HomeFokusLojrat e Fatit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Lojrat e Fatit

Efektet, Simptomat, Rreziqet dhe Menaxhimi i varësisë ndaj lojerave te fatitstudio psikologjie

Ekspertët më së shumti i shohin efektet e lojerave te fatit si një varësi ndaj një gjendje psikologjike të ndryshueshme. Mendohet të jetë e ngjashme me efektet e drogave stimuluese me ndjenjat e thrillit dhe ekzaltimit lidhur me rrezikun, duke shkaktuar një efekt të lartë natyral.

Kërkimi tregon që këto ndjesi janë të lidhura me rritjen e nivelit të neurotransmetuesit noradrenaline në tru.

Me kohën, kumarxhiu gradualisht shqetësohet për vesin e tij, siç bëjnë shumë të varur nga droga. Ata shpesh ndjejnë nevojën të zmadhojnë masën e bastit të tyre për të patur të njëjtin efekt psikologjik, dhe luftojnë për të kontrolluar dhe për të ndaluar sjelljen e tyre.

 

Simptomat e varësisë ndaj lojerave te fatit përfshijnë:

 

–         Shpenzojnë sasi të vazhdueshme kohe duke luajtur kumar

–         Duke vendosur sasi të mëdha parash vazhdimisht sepse mundohen të rekuperojnë humbje apo thjesht për të patur të njëjtën ndjesi

–         Lojerat e fatit fillojne të kenë prioritet mbi marrëdhëniet personale dhe të punës duke gënjyer familjen dhe kolegët.

–         Duke i fshehur familjes sasinë e shpenzuar apo humbjet në bixhoz

–         Duke vjedhur vetëm për të luajtur (apo ‘merr borxh përkohësisht’por pa patur në plan për t’a kthyer mbrapsh)

–         Mungesë të kuptuari që ka një problem (ose mohim të problemeve) edhe pse ka prova për të kundërtën

–         Humbje e interesit për hobi të tjera apo për jetën sociale

–         Simptoma fizike në pamundësi për të luajtur për ndonjë arsye, si ankthi, irritimi apo dhimbja e kokës, probleme stomaku, rrahje të forta zemre dhe frikë.

–         Simptoma të lidhura me stresin, veçanërisht depresionin, i cili mund të jetë i madh.

 

Rreziqet e varësisë ndaj lojerave te fatit

 

Efektet dëmtuese të varësisë ndaj kumarit janë më së shumti rezultatet e kohës dhe parave të shumta të shpenzuara nga vesi.

Borxhet e mëdha janë një problem i vazhdueshëm për kumarxhinjtë. Krimi është një tjetër rrezik sepse kumarxhinjtë mundohen për të gjetur para për të luajtur apo për të paguar borxhin, pjesa më e madhe e gjejnë veten në burg për grabitje apo mashtrim.

Kumarxhinjtë problematikë rrezikojnë të humbasin marrëdhëniet dhe punën.

Ka gjithashtu një lidhje me drogën dhe alkolin – rreth 50 % e bixhozxhinjve kanë probleme me alkolin. Probleme të tjera të shëndetit mendor janë gjithashtu të përhapura, veçanërisht depresioni. Kumarxhinjtë janë dyfish të prirur për vetvrasje.

Të menaxhosh varësinë ndaj lojerave te fatit

Përafrimi më i mirë për të trajtuar varësinë ndaj kumarit është duke përdorur një formë të mbështetjes dhe ndërhyrjes psikologjike. Kjo mund të përfshijë të kërkojë ndihmë nga profesionistët apo të bashkohesh një grupi vetë-ndihmues për varësinë ndaj kumarit. Këto grupe ofrojnë ndihmë lokale, me telefon apo online.

Hapi i parë është të mundohesh të kuptosh pse zhvillohet varësia, dhe cilat strese të tjera apo probleme mund të jenë duke shmangur. Kjo mund të zbulohet prej terapisë individuale apo në grup. Terapia e njohur e sjelljes ka treguar që është efektive dhe mund të ndihmojë të kuptojmë se çfarë e shkakton kumarin dhe mënyrat në të cilat mund të ndryshojnë sjellje. Trajtimet mjekësore mund të luajnë një rol të rëndësishëm në çlirimin e stresit dhe depresionit që fshihet nën të.

Këshillim i mirë i menaxhimit të borxheve mund të jetë një pikë kritike për ndihmë ndaj zvogëlimit të stresit.

Të fundit