spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personalitetit Narcisoid

Një vështrim më i afërt në mitin dhe historinë pas çrregullimit. Megjithëse DSM-5 aktuale nuk ndan më çrregullimet e personalitetit përgjatë një “aksi” të veçantë, çrregullimi i personalitetit narcisist (NPD) njihet ende si një kusht i rëndësishëm. Ai karakterizohet nga simptoma që përfshijnë madhështinë, një ndjenjë të ekzagjeruar të vetë-rëndësisë dhe mungesë të ndjeshmërisë për të tjerët. Ashtu si llojet e tjera të çrregullimeve të personalitetit, çrregullimi narcisist personaliteti përfshin një model afatgjatë të sjelljeve dhe mendimeve që shkaktojnë probleme në fusha të shumta të jetës, duke përfshirë punën, familjen dhe miqësitë.

Rreth një përqind e të rriturve të SHBA-ve mendohet të kenë personalitet narcisoid, ndonëse shumë partnerë romantikë, prindër, fëmijë, anëtarë të familjes, bashkëpunëtorë dhe miq mendohen të jenë të prekur direkt nga ky çrregullim gjithashtu.

Zbulimi i origjinës së çrregullimit të personalitetit narcisisoid

Ndërsa koncepti i narcizmit daton mijëra vjet, çrregullimi narcisist i personalitetit u bë një sëmundje e njohur vetëm brenda 50 viteve të fundit. Për të kuptuar më mirë se si psikologët dhe studiuesit e shohin NPD-në, është thelbësore që të shikojmë më nga afër se si ky çrregullim i personalitetit erdhi.

 

Freud dhe pikëpamja psikoanalitike e narcisizmit

Çrregullimi narcisist i personalitetit ka rrënjët më të hershme në mitologjinë e lashtë greke. Sipas mitit, Narcis ishte një njeri i bukur dhe krenar. Pasi e pa reflektimin e tij mbi ujë për herë të parë, ai u bë aq i dashuruar në veten sa nuk mund të ndalonte të vështronte imazhin e tij. Ai qëndroi në buzë të ujit derisa përfundoi i vdekur.

Koncepti i vetë-admirimit të tepërt është hulumtuar edhe nga filozofë dhe mendimtarë të ndryshëm gjatë gjithë historisë. Në të kaluarën, ideja e narcisizmit njihej si arrogancë, një gjendje e kreyelartësisë ekstreme dhe madhështisë që shpesh përfshin të qenit jashtë kontaktit me realitetin.

Në kohët e fundit nocioni i narcizmit si një çrregullim u bë subjekt i interesit shkencor në fushën e psikologjisë .

Gjatë fillim të viteve 1900, tema e narcizmit filloi të tërheqë interes në shkollën në rritje të mendimit të njohur si psikoanalizë . Psikoanalisti austriak Otto Rank botoi një nga përshkrimet më të hershme të narcizmit në vitin 1911, në të cilën ai e lidhi atë me vetë-admirimin dhe kotësinë.

Në 1914, i famshëm Sigmund Freud botoi një letër të titulluar, Për narcizmin: një hyrje. Frojdi propozoi një grup të ideve të komplikuara, në të cilat ai sugjeroi se narcisizmi është i lidhur me atë nëse epshi i njeriut (energjia që qëndron pas instinkteve të mbijetesës së secilit person) drejtohet drejtpërdrejtë drejt vetes së vet ose jashtë drejt të tjerëve. Ai ndjeu se foshnjat drejtojnë të gjithë libidin brenda, e që ai i quante narcizëm primar. Në modelin e Frojdit, kishte një sasi të caktuar të kësaj energjie, dhe deri në shkallën që ky epsh ishte drejtuar nga jashtë drejt lidhjes me të tjerët, do të zvogëlohej shuma e disponueshme për veten. Me anë të dhënies së kësaj dashurie, Frojdi sugjeroi që njerëzit përjetonin narcisizëm primar të zvogëluar, dhe për të rimbushur këtë kapacitet, ai besonte se marrja e dashurisë ishte jetësore për të mbajtur një ndjenjë kënaqësie.

Përveç kësaj, në teorinë e Freudit të personalitetit, ndjenja e një personi zhvillohet kur një fëmijë ndërvepron me botën e jashtme dhe fillon të mësojë normat shoqërore dhe pritjet kulturore që çojnë në zhvillimin e një ideali ego ose një imazh të përsosur për veten se si egoja përpiqet të arrijë.

Një pjesë tjetër e rëndësishme e teorisë së Frojdit është ideja që kjo dashuri për veten mund të transferohet mbi një person apo objekt tjetër. Duke hequr dashurinë, Frojdi sugjeroi që njerëzit përjetonin narcisizëm parësor të zvogëluar, duke i lënë ata më pak të aftë për të ushqyer, mbrojtur dhe mbrojtur veten. Për të rimbushur këtë kapacitet, ai besonte se marrja e dashurisë dhe dashurisë në kthim ishte vitale.

 

Njohja e narcizmit si çrregullim

Gjatë viteve 1950 dhe 1960, psikoanalistët Otto Kernberg dhe Heinz Kohut ndihmuan të nxisnin më shumë interes në narcisizëm. Në vitin 1967, Kernberg përshkroi “strukturën narcisiste të personalitetit”. Ai zhvilloi një teori të narcizmit që sugjeroi tre lloje kryesore: narcisizmi normal i rritur, narcisizmi normal infantil dhe narcizëm patologjik që mund të jenë të llojeve të ndryshme.

Në vitin 1968, Kohut erdhi në një kuptim të ndryshëm të “çrregullimit të personalitetit narcisistik” dhe vazhdoi të merrte disa nga idetë e hershme të Frojdit për narcizmin dhe u zgjeroi. Narzizmi luajti një rol të rëndësishëm në teorinë e Kohut për vetë-psikologjinë, e cila sugjeroi se narcizmi ishte një aspekt normal dhe thelbësor i zhvillimit dhe se vështirësitë me marrëdhëniet e hershme “vetë-objekt” mund të çonin në sfida në ruajtjen e ndjenjës adekuate të vetëvlerësimit më vonë në jetë, duke kontribuar në çrregullimet narcisiste.

Në vitin 1980, çrregullimi narcisist personaliteti u pranua zyrtarisht në edicionin e tretë të manualit diagnostik dhe statistikor të çrregullimit mendor dhe u krijuan kriteret për diagnostikimin e saj. Ka pasur një debat rreth mënyrës se si të merren me çrregullimet e personalitetit në DSM-5 të kohëve të fundit, por narcissistic dhe çrregullime të tjera të personalitetit mbeten relativisht të pandryshuara në kriteret e tyre diagnostike nga edicioni i mëparshëm.

 

 

Të fundit