spot_img

Artikuj të ngjashëm

Arti i dhënies

Bamirësia buron në të njëjtën mënyrë sikurse lumturia. Ato janë të ndërthurura në mënyrë të pashpjegueshme. Një dhuratë është diçka që shijohet nga të dyja palët. Së pari nga dhënësi që kënaqet me kënaqësinë e dhënies së diçkaje të veçantë, dhe pastaj shijohet edhe nga personi që merr dhuratën. Shumë shpesh njerëzit nuk kanë nevojë për para ose sende, por për gjëra të tilla si këshillat, një fjalë e mirë, komplimentet ose buzëqeshjet.

Ju mund të jeni pak skeptikë, duke pyetur veten se çfarë saktësisht keni për të dhënë? Të gjithë kanë diçka me vlerë për një person tjetër. Mund të jetë një fjalë e mirë, një buzëqeshje e thjeshtë, njëfarë vlerësimi, ndarja e disa njohurive të veçanta, madje edhe një ndihmë ose pak mbështetje gjatë një kohe të vështirë emocionale.

Akti i dhënies së vërtetë është diçka e mrekullueshme dhe e mahnitshme. Një nga ligjet më themelore të jetës është “çdo akt i vetëm dashurie, mirësie dhe bujarie do të shumëfishohet dhe do të kthehet tek ju shumëfish”. Sa më shumë të jepni, aq më të lumtur do të ndiheni.

Mirëpo duhet të keni parasysh të jepni, të falni, por pa kërkuar gjë në këmbim. Nëse dhuroni duke pasur parasysh çfarë do të merrni mbrapsht, nuk po bëni bamirësi por shkëmbim. Gjithçka është e shumëzuar me zero në këtë rast. Kjo është një formë e dhënies e bazuar në ego. Po jep me një pritje të diçkaje në këmbim. Në realitet, kjo nuk po jep aspak, por një formë shkëmbimi të pavokalizuar. Nëse, përmes aktit të dhënies, ndjeni se “keni humbur diçka ose ndiheni disi të pakësuar”, atëherë dhuratën nuk e dhatë vërtet nga zemra juaj.

Aktet e dhënies dhe marrjes janë një proces i vazhdueshëm i qarkullimit që vazhdon rrjedhën e energjive të jetës tuaj. Që një person të marrë diçka nga dikush tjetër duhet të japë. Është një cikël energjie që rrjedh vazhdimisht.

Qëllimi pas bamirësisë suaj është gjëja më e rëndësishme. Synimi gjithmonë duhet të jetë krijimi i lumturisë si për dhënësin ashtu edhe për marrësin.  Ajo që jepni është ajo që kthehet në përpjesëtim të drejtpërdrejtë me ndjenjat që keni në aktin e dhënies. Është shumë e thjeshtë. Nëse doni të përjetoni më shumë gëzim, jepini gëzim të tjerëve, nëse doni më shumë dashuri, mësoni të jepni dashuri, nëse doni vëmendje dhe vlerësim, mësoni të vlerësoni të tjerët. Këto janë disa nga dhuratat më të çmuara të jetës dhe nuk ju kushtojnë aspak për t’i dhënë.

Në Kinën e lashtë, Lao Tsu shkruante: “Mirësia me fjalë krijon besim. Mirësia në të menduar krijon thellësi. Mirësia në bamirësi krijon dashuri”.

Të fundit