë është një tipar negativ i karakterit. Pas manifestimeve të tilla mbetet një ndjenjë e fajit. Njerëzit kërkojnë falje për veprën e tyre ose e mbyllin dhe e prishin momentin e bezdisshëm. Nëse ekziston një mirëkuptim se gjendja e nxehtë sjell vetëm vështirësi, atëherë është koha për të marrë hapin e ardhshëm – për të mësuar se si ta kontrollojnë atë.

Sekreti për të menaxhuar zemërimin përbëhet nga disa aspekte. Për të mos humbur shëndetin tonë të paçmuar në zemërim, ju duhet të zotëroni artin e vetëkontrollit. Vetëm pak vite më parë, besohet se shprehja e zemërimit ishte një proces më i detyrueshëm sesa përmbajtja e tij. Meqenëse emocionet e pashpenzuara kthehen në sëmundje zemre me kalimin e kohës.

Menaxhimi i zemërimit fillon duke kërkuar arsye
Ka shumë shkaqe të ndryshme të zemërimit, pa vetëdijen e të cilëve është e pamundur të mësosh si të menaxhosh zemërimin. Për të mësuar se si të mësosh si të menaxhosh zemërimin, duhet të zbulosh shkaqet e saj. Sot, shkencëtarët identifikojnë të paktën katër faktorë kryesorë që e bëjnë një person të prirur ndaj zemërimit:

Një model i sjelljes i adoptuar nga prindërit kur ata përdorën zemërimin në mënyrë që të zgjidhnin probleme të ndryshme.

Zemërimi mund të jetë një reagim ndaj stresit.

Lodhja gjithashtu ndikon negativisht në sistemin nervor, duke shkaktuar irritim dhe zemërim për arsyen më të vogël. Reagimi i trupit në mbajtjen e zgjatur të emocioneve, kur “avulli” i grumbulluar shpërtheu në një mundësi. Duke kuptuar shkaqet e zemërimit, është e rëndësishme të kuptoni se si të mësoni të menaxhoni zemërimin në mënyrë që të ndiheni rehati dhe të mos dëmtoni të tjerët.

· Jini të vetëdijshëm për arsyet e zemërimit tuaj, çfarë ose kush e shkakton dhe pse. Bisedoni me një psikolog ose një të dashur që ju besoni. Dialogu do të lejojë një pamje më të mirë të situatës nga jashtë.

· Nëse irritimi dhe emocionet e zemëruara shkaktohen nga lodhja e tepruar, atëherë duhet t’i kushtohet vëmendje e mjaftueshme pushimit dhe relaksimit. Meditim, vaske e këndshme e kombinuar me aromaterapi, muzikë të lehta etj. ndihmë për të ikur dhe relaksuar.

· Nëse doni të goditni ose në ndonjë mënyrë të dëmtoni, mos harroni se pasojat nuk do të sjellin ndonjë gjë të mirë. Imagjinoni shkelësin si një kotele ose fëmijë të pambrojtur, kjo do t’ju ndihmojë të mësoni se si të menaxhoni zemërimin.

· Mosmarrëveshjet dhe grindjet janë më shpesh rezultat i keqkuptimit. Pra, në vend që të zemërohesh, përpiquni ta kuptoni dhe vendoseni veten në vendin e kundërshtarit tuaj. Ose të paktën pajtoheni se ai ka të drejtën e mendimit të tij.

· Përpiquni t’i zgjidhni problemet dhe problemet tuaja në kohën e duhur, meqë akumulimi i tyre çon në pagjumësi, stres dhe agresion. Në një gjendje stresuese do të jetë e vështirë për të menaxhuar zemërimin.

· Grumbullimin e konflikteve personale. Mundohuni të flisni, shpjegoni ndjenjat tuaja, mos thoni se çfarë duhet të ndjeni, por shprehni ndjenjat tuaja. Ju mund të tërheqni dikë të tretë, në këtë rast, personi nga pala do të veprojë si një urë mes jush.

Është e rëndësishme që të përpiqeni të mos përplaseni dhe të jetoni në harmoni. Në fund të fundit, në fakt, secili prej nesh nuk ka kaq shumë njerëz të ngushtë për të lejuar vetën të grindet dhe të mos komunikojmë për shkak të ndonjë absurditeti.

Si të mësoni për të menaxhuar zemërimin
Secili prej nesh në jetë duhej të ishte në një situatë ku zemërimi dhe pakënaqësia fituan mbi sensin e përbashkët. Parakushtet e zemërimit janë të ndryshme: veprime që janë në kundërshtim me pikëpamjet dhe parimet tona, sulmet nga udhëheqja, punonjësit, bashkëshortja apo bashkëshortja, një kupë e thyer, gjithsesi. Në këtë gjendje mendore, edhe gjërat e vogla shkaktojnë pakënaqësi. Le të hedhim një vështrim se si të menaxhojmë zemërimin.

Mundohuni të lironi veten nga zemërimi.

Nëse mbeteni vetëm me veten, duhet të heqni qafe zemërimin. Çlirimi trupor i bletëve është një nga metodat më efektive të zbehjes së zemërimit. Organizoni një vrap, bëni pastrimin, lani makinën ose thjesht goditni jastëkun. Pas lirimit fizik nga zemërimi, ju duket se keni lëshuar zemërimin tuaj. Tjetra vjen një ndjenjë e qetësisë dhe heshtjes.

Përdorni relaksim

Në situata të tilla është e nevojshme për të bërë frymën më të thellë të ngadaltë. Mbajeni frymën tuaj për dy deri tre sekonda dhe përsëritni këtë ushtrim pesë deri në dhjetë herë. Pastaj hiqni qafe zemërimin me relaksim. Për ta bërë këtë, mendërisht kaloni nëpër të gjitha pjesët e trupit tuaj dhe relaksohuni çdo muskul. Për të kontrolluar zemërimin, filloni ushtrimin me gishtërinjtë tuaj, pastaj ngjitni këmbët, pastaj krahët, barkun, gjoksin, qafën, fytyrën dhe kokën, atë pjesë që është e mbuluar me flokë. Kur të jeni bërë, shijoni ndjesinë që keni krijuar në trupin dhe mendjen tuaj. Emocionet negative dhe ndjenjat u ofrohen një personi për të ndjerë vargje të ndryshme të jetës. Nëse nuk ka pyetje për ndjenjat e argëtimit dhe kënaqësisë, si t’i formulosh ato dhe çfarë të bësh me ta, atëherë shpesh zemërimi dhe zemërimi janë karakteristikë për njerëzit e pjekur. Emocionaliteti i tillë duhet të jetë me përvojë, jo i fshehur.

Kujdesuni për punët e shtëpisë

Pastroni, kuzhinierini, lani enët ose dysheme, luani transplantin. Në përgjithësi, gjeni një klasë detyrat e shtëpisë që do të marrë shumë energji nga ju, dhe zemërimin së bashku me të. Shkencëtarët kanë bërë kërkime mbi menaxhimin e zemërimit. Rezultati i hulumtimit – gratë që e lëshojnë zemërimin e tyre mjaft shpesh, janë më pak të ndjeshëm ndaj vdekjes së hershme sesa ata që përpiqen të mbysin zemërimin në vetvete.

Vendosni për veten tuaj, kufizoni zemërimin tuaj ose jepni atë për ju. Por, derisa të dini se si të merreni me zemërimin tuaj, njerëzit përreth jush nuk duhet të vuajnë për shkak të kësaj. Në vend që të mundosh veten me pyetje, duhet të artikulosh problemin me zë të lartë. Dhe shpjegojeni atë personit që ju bën të zemëruar.

Si të kontrolloni zemërimin
Zemërimi është një emocion i dëmshëm, i cili jo vetëm që sjell konflikte dhe vepra shtesë në jetë, por gjithashtu ka një efekt negativ në shëndetin. Shumica e situatave dhe arsyeve për të cilat ne jemi të zemëruar, nuk vlejnë një qindarkë. Por me kalimin e kohës, të gjitha shprehitë e shprehura dhe të pashprehura reflektohen në sistemin nervor dhe kardiovaskular. Do të ishte më racionale të mësohej si të mësohej për të kontrolluar zemërimin sesa për të kuruar efektet e tij.

Pra, kur ndodh një situatë provokative ose një konflikt specifik, provoni sa vijon:

Numëroni ngadalë deri në dhjetë kur ndjeheni të zemëruar dhe jeni gati të eksplodoni. Në të njëjtën kohë, përsëritni veten se zemërimi do të dëmtojë ju dhe shëndetin tuaj para së gjithash, kështu që nuk ka nevojë të zemëroheni.

Mos harroni për frymëmarrjen e thellë, e cila rikthen presionin e gjakut dhe e vendos sistemin nervor në rregull, duke ju lejuar të kontrolloni zemërimin. Merrni frymë thellë me hundën tuaj dhe nxitoni ngadalë me gojën tuaj. Frymë thellë derisa të ndiheni plotësisht të sigurt.

Largohuni nga tërbimi që është në ju, me mbështetjen e ushtrimeve fizike. Bëj diçka, imagjinoni që me çdo përpjekje, zemërimi të lë. Nëse mundeni, blini një thes me shpim ose bëni një kaçube. Lëvizja e emocioneve të zemëruara ndaj subjektit është një mënyrë shumë efektive për të kontrolluar zemërimin, sepse shpreh emocione negative dhe është burim i përpjekjes fizike.

Ju gjithashtu mund të merren me zemërim duke tërhequr një shkelës në letër ose duke marrë një fotografi prej tij, dhe pastaj të bëjë me të çdo gjë që ju dëshironi: lot, djeg, etj

Ju mund të shkruani një letër të zemëruar ku shprehni të gjithë qëndrimin tuaj ndaj objektit të acarimit (ju nuk duhet të dërgoni një letër të tillë). Thjesht derdhni letrën gjithçka që ka grumbulluar dhe gris copëza.

Një mënyrë e mirë për të kontrolluar zemërimin është për të kujtuar një film qesharak, anekdotë ose incident, domethënë, ta ktheni vëmendjen tuaj. Edhe mund të qeshësh me zë të lartë, ndoshta kjo do të qetësojë situatën.

Përpiquni ta kuptoni shkaktarin e gjendjes së zemëruar. Ndoshta, nëse shihni një prizë për të hyrë në dikë, është më mirë të përpiqeni të shmangni komunikimin ose situatat që provokojnë zemërimin.

Mos vepro si provokator, mos filloni grindjet. Mundohuni të zhdukeni me zell dhe me zgjuarsi nga situata e konfliktit. Si mjet i fundit, ndiqni pikat e mësipërme.

Pini diçka të freskët, hani akullore, lani fytyrën tuaj me ujë të freskët. Këto këshilla të çuditshme në të vërtetë ndihmojnë në kontrollin e zemërimit. Kur jeni të zemëruar, temperatura e trupit tuaj rritet gjithmonë. Kur përdorni diçka të ftohtë, ajo bie, duke zvogëluar shkallën e zemërimit tuaj.

Nëse jeni të zemëruar aq shumë sa që nuk mund të zhdukni, thjesht lini zemërimin tuaj në një distancë prapa jush. Lëreni hapësirën në të cilën ndjeni këto emocione. Ju nuk qetësoheni akoma, zgjoheni kur diçka ju bën të ndiheni kështu. Në përgjithësi, të jetë i sigurt për të ndryshuar situatën, e cila përfshin acarim dhe zemërim.

Natyrisht, kurrë nuk zemërohesh me asgjë nuk është realisht, por kjo nuk do të thotë që në disa raste nuk mund të shmangësh thjesht stresin e panevojshëm. Kjo është më e lehtë se sa duket, thjesht përpiquni të mos shikoni një numër të madh faktorësh që shkaktojnë zemërimin tuaj. Në fund, ju do të ndaloni bezdisshëm të gjitha llojet e pakuptimta dhe ju do të mësoni se si të kontrolloni zemërimin. Ndoshta nuk do të dalë mirë herën e parë.

Lërini tërbimin tuaj të largoheni dhe shkoni në gazetë. Merrni një letër me një stilolaps dhe shkruani gjithçka me të cilën zemëroheni, se jeni të mërzitur dhe shqetësues. Shkruani sa më shumë që mundeni dhe pa një pauzë. Mos e mendoni se çfarë po shkruani saktësisht, thjesht bëni.

Çfarë ju intereson, kush dhe çfarë jeni të zemëruar, përshkruani zemërimin tuaj, transferoni zemërimin tuaj në një copë letre me mbështetjen e fjalëve. Kjo mënyrë për të kontrolluar zemërimin rekomandohet sidomos për njerëzit që janë të turpshëm dhe jashtëzakonisht nervozë – në sajë të kësaj qasjeje të sjellshme, ju do të liroheni nga negativet dhe mos e zgjoni atë në vetvete.

Në jetë, shumë situata që shkaktojnë zemërim dhe acarim. Ndjenja e padrejtësisë, veprimeve dhe veprimeve që janë në kundërshtim me parimet tona, vrazhdësinë, vrazhdësinë mund të shkaktojë një reagim të ashpër. Dhe nëse gjendja është në zero, atëherë edhe gjërat e vogla janë të bezdisshme. Nuk përjashtohet që të dashurit tuaj, të cilët janë duke pritur për vëmendjen dhe kujdesin tuaj, rastësisht bien nën dorën tuaj të nxehtë, ata janë plotësisht të pafajshëm dhe ata janë njerëzit më të afërt. Pajtohem se kjo është e papranueshme.

Ju duhet të jeni në gjendje t’i ndalni emocionet e zemërimit, veçanërisht për punëtorët e shërbimit. Kur procesi i komunikimit me një person është shumë i rëndësishëm dhe fitimi i ndërmarrjes varet nga rezultati i komunikimit, promovimi i suksesshëm i një biznesi është në gjendje të acarim ekstrem. Po, dhe në çdo profesion qetësi dhe mendje të ftohtë janë thjesht të nevojshme. Imagjinoni një situatë kur, ndërsa ofroni shërbime për një punëdhënës, ju, duke u ndezur me zemërim, i shpjegoni kushtet tuaja! Pajtohuni që nuk ka një punëdhënës të tillë i cili dëshiron të lidhet me marrëdhëniet dhe detyrimet me një punonjës të pakufizuar. Askush nuk do të donte të vendoste pasojat e një sjelljeje të tillë, dhe shumë prej tyre nuk kanë as kohë as dëshirë.

Gjithashtu në marrëdhëniet personale, që jetojnë në një gjendje të rrezikshme nga agresioni dhe pakënaqësia juaj e mundshme është shumë e pakëndshme. Për më tepër, marrëdhëniet e tilla mund të shkatërrohen, nëse asgjë nuk del prej jush, përveç negativit, këto janë emocione joproduktive që nuk krijojnë asgjë.

Ekziston një mendim se emocionet negative duhet të fshihen brenda vetes dhe në asnjë rast nuk duhet të spastrohen. Kjo është absolutisht e gabuar. Duke kryer këtë barrë të rëndë, ju minojnë si shëndetin tuaj ashtu edhe moralin tuaj. Neglizhenca e akumuluar mund të rezultojë në sëmundje fizike.

Ju mund të mësoni se si të menaxhoni zemërimin tuaj vetëm nëse mund ta kuptoni kauzën e saj dhe të kontrolloni emocionet tuaja. Duke identifikuar shkakun e ndjenjave negative, ju duhet t’i dërgoni në një drejtim tjetër, domethënë, problemi duhet diskutuar dhe jo i fshehur.

Është e pamundur të jetosh plotësisht pa zemërim, këto emocione janë mbrojtja e trupit tënd ndaj burimit, po e mbroni veten dhe kjo na ndihmon të luftojmë e të ecim përpara. Prano zemërimin tuaj si një fakt, si një fenomen natyral dhe i pashmangshëm, vetëm me vetëdijen e natyrshmërisë së këtij fenomeni natyror, ju do të jeni në gjendje të zhvilloni në harmoni, si një person.

Si të bësh zemërim agresiv jo-agresiv? Në çdo situatë, duhet të flisni se si ndjeheni, duke shprehur ndjenjat tuaja, ju ndihmoni për të hequr qafe zemërimin dhe acarimin. Duhet të shprehet qartë dhe shkurtimisht. Pra, duke i përshkruar ndjenjat tuaja, le të dalin prej jush. Pastaj vetëm mbyllni temën dhe shkoni në rastin në të cilin jeni angazhuar dhe cila është aq e rëndësishme për ju.

Më lejoni t’ju jap një shembull të menaxhimit të ndjenjës suaj të zemërimit dhe acarimit. Kujtoni emocionet tuaja kur ju, duke pritur për kundërshtarin tuaj të ndjerë, i cili ishte planifikuar të takoheni, ju lutemi me ndjenja që ju mbysin. Së fundi, kur të shihni një person që ju afrohet, ju doni të mbështeteni tek ai me një numër ankesash. Dhe nëse e bëni këtë, atëherë arsyetimet do të fluturojnë përsëri tek ju, atëherë “dialogu” juaj do të kthehet në një argument dhe ndërhyrje të ndërsjellta, ju do të mbyteni nga fyerjet e ndërsjella dhe zemërimi në rritje. Më shumë gjasa, një bisedë konstruktive nuk do të funksionojë dhe emocionet që ju kanë pushtuar të dy do të keni fuqi shkatërruese, takimi do të jetë i padobishëm dhe rezultati mund të jetë i pakthyeshëm. Marrëdhëniet janë shkatërruar.

Ju mund të bëni me një frazë që përshkruan ndjenjat tuaja dhe ju shprehni ato shkurtimisht dhe qartë dhe mos lini të jetoni në vetvete: “Dëgjo, unë jam i kënaqur t’ju shoh, por unë do të kisha shpërthyer pak më shumë dhe më mirë”. Kjo është e gjitha. Pse bërtas dhe bërtas? Pse fajëson një person dhe e bën atë të mbajë mbrojtjen e tij duke mbrojtur veten kundër jush? Ndoshta ka arsye objektive për të cilat ai ishte vonë për takimin tuaj dhe, duke iu kërkuar falje, ai do t’i shpjegojë ato. Kështu që ju mbani marrëdhëniet me personin e duhur dhe tregoni atij se ju keni një pjesë të madhe të emocioneve tuaja.

Nëse nuk mund t’i kontrolloni vetë emocionet tuaja, dhe shpërthimet e rregullta të jetës helmuese të zemërimit për ju dhe të dashurit tuaj, mos hezitoni të kërkoni ndihmën e ekspertëve. Merrni këshillën e një psikologu, ndoshta ju do t’ju ofrohet një analizë më e thellë e shkaqeve të ndjenjave, trajnimit dhe mjeteve të tjera për të korrigjuar një situatë të vështirë që specialistët e ngushtë kanë.

Sukseset për ju! Nëse ka një dëshirë për të përmirësuar veten, atëherë gjithçka duhet të kthehet. Dhe pasi të keni ndryshuar, do të shihni se çdo gjë rreth jush po ndryshon për mirë.

Si të merren me zemërimin

Shumë njerëz, të përballur me problemet dhe padrejtësitë e të tjerëve, shpërthen si një pishtar. Ata nuk dinë si ta kontrollojnë zemërimin e tyre, në mënyrë që të mos zhgenjehen për emocionet negative të derdhura. Si të frenoni veten kur të afërmit dhe miqtë bëhen viktima të shpërthimeve të tilla. Përgjigja për këto pyetje është e thjeshtë: mos e kufizoni veten, zemërimi është një ndjenjë e natyrshme. Vetëm duhet të mësoni se si ta menaxhoni atë.

Në mënyrë që të mësojmë se si të merremi me periudhat e zemërimit, është e nevojshme të kuptojmë thelbin, shkaqet dhe mënyrat e manifestimit të kësaj ndjenje.

Zemërimi është reagimi negativ i një personi ndaj padrejtësive, pakënaqësisë apo pritjeve të pajustifikuara. Psikologët e konsiderojnë atë një manifestim normal dhe adekuat të personalitetit. Por kjo ndjenjë mund të jetë e natyrshme për sa kohë që nuk e dëmton vetë personin dhe ata rreth tij. Nëse shpërthimet e zemërimit ndodhin shumë shpesh, të afërmit shpërndahen nga frika në dhoma të ndryshme, fqinjët përpiqen të kalojnë – ju duhet të tingëlloni alarmin, është koha të mendoni se si të mësoni për të kontrolluar zemërimin tuaj.

Shkaqet e zemërimit
Çfarë mund të bëjë njeriu të çmendur? Po çdo gjë. Këto mund të jenë fyerje personale, padrejtësi, mashtrim dhe arsye të tjera morale. Shpesh një person nuk mund të përballojë veten kur diçka e merr në rrugën e qëllimit të tij të dashur. Një reagim i tillë mund të ndodhë në të rriturit dhe fëmijët. Sa shpesh fëmijët e vegjël treguan zemërimin e tyre kur prindërit e tyre ua ndaloi diçka.

Përveç kësaj, zemërimi mund të shfaqet si pasojë e zinxhirëve të sjelljes negative, kur dy vetë, duke u përpjekur të provojnë rastin e tyre, fillojnë të fyejnë njëri-tjetrin. Konflikti shoqërohet me kërcënime, akuza dhe madje edhe sulme. Shpesh, palët në konflikt nuk kujtojnë se çfarë e shkaktoi konfliktin.

Psikologu Patterson dha një listë të modeleve verbale që mund të çonin në shpërthime të zemëruara:

kritika të ashpra;
këshilla të vazhdueshme;
qortime poshtëruese;
një demarkacion të mprehtë të bisedës (“gjithçka është e mjaftueshme” ose “nuk dua të të dëgjoj më”)
kërcënimet;
etiketimi (për shembull, të gjitha gratë janë ashtu dhe burrat janë të ndryshëm)
jo kopje standarde;
sarkazëm;
mallkimi:
akuzat dhe të tjerët
Përveç metodave verbale të provokimit të zemërimit, njerëzit mund të përdorin shprehje të fytyrës, gjeste ose veprime të tjera.

Llojet e zemërimit
Ka dy lloje kryesore të zemërimit: të jashtme dhe të brendshme. Lloji i parë është në shfaqjen e agresionit të jashtëm, i dyti – në përvojat e brendshme të një personi që nuk manifestohet fizikisht.

Manifestime të zemërimit
Zemërimi njerëzor manifestohet në formën e nervozizmit. Në të njëjtën kohë, adrenalina lirohet në gjak, presionin e gjakut dhe rritjen e ritmit të zemrës, zgjerohen enët e gjakut. Ky proces mund të shoqërohet me skuqje të fytyrës, tensioni në ton muskujsh dhe venat e spikatur. Nëse një person flet gjatë një blic të zemërimit, fjalimi i tij mund të ngatërrohet dhe të jetë i pandryshueshëm. Me moshën, shumica e njerëzve e dinë se si të kontrollojnë zemërimin e tyre, ose të paktën të fshehin manifestimet e saj.

Roli i zemërimit
Siç u përmend më herët, zemërimi është një ndjenjë e natyrshme, ndonjëherë edhe e dobishme në jetën e një personi. Ai është në gjendje të mobilizojë të gjitha forcat e një personi, ta nxjerrë atë jashtë zonës së tij të rehatisë dhe ta provokojë atë në një lloj aktiviteti. Gjëja kryesore është të dimë se si të liroj zemërimin. Në procesin e evolucionit, zemërimi shërbeu si mjet për mobilizim dhe vetëmbrojtje. Tani, me zhvillimin e qytetërimit, roli i manifestimeve të zemëruara është dobësuar. Manifestimet e niveleve të mesme dhe të larta të zemërimit konsiderohen si forma e keqe dhe egërsia. Edhe pse disa psikologë ende e konsiderojnë atë si një mjet mbrojtës. Në kuptimin fiziologjik, zemërimi shkakton një rritje energjie dhe forcë. Kjo është për shkak të lirimit të adrenalinës në gjak.

Si të shpëtojmë nga zemërimi
Në parim, nëse zemërimi yt është i moderuar, atëherë nuk duhet të heqësh qafe. Ka shumë mënyra për të shfaqur në mënyrë të sigurt emocionet negative. Çdo person duhet të zgjedhë për vete një mënyrë të tillë individuale.

Këshillë: për luftimin e zemërimit, një qese për mbushje, duke qarë në një vend të shkretuar, ose duke qarë në një jastëk ndihmon shumë. Nëse zemërimi sjell shumë probleme, mund të kërkoni ndihmë nga një specialist për të shpjeguar se si të mësoni për të menaxhuar zemërimin. Nëse ndjenja e agresionit është jashtë kontrollit, ajo ka shkaktuar konflikte në punë, në shoqëri dhe në shtëpi, atëherë ju duhet të përdorni këshilla të mëposhtme dhe të mësoni se si të përmbaheni.

Merrni një pushim. Nëse ju mendoni se një valë zemërimi po ju mbulon, analizoni se çfarë e ka shkaktuar këtë ndjenjë. Numëroni në dhjetë dhe mendoni se si të kapërcehni zemërimin që ju ka mbuluar. Në asnjë rast nuk duhet të shtypni këtë ndjenjë, sepse shtypja në këtë rast nënkupton shpërfilljen e problemit. Një ndjenjë e zhurmshme e zemërimit tani, mund të shfaqet më vonë me një hakmarrje. Ju nuk doni këtë?
Pranoje që je në zemërim. Mos u mundoni të bindni veten dhe të tjerët që gjithçka është mirë. Mos i fshehni ndjenjat tuaja, por mos i tregoni ato me dhunë. Hulumtimi psikologjik ka treguar se njerëzit të cilët janë shumë të përmbajtur, të paktën shumë agresivë, janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Vetëm ai që e di saktësisht se si të merret me zemërimin, është në gjendje të dalë nga kjo situatë me dinjitet.
Analizoni emocionet tuaja. Mendoni se çfarë e ka shkaktuar zemërimin tuaj. Ndoshta në një analizë të hollësishme të situatës, ju do të gjeni se më kot u ndez. Ndoshta bashkëbiseduesi që shkaktoi zemërimin tënd nuk deshi të të fyej fare. Mendoni për njerëzit e tjerë dhe përpiquni të gjeni një justifikim për ta. Vendoseni veten në vendin e keqbërësit. Imagjinoni që një person që ju ka prerë në rrugë është në një nxitim për të parë fëmijën e tij të sëmurë ose po merr një grua lindjeje në një spital të lindjes. Ndoshta ju vetë do ta keni bërë këtë, sepse mirëqenia e familjes sonë është e dorës për ne. Apo ndoshta problemi nuk është një njeri që sillet gabimisht në rrugë, por ju? Ndoshta ju jeni shumë i ngadalshëm për të ngrënë, duke shkaktuar zemërimin e shoferëve të tjerë?
Flisni. Mos hesht në zemërim. Mundohuni të shpjegoni me qetësi objektin e zemërimit tuaj që nuk jeni të lumtur. Merrni kohë për të shpjeguar. Flisni me qetësi, por me besim, duke zgjedhur me kujdes fjalët e duhura. Nëse shkaku i zemërimit tuaj është një nga anëtarët e familjes suaj, përpiquni t’i shprehni atij haptazi se veprimet e caktuara të kryera prej tij ju çojnë në zemërim. Nëse ky është një i huaj, përgjigjuni me edukatë ndaj veprimeve të tij të bezdisshme, por mos bëni ndonjë koment akuzues. Ajo mund ta detyrojë kundërshtarin që të marrë një pozicion mbrojtës dhe në këtë mënyrë ta përkeqësojë situatën.
Bisedoni me veten. Kjo është një mënyrë shumë efektive për të shuar zemërimin. Ka raste kur nuk mund t’i thuash një personi që të zemërohesh me të. Ju nuk i thoni shefit se ai ka shkaktuar zemërimin tuaj, ose, le të kthehemi përsëri tek shoferi që ju ka prerë, i cili tashmë ka kapur një gjurmë, maksimumi që mund të bëni është t’i bërtasësh në një fjali ofenduese. Në këto raste, vetëm bisedoni me veten tuaj, artikuloni situatën e problemit dhe ndoshta, nga ana tjetër, nuk do të duket aq problematik.
Bëni stërvitje. Shumë njerëz në pyetjen “si mund të ballafaqoheni me një humor të keq” përgjigjeni se ata shkojnë në palestër dhe lenë aty me avull. Provoni, ndoshta kjo teknikë do t’ju ndihmojë të përballoni ndjenjën e zemërimit.
Trajnimi “Si të mësoni të kufizoni zemërimin tuaj”

Nëse ende nuk e dini se si ta zbut zemërimin, përdorni metodën e mëposhtme:

shkëputur nga burimi i zemërimit;
lani me ujë të ftohtë;
të ndryshojë situatën;
shkruaj zemërimin tënd në letër;
gjeni qesharake në këtë situatë;
të mësojnë të gjejnë një kompromis;
kërkoni ndihmë nga të dashurit tuaj, sepse ju vetë nuk mund ta shtypni zemërimin.
Përveç të gjitha këshillave të mësipërme se si të kapërceheni dhe të largoni zemërimin tuaj, ka rekomandime të përgjithshme nga mjekët se si të shuajnë zemërimin.

Disa profesionistë të kujdesit shëndetësor besojnë se shumica e problemeve shëndetësore janë për shkak të kequshqyerjes. Vuri re se një person i uritur është më i lehtë për të rrahur. Uria nuk lejon aftësinë për të frenuar emocionet e tyre. Ky fakt shpjegohet me mungesën e serotoninës së mirë në një trup të uritur dhe aminoacidet që hyjnë në trup me ushqim janë përgjegjës për prodhimin e kësaj substance. Përveç kësaj, mjekët besojnë se alkooli është provokatori më i madh i ngacmimit negativ emocional.

Të relaksoheni, bëni veten të këndshëm, merrni një dush, trajtoni veten me diçka të shijshme dhe pyetja se si të lehtësoni zemërimin do të zgjidhet.

Të fundit