spot_img

Artikuj të ngjashëm

Hormoni i Dashurise

Oksitocina, i quajtur ‘”hormoni i dashurisë” për rolin themelore në dinamikën e dëshirës dhe besnikërisë, do të ishte gjithashtu përgjegjës për stresin dhe frikën. Nga njëra anë dëshira , e cila është një apel për tërheqje , frika e të tjera , që shpesh sjell me vete reflektimin e arratisjes .

Dy emocionet që janë pothuajse të kundërta polare , thonë hulumtuesit në Universitetin Northwestern në Chicago , mund të përgjigjen me të njëjtën hormon : oksitocina . Studimi është publikuar në Nature Neuroscience , e cila i jep funksioneve të hormoneve krejtësisht të papritura . Përcaktuar si ” hormoni i dashurisë “, sepse , sipas disa studimeve favorizojnë pasionin , me dashuri të qëndrueshme dhe demonstrimin e dashurisë , oksitocina ka një rol të rëndësishëm edhe në emocionet e ankthit dhe stresit . Përgjigjet në frikë , shpesh do të kalojnë nëpër muret ndarës lateral , një rajon i trurit që është shtëpia e shumë receptorëve të oksitocinës . Jelena Raduloviç , kordinatore kërkimore dhe profesoreshë në Feinberg Shkolla Northwestern University e Mjekësisë në çrregullim bipolar , shpjegoi se ” të kuptuarit e rolit të dyfishtë të oksitocinës në situata që rezultojnë ankthioze , në të ardhmen ne do të kryejmë trajtime që do të rrisin nivelin e mirëqenies tek individët dhe sjelljet duke ulur reagimet negative . ” Sipas studiuesve përvoja sociale negative e vuajtur një herë ripërsëritet , e cila aktivizon oksitocinën për gjashtë orë ERK ( sinjal extracelular rregullues i kinazës )” , një molekulë e cila intensifikon frikën dhe ankthin për të ardhmen .

Për çfarë shërben , pra , hormoni i dashurise oksitocina ? Për Dashurinë , dashuria lidhja nënë – fëmijë , besimi tek njerëzit, humor të mirë , lehtëson lindjen e fëmijës dhe të ushqyerit me qumësht gjiri , forcimin e kujtimeve të fëmijërisë dhe , anasjelltas , ankthin, frikën , stresin , është pothuajse sikur ky hormon do që ne të mbajmë mend , në qoftë se nuk është e bardhë , është e zezë .

Previous article
Next article

Të fundit