spot_img

Artikuj të ngjashëm

Heq dorë nga këto gjëra

 

Të jesh i lumtur është një nga qëllimet kryesore që kemi qeniet njerëzore, kjo është arsyeja pse shumë studime janë kryer për të gjetur se çfarë i bën njerëzit të lumtur. Epo, shkenca është e qartë: ka aktivitete, mendime, sjellje, qëndrime që përcaktojnë se si ndihemi. Shumë herë, pa e kuptuar, nuk mund të jemi të lumtur sepse bëjmë gabime ose kryejmë zakone toksike që ndikojnë negativisht tek ne. Lumturia konsiston, pjesërisht, në heqjen dorë.

Në rreshtat e mëposhtëm mund të gjeni një listë mendimesh dhe sjelljesh që duhet t’i korrigjojmë për të gëzuar një mirëqenie më të madhe dhe për të qenë më të lumtur.

 

 

 1. Hiqni dorë nga perfeksionizmi

Perfeksionizmi mund të duket si një gjë pozitive, sepse ne mund ta lidhim atë me idenë e dëshirës për të bërë gjërat në mënyrën më të mirë të mundshme. Por besimet perfeksioniste shkaktojnë shqetësime të mëdha tek njerëzit, pasi ato na bëjnë të kemi pritje shumë të larta, shpesh të paarritshme. Perfeksionizmi dhe lumturia ekstreme nuk janë në përputhje, sepse kjo mënyrë e të menduarit prodhon ankth, depresion, vetëvlerësim të ulët …

 

2.Hiqni dorë nga urrejtja, zemërimi dhe hakmarrja

Normalshtë normale të ndiejmë urrejtje dhe zemërim në një moment të jetës sonë, për shembull, kur partneri na lë. Por kjo ndjenjë, e cila mund të jetë pjesë e fazave të prishjes, nuk mund të kontrollojë jetën tonë. Nuk ka asgjë pozitive në ndjenjën e urrejtjes ndaj të tjerëve dhe duke dashur hakmarrje, përkundrazi mund të komplikojë gjërat dhe të na bëjë të ndihemi edhe më keq. Mos lejoni që urrejtja dhe zemërimi t’ju kontrollojnë.

 

 1. Hiqni dorë nga lejimi i të tjerëve të vendosin për ju

Qeniet njerëzore janë qenie shoqërore, dhe shumë herë ne duam të bëjmë një përshtypje të mirë për të tjerët. Por nuk mund t’i lejoni këto mendime të mbizotërojnë tek ju, pasi ato do t’ju bëjnë jashtëzakonisht të pakënaqur. Lumturia arrihet duke njohur veten dhe duke luftuar për atë që i pëlqen dikujt.

 

 1. Hiqni dorë për të zotëruar gjithnjë të vërtetën absolute

Edhe pse ndonjëherë është e vështirë ta pranojmë, ne nuk kemi gjithmonë të drejtë. Nëse duam të jemi të lumtur duhet të jemi tolerantë ndaj të tjerëve dhe të respektojmë mendimet dhe liritë e tyre, gjë që krijon një klimë tolerance të domosdoshme që të gjithë të shprehen pa u zhgënjyer. Ne gjithashtu duhet të bëjmë autokritikë, në kuptimin e njohjes së gabimeve tona kur i kemi ato.

 

 1. Hiqni dorë nga e kaluara

Për të qenë të lumtur duhet të lidheni me veten në momentin e tanishëm. Ne nuk mund ta jetojmë më të kaluarën, kështu që nuk ka shumë kuptim të jetojmë të ankoruar në momentet e mëparshme të jetës sonë nëse nuk do të mësojmë prej tyre. Të jesh këtu dhe tani me të gjitha shqisat e tua është thelbësore.

 

 1. Hiqni dorë nga të qenit tepër i ashpër me veten

Shumë njerëz janë shumë të ashpër me veten e tyre, se ata fajësojnë veten për gjithçka dhe se, përpara dështimeve, ata rikrijojnë atë që mund të kishte shkuar keq. Për ne është e mundur të mësojmë nga gabimet, dhe gjërat nuk do të dalin gjithmonë mirë për ne. Jini të sigurt se ka mënyra për të çohu pas një rënie është ajo që do të na ndihmojë të jemi të lumtur.

 

 1. Hiqni dorë nga të menduarit negativ

Kur nuk e pranojmë që ndonjëherë mund të dështojmë, mendimet negative pushtojnë mendjet tona. Ne e vlerësojmë veten negativisht dhe vetëvlerësimi dhe vetëbesimi ynë lëkunden. Kjo bën që ne të paralizohemi në vend që të jemi në lëvizje.

 

 1. Heqja dorë nga ankesa

Ankimi nga zakoni nuk zgjidh asgjë. Nëse nuk na pëlqen diçka për veten ose për një situatë, duhet të bëjmë pjesën tonë për të adresuar problemin. Ankesa e thjeshtë është ende një mënyrë për të mos u përballur me realitetin dhe për këtë arsye na bën të palumtur.

 

 1. Hiqni dorë nga nevoja juaj për kontroll

Njerëzit të cilët janë të fiksuar për të kontrolluar të gjitha ngjarjet në jetën e tyre Ata vuajnë nga ajo që njihet si ankthi i përgjithësuar, dhe është se nuk mund të jesh i lumtur nëse dëshiron që gjithçka të jetë perfekte. Papërsosmëria është e rëndësishme në jetën tonë dhe, për këtë arsye, është e nevojshme të heqim dorë nga kontrolli i tepërt.

 

 1. Hiqni dorë nga frika e pasigurisë

Kontrolli i tepërt mund të na çojë në frikë nga pasiguria, për të mos qenë rehat në ato situata. situatat kur jemi larg zonës tonë të rehatisët Nëse duam të rritemi si njerëz dhe të jemi të lumtur, është e nevojshme që të bëjmë një hap përpara dhe të mos kemi frikë nga pasiguria.

 

 1. Hiqni dorë duke shmangur përballjen me problemet

Rezistenca ndaj problemeve është një nga karakteristikat e një personaliteti të dobët, sepse është më lehtë të fajësosh mjedisin ose të tjerët sesa të supozosh se ndoshta diçka që bëmë mund ta kishte përkeqësuar situatën tonë. Përballja e problemeve është çelësi për të qenë i lumtur dhe për të shkuar për t’i zgjidhur ato.

 

 1. Hiqni dorë nga të menduarit për atë që të tjerët mendojnë për ju

Kalimi i ditës duke menduar se çfarë do të mendojnë të tjerët për ju mund të jetë shumë rraskapitës, kështu që shmangni vazhdimisht mendimin për të dhënë një imazh të shkëlqyeshëm të përsosur duke u përballur me të tjerët. Për shembull, ngarkimi i fotove të pushimeve tuaja për të marrë admirimin e njerëzve të tjerë. Kjo sjellje mund të jetë negative për shumë arsye.

 

 1. Hiqni dorë nga barrierat që i vendosni vetes kur ndryshoni

Rezistenca ndaj ndryshimit është një fenomen që njerëzit mund ta përjetojnë dhe që gjithashtu është e lidhur ngushtë me zonën e rehatisë dhe ankthin që krijon pasiguria. Po kështu, vetëbesimi i ulët lidhet gjithashtu me rezistencën ndaj ndryshimit. Kjo është arsyeja pse ju mund të ndiqni një sërë hapash për të përmirësuar besimin që keni në vetvete dhe kështu të fuqizoni veten përpara transformimit të jetës tuaj.

 

 1. Hiqni dorë nga fajësimi i të tjerëve

Të justifikosh veten duke fajësuar të tjerët është humbje kohe, sepse nuk ju lejon të përparoni. Kur fajësoni të tjerët për dështimet tuaja, ju nuk merrni përgjegjësi dhe nuk e drejtoni jetën tuaj në drejtimin që dëshironi. Të jesh i lumtur duhet të marrësh përgjegjësinë e jetës tënde, dhe kjo do të thotë të kesh aftësinë për të qenë i përgjegjshëm.

 

 1. Heqja dorë nga vetëfajësia

Të mos fajësosh të tjerët nuk do të thotë që duhet të fajësosh veten dhe të shtypësh vetëvlerësimin tënd. Ti duhet jini të vetëdijshëm se ka momente të mira dhe të këqija në jetë. Kjo do t’ju lejojë të përvetësoni një qëndrim pozitiv ndaj ndryshimit.

 

 

 1. Heqja dorë nga lidhja emocionale

Emocionet kanë një funksion përshtatës në jetën tonë, dhe kjo është arsyeja pse ato janë dhe kanë qenë të dobishme për zhvillimin e specieve tona. Por duke mos ditur si t’i menaxhojmë këto emocione në mënyrë korrekte mund të ndikojë negativisht në mirëqenien tonë. Ja përse është e nevojshme të dini se si t’i identifikoni dhe rregulloni ato, në mënyrë që të mund të jetojmë në harmoni me veten dhe me të tjerët. Lidhja emocionale në vetvete nuk është e keqe Por individët jo vetëm që lidhen me njerëzit e tjerë, por ne gjithashtu e bëjmë këtë me objekte dhe, akoma më keq, me rrëfimet tona, e cila quhet “vetja konceptuale”. Të dish të shkëputesh nga emocionet është e mundur nëse kemi aftësinë për të vëzhguar, jetuar në të tashmen, përvetësojmë një mentalitet jo-gjykues dhe e trajtojmë veten me dhembshuri.

 

 1. Hiqni dorë nga frika

Frika është një emocion shumë adaptues, por kur është iracionale mund të jetë paaftësuese dhe shkaktojnë shqetësime të jashtëzakonshme. Tejkalimi i frikës është i domosdoshëm për të qenë i lumtur.

 

 1. Heqja dorë nga zvarritja

Zvarritja është e kundërta e plotë e frazës “mos e lini për nesër atë që mund të bëni sot”. Zvarritja është një justifikim dhe prandaj ju bën një person joproduktiv. Kjo mund të shkaktojë probleme për mirëqenien tuaj. Për shembull, kur ndiheni të stresuar sepse keni grumbulluar detyra duke mos i bërë ato në kohën e duhur.

 

 1. Heqja dorë nga paragjykimi

Paragjykimet mund t’ju ​​bëjnë një person të mjerë. Sipas një studimi të kryer nga studiues nga Shkolla Federale Politeknike e Cyrihut (ETH), njerëzit me paragjykime janë në gjendje të pafavorshme sociale ata nuk mësojnë asgjë të re dhe shpesh humbasin mundësitë.

 

 1. Hiqni dorë nga gjykimi për të tjerët

Disa individë shpenzojnë shumë duke u shqetësuar për atë që po ndodh në jetën e njerëzve të tjerë. Kjo sjellje është e dëmshme dhe humb kohë. Më mirë të zëmë kohën te vetja dhe në lumturinë tonë, si dhe në zhvillimin e vetvetes si njerëz.

 

 1. Hiqni dorë nga pritjet irracionale

Nëse të jetosh në të kaluarën është e keqe, po ashtu është të jetosh në të ardhmen. Për më tepër, nëse kemi pritje të paarsyeshme, pasojat për shëndetin tonë emocional mund të jenë shkatërruese. Tani, të kesh qëllime në jetë është motivuese për sa kohë që ato janë realiste.

 

 

Previous article
Next article

Të fundit