spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personi i pjekur emocionalisht

A e gjeni veten të rrethuar nga njerëz që nuk janë të pjekur emocionalisht? Pjekuria emocionale nuk është krejt e njëjta gjë me pjekurinë standarde. Përkundrazi, kjo specifikisht i referohet aftësisë së një personi për të menaxhuar situata negative ose stresuese pa shkaktuar përshkallëzim të panevojshëm.

Duket e thjeshtë. Por nëse keni qenë ndonjëherë në një mjedis të tensionuar me njerëz më pak se të lumtur, atëherë e dini se është shumë më sfiduese të pëtjrtoni një situatë të tillë sesa të ngatërroheni duke thënë gjë të gabuar ose duke lënë ndjenjat tuaja të përmirësohen. Njerëzit emocionalisht të pjekur gjithashtu kanë tendencë të kenë marrëdhënie të shëndetshme, pozitive me të tjerët, dhe ata priren të jenë përgjithësisht më të lumtur. Të kombinuar, të gjithë këta faktorë janë të mjaftueshëm për ta bërë çdokënd të përpiqet të arrijë këtë pjekuri. Këtu janë gjashtë sjellje që zbulojnë njerëz të pjekur emocionalisht.

Ata janë të vetëdijshëm për nevojat dhe emocionet e tyre

Për të qenë të pjekur emocionalisht, duhet të jeni të vetëdijshëm për ndjenjat, nevojat dhe mendimet. Ja se si njerëzit e pjekur emocionalisht mund ta bëjnë këtë me lehtësi:

 • Ata i njohin nevojat dhe ndjenjat

Është e thjeshtë të ndrydhësh veten kur ndjen emocione negative. Por është thelbësore të jesh i vetëdijshëm për to në radhë të parë. Mohimi i emocioneve do të shkaktojë vetëm çështje të brendshme, ose do të shpërthejë më vonë.

 • Ata i vendosin gjërat në perspektivë

Njerëzit e pjekur emocionalisht e kontrollojnë rregullisht veten dhe zhvendosin perspektivat e tyre për të kuptuar se janë me fat në krahasim me të gjithë të tjerët. Pavarësisht sa “nën kontroll” është situata juaj, ju lejohet të shqetësoheni kur gjërat shkojnë keq. Por gjithashtu mund të ndihmojë të mbani mend të gjitha gjërat e mira në jetën e një personi kur përballeni me ndjenja të forta.

 • Nuk i marrin gjërat personalisht

Njerëzit e pjekur emocionalisht nuk bien kurrë pre e zakonit të menduarit se bota ndalon për ta. Egot e tyre nuk janë aq të mëdha sa të besojnë se bota rrotullohet rreth tyre!

Kur një person i pjekur emocionalisht bie në konflikt, ata nuk hidhen në një mënyrë mbrojtëse ku marrin gjithçka si një sulm personal. Ata lënë mënjanë krenarinë e tyre (brenda arsyes, natyrisht) dhe komunikojnë me ndershmëri dhe empati, për ta zgjidhur mirë problemin.

 • Ata nuk i lenë emocionet t’i pushtojnë

Kur dikush është i vetëdijshëm për mënyrën se si ndjehet, ai mund t’i mbajë ato emocione për të mos u pushtuar prej tyre. Në vend të kësaj, emocionet e ndrydhura mund të shkaktojnë që ata të ndikojnë në mënyrë të nënndërgjegjshme tek ju, që është diçka që nuk ndodh me pjekurinë emocionale.

Ata janë pozitivë por realistë

Optimizmi është i dobishëm në jetën e përditshme dhe njerëzit e pjekur emocionalisht priren të favorizojnë të menduarit pozitiv mbi një mentalitet të dënuar dhe të zymtë. Ata janë të lumtur, dhe ata nuk lejojnë që asgjë t’u humbasë kohën.

Por kjo nuk do të thotë që këta individë janë idealistë të pashpresë me kokë në re. Është krejt e kundërta! Ata janë realistë për situatat në të cilat gjenden dhe i shohin me saktësi.

Prapëseprapë, ata përdorin mendimin pozitiv për t’u përqendruar në anët e duhura, ose se si të punojnë drejt zgjidhjes së problemeve dhe përmirësimit të situatave. Ata nuk do të mbërthehen në trishtimin e tyre! Në vend të kësaj, njerëzit e pjekur emocionalisht:

 • Mbajnë këmbën në tokë, e kokën në diell.
 • Kuptojnë që jeta nuk mund të jetë asgjë tjetër përveç dukurive pozitive ose negative, por ekuilibrim i të dyjave.
 • Presin me padurim të ardhmen, të përgatitur për kohën e mirë dhe për sfidat që padyshim do të shfaqen.
 • Synojnë të marrin më të mirën nga situatat e këqija dhe të gjejnë anë pozitive në çdo kohë shqetësuese.
 • Supozojnë më të mirën nga ata përreth tyre, duke e privuar veten nga njerëzit e pabesueshëm.
 • Natyrisht ndjehen mirënjohës për gjërat e vogla në jetën e tyre të përditshme.

Ata janë fleksibël dhe mendjehapur

Një person emocionalisht i pjekur e di që pikëpamjet e tyre nuk janë e vërteta absolute. Ata qëndrojnë fleksibël dhe janë gjithmonë të hapur për të dëgjuar ide dhe mendime të reja, madje edhe ato që bien ndesh me mendimet e tyre.

Hulumtimet kanë treguar që individët me mendje të hapur shpesh janë më të lumtur, me mendime më pozitive, si dhe me aftësi të përmirësuara të menaxhimit të konflikteve. Nëse kjo tingëllon si diçka që dëshironi të jetë pjesë e jetës tuaj, atëherë pjekuria emocionale është zgjidhja.

Sigurisht, ka një kufi të mendjes së hapur. Ne nuk po themi që njerëzit e pjekur emocionalisht i tolerojnë ata që janë intolerantë, për shembull. Por, edhe në ato situata, ata mbajnë një shkallë kurioziteti. Ata synojnë të kuptojnë shkaqet pas këtyre pikëpamjeve në mënyrë që ata të mund të flasin më mirë për to ose kundër tyre.

Ata pyesin para se të flasin

Ju mund të njihni njerëz në jetën tuaj që flasin dhe flasin dhe flasin, por gjithmonë duket se nuk arrijnë të dëgjojnë me saktësi. Këta njerëz nuk janë të pjekur emocionalisht, pasi janë më shumë të interesuar për veten e tyre sesa për njerëzit e tjerë, duke e vendosur veten mbi të tjerët.

Nga ana tjetër, një person i pjekur emocionalisht dëgjon dhe vëzhgon para se të reagojë. Ata gjithmonë mendojnë para se të flasin ose të veprojnë, duke mbledhur të dhëna dhe fakte nga fjalimi i njerëzve dhe ambienti përpara se të bëjnë një veprim të konsideruar me kujdes. Ata kontrollojnë impulset e tyre, gjë që parandalon çdo shpërthim emocional.

Për më tepër, njerëzit e pjekur emocionalisht përpiqen të kuptojnë dhe të lidhen. Fakti që të dëgjuarit është dy herë më i komplikuar se akti i të folurit është një nga arsyet pse shumë individë nuk e realizojnë me sukses këtë tipar pozitiv.

Ata janë të ndershëm

Kur dikush është i pjekur emocionalisht, ata janë gjithashtu të sinqertë emocionalisht. Për shkak se ata janë kaq në një mendje me veten e tyre, ata nuk kanë asnjë problem të jenë në kontakt me ndjenjat e tyre, dhe për këtë arsye ata janë në gjendje të kuptojnë veten dhe të jenë të sinqertë për mendimet e tyre të sinqerta.

Ata gjithashtu shohin se të tjerët e vlerësojnë ndershmërinë e tyre dhe se ndershmëria është thelbësore për një komunikim efektiv dhe pozitiv. Këtu janë disa mënyra se si njerëzit e pjekur emocionalisht janë të sinqertë:

 • Integriteti

Një person i pjekur emocionalisht është i përkushtuar për një jetë me integritet. Ata duan të punojnë me të vërtetën dhe asgjë tjetër përveç të vërtetës, edhe nëse kjo e vërtetë lëndon. Si të tillë, ata janë të sinqertë me të tjerët dhe veten e tyre, duke punuar me fakte. Ata gjithashtu presin ndershmëri nga të tjerët, kështu që ata kanë një mendje të hapur për të dëgjuar lloj-lloj reagimesh dhe informacioni.

 • Sinqeriteti

Një person i pjekur emocionalisht është i sinqertë. Ata nuk e ndiejnë nevojën të pretendojnë se janë dikush që nuk janë. Ata nuk mbajnë maska. Në të vërtetë, ata e tregojnë veten e tyre të vërtetë dhe janë krenarë për identitetin e tyre.

 • Ndihma

Për shumë njerëz, të jesh i sinqertë për të kërkuar ndihmë mund të jetë e vështirë. Por të pranosh që kjo ndihmë është e nevojshme është pjesë e të jetuarit me ndershmëri, dhe njerëzit e pjekur emocionalisht nuk e lejojnë krenarinë e tyre t’i ndalojë ata të kërkojnë ndihmë. Mos kini frikë të kërkoni ndihmë, qoftë të një lloji fizik ose emocional. Njerëzit do ta vlerësojnë që ju jeni të hapur me ta!

 • Jo gënjeshtra të Bardha

Individët e pjekur emocionalisht i thonë gjërat ashtu siç i shohin dhe nuk përpiqen të ruajnë ndjenjat e të tjerëve duke gënjyer. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se një person i pjekur emocionalisht është pa takt. Mund të jenë të sjellshëm dhe të lejojnë që dikush ta dijë të vërtetën me butësi, por nuk sheh ndonjë dobi në gënjeshtrat e bardha.

 • Cënueshmëria

Të qenit i prekshëm është e frikshme, por një person i pjekur emocionalisht ka mësuar ta kapërcejë atë frikë. Ata janë të kënaqur me anët e tyre të mira, anët e këqija dhe të metat, dhe nuk kanë frikë të jenë të hapur për jetën e tyre dhe për atë se kush janë ata. Ata mund të jenë realë me ju dhe krijojnë besim me ata që i rrethojnë duke u hapur. Dobësia mund të ndihmojë gjithashtu të menduarit pozitiv, duke lejuar një shëndet më të mirë mendor.

Ata mbajnë përgjegjësi kur gabojnë

Kur dikujt i mungon pjekuria emocionale, ata mund të mos jenë në gjendje të pranojnë kur gabojnë dhe të marrin përgjegjësinë për çdo gjë që kanë shkaktuar ose çfarëdo që ka ndodhur. Dikush që i mungon kjo pjekuri mund të:

 • Hidhet në mbrojtje
 • Shmangë fajin
 • Drejtojë gishtin
 • Nxjerrë justifikime
 • Përqendrohet në mbrojtjen e egos së tyre

Por kjo tregon një mungesë të pjekurisë masive sepse kjo do të thotë që ky person nuk është i gatshëm t’i bëjë gjërat siç duhet, për shkak të krenarisë së tyre. Është një veprim egoist dhe është shenja e dikujt që nuk është i pjekur emocionalisht.

Këtu janë disa mënyra se si ata që janë të pjekur emocionalisht reagojnë ndaj gabimeve të tyre:

 • Pranimi

Nëse dikush sugjeron se kanë bërë diçka të gabuar, një person i pjekur emocionalisht e konsideron çështjen seriozisht. Ata nuk kanë interes të luftojnë për të provuar pafajësinë e tyre dhe do të ofrojnë një falje të sjellshme. Ata nuk ndiejnë një nevojë supreme për të pasur të drejtë gjatë gjithë kohës, kështu që ata nuk e humbin kohën e tyre duke u përpjekur në mënyrë të dëshpëruar të besohen.

 • Njohja

Ndonjëherë, individët emocionalisht të pjekur vërejnë shumë më përpara se kur veprimet e tyre bëhen të pakëndshme. Ata kanë një nivel të vetëdijes që i lejon ata ta shohin dhe pranojnë gabimin shpejt, në mënyrë që të mund ta pranojnë gabimin dhe të japin një zgjidhje pozitive për të.

 • Fajësimet

Individët e pjekur emocional kurrë nuk fajësojnë të tjerët për problemet e tyre. Ata nuk e fajësojnë trafikun ose motin, ata nuk i fajësojnë njerëzit përreth tyre, dhe as nuk fajësojnë ata që janë gjithashtu përgjegjës pjesërisht. Ata e konsiderojnë veten të përgjegjshëm dhe marrin përgjegjësi për veprimet e tyre të padrejta, sado të vogla.

 • Justifikimet

Në qoftë se nuk është i garantuar një shpjegim, ose nëse ka pasur një keqkuptim, një person i pjekur emocionalisht kurrë nuk përdor arsye si patericë. Ata e dinë se nuk ka rëndësi pse ata bënë diçka të gabuar – gjithçka që ka rëndësi është që ata e bënë atë në radhë të parë.

 • Anësitë

Njerëzit e pjekur emocionalisht e dinë që kanë preferenca të lindura dhe se ata, si qenie njerëzore, mund të jenë joracionale dhe të papërsosura. Paragjykimet shpesh bëhen të brendshme dhe mund të jenë sfiduese për të hequr dorë. Kështu që njerëzit e pjekur i mbajnë në mend këto kur bashkëveprojnë me të tjerët dhe janë të sigurt se do ta kontrollojnë veten dhe do të jenë më të kujdesshëm rreth temave që priren t’i nxisin ata.

Pjekuria emocionale për fat të keq nuk është aq tipike sa duhet të jetë. Ju mund ta keni anashkaluar këtë tipar, por për fat të mirë, nuk është kurrë vonë për të filluar!

Këto sjellje që zbulojnë njerëz të pjekur emocionalisht janë ato që ju ngadalë mund t’i përfshini në jetën tuaj të përditshme. Megjithëse në fillim, mund të jetë e vështirë, gradualisht do të bëheni më të aftë ndaj tyre!

Të fundit