HomeFokusEfektiviteti ne Pune
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Efektiviteti ne Pune

Degjojme shpesh fjaline “po shkoj ne pune” por asnjehere intonacioni i saj nuk eshte i njejte, ndonjehere me i larte, ndonjehere me i ulet, ndonjehere  mezi degjohet. Te  gjithe shkojne ne pune, te gjithe punojne por kenaqesia qe ata marin nga puna , efektiviteti i tyre ne pune, promocionet, shperblimet, ngritjet ne detyre  te gjithe jane faktore relativ.

 

Me kerkesat e shoqerise gjithmone e ne rritje , me ritmet e shpejta te levizjes se popullsise, efektiviteti ne pune eshte nje faktore kyc ne ecjen perpara te shoqerise. Mjaft psikolog, menaxher, udheheqesa, drejtues po tentojne te permiresojne efektivitivitetin ne pune pasi e kane kuptuar rendesin e tij vitale .

 

Efektiviteti eshte aftesia per te zgjidhur objektivat e pershtatsheme dhe mjetet e duhura per arritjen e tyre. Efektivitet do te thote te besh gjene e duhur ne menyren e duhur dhe ne kohen e duhur. Pra ceshtja eshte jo qe te besh  gjerat drejt por se si te gjesh gjerat e duhura per te bere, dhe pastaj te perqendrosh forcat dhe mjetet ne to.

 

Per rritjen e efektitetit ne pune ndikojne nje ser  faktoresh : si idetifikimi i talenteve brenda organizates.Ka nje kosto shume te madhe kohore dhe financiare rekrutimi i njerezeve te rinj. Gjithashtu duhet te zhvillohen talentet brenda organizates dhe te vendosesh njerezit e duhur ne pozicione te voliteshme apo ne ato pozicione ku mund te japin maksimumin e tyre. Duhet te percaktohet nje program karriere per punonjesit e organizates e cila te sherbeje per rritjen e performances se tyre ne pune, per motivim me te larte, per nje pergjegjesi me te madhe detyre dhe te sherbeje si nje shtyse e jashtme per plotesimin e aspiratave te tyre. Pra njerezit kane nevoje per perparim ,mundesine per arritje dhe njohjen e arritjeve, kur behet pune e mire. Te gjithe punonjesit shpesh kerkojne pergjegjesi dhe kane nevoje te jene  te perfshire me teresisht ne menaxhim per tu bere me te motivuar. Duhet qe punonjesit ta ndiejne veten pjese te vendimarrjes per te mos u ndjer te diskriminuar.

 

Nje faktore tjeter i rendesishem  eshte permirsimi i kushteve te punonjeseve dhe te qenurit adekuat me ndryshimet e teknologjise se  kohes. Gjithashtu sigurimi i qendrueshmeris financiare eshte nje shtyse shume e madhe per ritjen e efektivitetit te punonjeseve. Dhe  dhenja e premiumeve dhe shperblimeve te ndryshme ne raport me performancen e dhene apo promocionet dhe ne formen e rritjes ne detyre motivojne me teper punonjesit. Strategji te tjera perfshijne rritjen e vetvleresimit te puntorit per veten e tij dhe per organizaten ku ai punon dhe lejimin qe te zhvillohen lidhje shoqerore brenda organizates. Ka nje lidhje shume te forte kenaqesia ne pune me efektivitetin e punojeseve pra sa me shume satisfaksion te marin punonjesit nga puna qe po kryejne aq me efektiv kane per te qene ata. Trajnimet qe do tu serviren punonjeseve ne vendin e punes apo jashte tij gjithashu jane nje faktore  kyc per rritjen e efikasitetit te punes. Trajnimet ne vendin e punes jane me te pelqyshem pasi adaptimi i punonjeseve me procesin e  punes  me vone eshte me i thjesht dhe ne kete menyre nuk do te hasen probleme te medha.

 

Ne  shoqerine tone komunikimi luan nje rol shume madhor dhe patjeter qe eshte nje nga elementet baze ne rritjen e efikasitetit ne pune. Sa me te qarta ,te kuptueshme dhe te specializuara,strukturuara te jene udhezimet aq me te lehte e kane punonjesit per te kuptuar se cfare u duhet te bejne dhe si te sillen. Sa me demokratik dhe liberal  te jete udheheqesi aq me te lire do te ndihen punonjesit dhe motivimi i tyre do te jete i madh dhe ne te njejten kohe efikasiteti i punes do te rritet.Udheheqesi duhet te jete ne te njejten kohe dhe vizionar dhe te mos mendoj vetem per te tashmen apo per nje te ardhme te afert por dhe per prespektiven e larget pasi ndikon ne sigurine dhe konformitetin e punonjeseve.

 

Ne tentojme gjithmone te jemi efektiv, nuk rreshtim asnjehere por gjithmone tentojme drejt limitit te tij pasi eshte shume e veshtire ta arrijme megjithe teknikat qe sa vijne dhe specializohen.Por duhet theksuar fakti qe eshte bere nje progres shume i madh ne kete drejtim dhe mbase ndonjehere do ta arrime ate limit aq shume te deshiruar.

Previous article
Next article

Të fundit