HomeArtikujPsikologjia pozitiveKëshilla për Foljen para Publikut
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Këshilla për Foljen para Publikut

 1. Flisni për atë që dini. Nëse është e mundur, zgjidhni një temë për fjalimin ose prezantimin tuaj që ju e dini më së miri dhe e keni për dashuri. Pasioni juaj për këtë temë do të ndihet nga publiku, dhe ju do të ndiheni më pak të shqetësuar duke e ditur se keni shumë përvojë për të nxjerrë kur studentët e tjerë ju bëjnë pyetje.
 2. Ushtroni. Edhe folësit e mëdhenj praktikojnë fjalimet e tyre paraprakisht. Praktikoni me zë të lartë me një pajisje regjistrimi ose video kamera dhe pastaj shikoni veten për të parë se si mund të përmirësoni. Nëse ndiheni të guximshëm, praktikoni para një shoku ose anëtari të familjes dhe kërkoni nga ai feedaback.
 3. Vizitoni sallën. Nëse keni qasje në klasën ku do të flisni jashtë orëve të mësimit, merrni kohë për ta vizituar sa më parë dhe të mësoheni për të qëndruar në ballë të sallës. Bëni rregullime për çdo pajisje dhe praktikë audiovizuele të qëndroni në vendin e saktë ku do të jepni fjalën tuaj.
 4. Tregoni dikujt për ankthin tuaj.Nëse jeni duke folur përpara një klase të shkollës së mesme ose të kolegjit, takohuni me mësuesin apo profesorin para kohe dhe përshkruani frikën tuaj për të folur. Nëse jeni në shkollë fillore ose të mesme, ndani frikën tuaj me prindërit tuaj, një mësues, ose një këshilltar udhëzues. Ndonjëherë thjesht ndarja me dikë se si ndjeheni mund ta bëjë më të lehtë dhe mund të ndihmoj për të kapërcyer frikën e fazës.
 5. Shfaqeni vetbesimin.Paraqitni veten duke mbajtur6 me vetbesim fjalën tuaj. Imagjinoni të ndjeheni pa ankth dhe të angazhoni nxënësit në klasën tuaj. Edhe pse kjo mund të duket si një shtrirje për ju tani, vizualizimi është një mjet i fuqishëm për të ndryshuar mënyrën se si ndiheni. Atletët e Elitës e përdorin këtë strategji për të përmirësuar performancën në gara.
 6. Kuptojeni faktin që studentët e tjerë janë në anën tuaj. Mendoni për një kohë kur keni qenë një anëtar i audiencës dhe nxënësi që ka dhënë fjalimin ose prezantimin ishte dukshëm nervoz. A keni menduar më pak se ai student? Më shumë të ngjarë, ju keni shfaqur dhembshuri e simpati  dhe keni dashur ta bëni atë person të ndjehet më i relaksuar. Mbani mend – studentët e tjerë në përgjithësi dëshirojnë që ju të arrini dhe të ndiheni rehat. Nëse për ndonjë arsye auditori nuk është në anën tuaj ose ju përjetoni ngacmim apo përjashtim social, sigurohuni që ta diskutoni këtë me një këshilltar prind, mësues, ose udhëzues.
 7. Përqëndrohuni në mesazhin tuaj. Kur përqendroheni te detyra në anën tjetër, ankthi ka më pak gjasa të dalë jashtë kontrollit. Përqëndrohuni në mesazhin kryesor të fjalimit ose prezantimit tuaj dhe e bëni atë qëllimin tuaj për të dërguar këtë mesazh tek nxënësit e tjerë në klasën tuaj.
 8. Bëj sa më shumë përvojë. Vullnetar për të folur para klasës suaj sa më shpesh të jetë e mundur. Bëhu i pari për të ngritur dorën kur të kërkohet një pyetje. Besimi juaj do të rritet me çdo përvojë të folur publike.
 1. Vëzhgoni folësit e tjerë.Merrni kohë për të parë folësit e tjerë që janë të mirë në atë që bëjnë ata. Praktikoni imitimin e stilit dhe vetbesimit të tyre.
 2. Organizoni bisedën tuaj. Çdo fjalim duhet të ketë një hyrje, një elaborim të temës dhe një përfundim. Struktoni fjalimin tuaj në mënyrë që studentët e tjerë të dinë se çfarë të presin.
 3. Përfito vëmendjen e audiencës. Shumica e shokëve të klasës tuaj do t’i kushtojnë vëmendje të paktën 20 sekondave të para; kapjen e vëmendjes së tyre gjatë atyre momenteve të hershme. Filloni me një fakt interesant ose një histori që lidhet me temën tuaj.
 4. Keni një mesazh kryesor. Fokusimi në një temë qendrore dhe shokët e klasës do të mësojnë më shumë. Lidhni pjesë të ndryshme të bisedës me temën kryesore për të mbështetur mesazhin tuaj të përgjithshëm. Përpjekja për të mbuluar shumë terren mund të lënë nxënësit e tjerë të ndihen të tronditur.
 1. Tregoni histori.Tregimet kapin vëmendjen e nxënësve të tjerë dhe japin një mesazh në një mënyrë më kuptimplote sesa faktet dhe figurat. Sa herë që është e mundur, përdorni një tregim për të ilustruar një pikë në fjalimin tuaj.
 2. Zhvilloni stilin tuaj. Përveç imitimit të folësve të mirë, punoni në zhvillimin e stilit tuaj personal si folës publik. Integrojeni personalitetin tuaj në stilin tuaj të të folurit dhe do të ndiheni më të rehatshëm përpara klasës. Tregimi i ngjarjeve personale që lidhen me temën tuaj janë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i lejuar studentët tjerë që t’ju njohin më mirë.
 3. Shmangni fjalët si “dmth”, “mirë” dhe “um” nuk shtojnë asgjë në fjalën tënde. Praktika të heshtësh kur ndien thirrjen për të përdorur një nga këto fjalë.
 4. Ndryshoni tonin, vëllimin dhe shpejtësinë tuaj. Folësit interesantë ndryshojnë nivelin e zërit (të lartë kundrejt ulët), volumit (me zë të lartë kundrejt butë) dhe shpejtësisë (të shpejtë apo të ngadaltë) të fjalëve të tyre. Të bësh kështu mban shokët e klasës të interesuar, angazhuar dhe të përqendruar në atë që thoni.
 5. Bëni publikun të qeshë. Qeshja është një mënyrë e shkëlqyer për t’u çlodhur ju dhe nxënësit e tjerë në klasën tuaj dhe duke u thënë shaka mund të jetë një shkelës i madh i akullit në fillim të një fjalimi. Praktikoni kohën dhe shpërndarjen e shakave tuaja paraprakisht dhe kërkoni një mik për reagime. Sigurohuni që ato janë të përshtatshme për klasën tuaj para se të filloni.
 6. Gjeni një fytyrë miqësore. Nëse ndiheni të shqetësuar, gjeni një nga miqtë tuaj në klasë (që është miqësor) dhe imagjinoni se po flisni vetëm me atë person.
 7. Mos kërko falje. Nëse bëni ndonjë gabim të vogël, mos kërkoni falje. Shanset janë që shokët e klasës nuk e kanë vërejtur gjithsesi. Përjashtim të rastit kur ju duhet të korrigjoni një fakt apo një figurë të caktuar, nuk duhet ndalur në gabime që ndoshta vetëm ju i keni vënë re.
 8. Buzëqeshni. Nëse gjithçka tjetër dështon, buzëqeshni. Bashkë shokët e klasës tuaj do t’ju perceptojnë si një folës të ngrohtë dhe do të jeni më të hapur ndaj asaj që keni për të thënë.

 

 

Previous article
Next article

Të fundit