HomeArtikujÇrregullimet emocionaleÇfarë janë çrregullimet emocionale sezonale dhe si trajtohen ato?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Çfarë janë çrregullimet emocionale sezonale dhe si trajtohen ato?

Çrregullimi emocional sezonal (SAD) është një lloj depresioni që zakonisht ndodh çdo vit gjatë vjeshtës dhe dimrit.

Përdorimi i një kutie të terapisë së lehtë mund të ofrojë lehtësim. Por për disa njerëz, terapia e dritës mund të jetë më efektive kur kombinohet me një trajtim tjetër , siç është një antidepresant ose këshillim psikologjik (psikoterapi).

Kutitë e terapive të lehta janë të njohura edhe si kuti të lehta, kuti terapie të ndritshme dhe kuti fototerapie. Të gjitha kutitë e terapisë së dritës bëjnë të njëjtën gjë, por mund të funksionojnë më mire sa një terapi tjetër.

Është më mirë të bisedoni me mjekun në lidhje me zgjedhjen dhe përdorimin e një kuti të terapisë së dritës.

Nëse jeni duke përjetuar si crregullime emocionle ashtu edhe çrregullimet bipolare, këshillimi dhe koha e përdorimit të kutisë së dritës duhet të shqyrtohet me kujdes tek mjeku. Rritja e ekspozimit shumë shpejt ose përdorimi i kutisë së dritës për një kohë të gjatë mund të shkaktojë simptoma negative nëse keni çrregullime bipolare. Çrregullimet bipolar jane ndryshimet e shpeshta të humorit për një kohë të shkurtër.

Nëse keni probleme të së kaluarës ose aktuale të syrit, si katarakte ose dëmtimi i syve nga diabeti, merrni këshilla nga mjeku i syve para se të filloni terapinë e dritës.

Një kuti me terapi të dritës imiton dritën e jashtme. Studiuesit besojnë se kjo lloj drite shkakton një ndryshim kimik në tru që ngre gjendjen shpirtërore dhe lehtëson simptomat e tjera.

Në përgjithësi, kutia e dritës duhet të:

-Të jap një ekspozim të dritës;

-Të lëshojë sa më pak drita UV;

Rekomandimet tipike përfshijnë përdorimin e kutisë së dritës:

-Brenda orës së parë të zgjimit në mëngjes;

 

-Për rreth 20 deri në 30 minuta;

-Në një distancë prej rreth 41 deri në 61 centimetra nga fytyra;

-Me sy të hapur, por jo duke parë direkt në dritë;

Kuti të lehta janë të dizajnuara për të qenë të sigurta dhe efektive, por ato nuk janë miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave FDA për trajtimin e SAD, prandaj është e rëndësishme të kuptoni mundësitë tuaja.

Mjeku duhet të bëj zgjedhjen e duhur të kutisë së dritës për të trajtuar çrregullime emocionale sezonale duke pasur parasysh këto pyetje:

A është bërë posaçërisht për të trajtuar SAD? Nëse jo, nuk mund të ndihmojë në largimin e depresionit. Disa llampa terapie të lehta janë të dizajnuara për çrregullime të lëkurës – jo për SAD. Llambat e përdorura për çrregullime të lëkurës kryesisht lëshojnë dritë ultravjollcë (UV) dhe mund të dëmtojnë sytë nëse përdoren gabimisht. Kutitë e lehta të përdorura për të trajtuar SAD-in duhet të filtrojnë shumicën ose të gjitha dritat UV.

Sa e ndritshme është ajo? Kuti të lehta prodhojnë intensitete të ndryshme të dritës. Kuti më të ndritshme do të kërkojnë më pak kohë për t’u përdorur çdo ditë, krahasuar me kutitë dimërore , për të arritur efektin e njëjtë.

 

Sa dritë UV lëshon ajo? Kutitë e lehta për SAD duhet të dizajnohen për të filtruar shumicën ose të gjitha dritat UV.

Mund të shkaktojë dëmtim të syve? Disa kuti të lehta përfshijnë tiparet e dizajnuara për të mbrojtur sytë. Mjeku duhet të sigurohet që kutia e dritës filtron më shumë ose të gjitha dritën UV për të mos dëmtuar sytë.

A është stili që ju nevojitet? Kuti të lehta vijnë në forma dhe madhësi të ndryshme, me karakteristika të ndryshme. Disa duken si llampa vertikale, ndërsa të tjerët janë të vogla dhe drejtkëndëshe.

Efektshmëria e një kutie të lehtë varet nga përdorimi i përditshëm, prandaj mjeku zgjedh atë që është e përshtatshme për ju.

Të fundit