HomeArtikujVetëdijesimi mbi mirëqenien mendoreA interesohet dikush për problemet tuaja?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

A interesohet dikush për problemet tuaja?

Njerëzit e lumtur nuk mbajnë syze me ngjyra, ata thjesht e pranojnë botën ashtu siç është. Dhe bota ka shumë gjëra të pakëndshme dhe të padrejta në të. Dhe njerëzit që nuk duan ta vërejnë këtë, thjesht vazhdojnë të bëjnë të njëjtat gabime pa pushim. Jeta na tregon se nuk mund të keni gjithçka që dëshironi dhe sa më shpejt ta kuptoni këtë, aq më mirë. Ne përpiqemi të pranojmë jetën ashtu siç është pasi nuk ka rëndësi se sa i ashpër është realiteti ynë. Dhe të vërtetat e thjeshta që shumë njerëz i harrojnë me të vërtetë na ndihmojnë.

 

Jeta është e pakuptimtë, thjesht duhet të gjesh atë që të pëlqen.

Fatkeqësisht, nuk kemi asnjë mënyrë për të ditur nëse jeta jonë ka një qëllim të veçantë. Pra, cila është qëllimi për të humbur kohën tonë të çmuar në përpjekjen për të shpjeguar sekretet e botës? Gjithçka duket e kotë kur nuk ka asgjë në jetën tënde që të pëlqen. Ju duhet të përpiqeni të gjeni gjërat që ju pëlqejnë dhe kjo do t’ju lejojë të shijoni jetën tuaj.

 

Askush nuk interesohet për problemet tuaja.

Shumë njerëz janë në gjendje t’u tregojnë lehtësisht të tjerëve për problemet e tyre: u dhemb shpina, paga e tyre është e ulët, shefi i tyre është i rreptë. Por perceptimi është se këta janë thjesht njerëz që flasin dhe njerëzit janë të mërzitur nga të folurat e tyre dhe përpiqen të largohen prej tyre. Para se të ankoheni se sa e padrejtë është bota, mendoni pse po e ndani këtë: A po kërkoni ndihmë apo thjesht po harxhoni frymë? Nëse dikush nuk mund t’ju ndihmojë, cili është qëllimi për t’ua treguar atyre të gjitha këto?

 

Nga viti në vit, jeta juaj bëhet gjithnjë e më e mërzitshme.

Kur e bëni të njëjtën gjë pa pushim, bëhet e vjetëruar. Dhe jeta është në thelb thjesht ju duke bërë të njëjtat gjëra pa pushim çdo ditë. Ju mund të udhëtoni, të kalëroni ose të mësoni një gjuhë, por nga viti në vit do të ketë gjithnjë e më pak gjëra që ju habisin. Dhe mund të ndjeheni të mërzitur gjithnjë e më shpesh, gjë që është krejtësisht e natyrshme. Këtu janë disa këshilla të Joseph Brodsky për mërzitjen: “Kur goditeni nga mërzitja, lejoni që të shtypeni nga ajo; zhytuni, goditni fundin. Në përgjithësi, kur gjërat janë të pakëndshme, rregulli është: Sa më shpejt që të godisni fundin, aq më shpejt do dilni në sipërfaqe. Ideja këtu është të hedhim një vështrim të plotë në më të keqen ”.

 

Gjithmonë do të jetë dikush më i zgjuar, i ri dhe më tërheqës se ju.

Kjo është veçanërisht e vështirë të pranohet, por, ju duhet ta bëni në mënyrë që të vlerësoni realisht rëndësinë tuaj për njerëzit e tjerë. Nëse mendoni se jeni të veçantë, po jetoni në një iluzion dhe do të paguani për të shumë shpejt. Pse është ky problem? Një vajzë bie në dashuri me një djalë që ajo nuk mund ta kontrollojë dhe ajo mendon se ai do të ndryshojë për të, sepse ajo është e veçantë. Sigurisht, kjo nuk do të ndodhë kurrë. Ose një punonjës i thotë shefit që po largohet nga puna, duke shpresuar se shefi do t’i kërkojë të qëndrojë. Por shefi thjesht i lejon ata të shkojnë dhe ata humbasin punën e tyre. Pra, sa më shpejt të kuptoni se ka shumë njerëz si ju, aq më e mirë do të jetë jeta juaj.

 

Njerëzit më të afërt me ne zakonisht na dëmtojnë më shumë.

Të dashurit tuaj i dinë dobësitë tuaja dhe ndonjëherë ju godasin aty ku ju dhemb me qëllim. Këto janë periudhat më të vështira, sepse kurrë nuk e presim këtë prej tyre. Në mënyrë që të zvogëloni dëmin, thjesht zvogëloni pritshmëritë tuaja. Ata janë njerëz ashtu si ju, ata gjithashtu bëjnë gabime dhe kanë dëshirat e tyre që nuk janë gjithmonë të njëjtat me tuajat.

 

Njerëzit ju përdorin sepse nuk e respektoni veten.

Kjo është e thjeshtë: nëse nuk e vlerësoni kohën dhe fuqinë tuaj, do ta shpenzoni atë tek njerëzit e tjerë. Dhe do të ndjeheni sikur të jetë zgjedhja juaj. Ju ndihmoni një person herë pas here dhe më pas rezulton se ata thjesht ju lejuan t’i ndihmoni, por ata nuk kanë asgjë për t’ju kthyer. Dhe kur janë të lodhur prej jush, ata thjesht mund të largohen nga ju. Dhe nuk është se njerëzit nuk janë mirënjohës, është se nuk po e vlerësoni mjaftueshëm veten. Në vend që të kaloni ca kohë për veten tuaj, ju e shpenzoni atë për të tjerët. Mendoni së pari për veten tuaj dhe më pas të afërmit tuaj dhe njerëzit e tjerë që kanë nevojë për ndihmën tuaj.

 

Shëndeti juaj do të përkeqësohet.

Natyrisht, kur të keni mbushur 40 vjeç, nuk do të ndjeheni sikur të ishit në moshën 20 vjeç. Sa më shpejt ta kuptoni këtë dhe të bëni diçka në lidhje me të, aq më mirë do të ndiheni në të ardhmen. Zakonet e këqija ndihmojnë që sëmundjet të shfaqen më shpejt. Sipas mjekëve, gjenet e dëmtuara ngarkojnë armën dhe zakonet e këqija tërheqin këmbëzën. Kjo është arsyeja pse ju duhet të bëni atë miljen ekstra në këmbë, të hani disa perime për darkë në vend të ushqimit të shpejtë, ose të merrni një ditë shtesë pushimi nëse jeni të lodhur. Dhe nuk mund dhe nuk duhet ta trajtoni veten si një krijesë që do të jetojë përgjithmonë.

 

Kur të plakeni, do të jeni vetëm, dhe duhet të jeni gati.

Dhe duhet të jeni gati si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Pavarësisht se sa e trishtueshme është kjo, me moshën, kemi më pak bashkëveprime sociale. Fëmijët dhe nipërit dhe mbesat nuk mund të na shpëtojnë nga vetmia dhe kur jemi plakur, ne e kalojmë pjesën më të madhe të kohës vetëm. Por mosha e vjetër nuk është aq e frikshme. Në ditët e sotme, të moshuarit kanë më shumë mundësi: ata mund të vazhdojnë të punojnë (nëse janë të mirë në atë që bëjnë) ose të kenë një hobi. E gjitha varet nga mënyra sesi trajtoni plakjen: nëse rishikoni pozicionin tuaj në shoqëri dhe në botë, mund të përshtateni me mënyrën e re të gjërave.

 

Gjithmonë ka një shans që partneri juaj do të ndalojë së dashuruari me ju.

Premtimet për dashuri të përjetshme mbahen shumë rrallë. Ekspertët socialë besojnë se njerëzit janë të prirur të ndryshojnë partnerë. Ndjenjat largohen dhe ju duhet ta mbani mend këtë nëse jeni në një lidhje. Ju nuk mund të lejoni që personi tjetër të jetë gjithçka për ju në jetën tuaj. Nëse ata një ditë ndalojnë së dashuruari ju, do të duhet të ndërtoni tërë jetën tuaj nga zero dhe kjo është një gjë e vështirë për ta bërë.

 

Në një marrëdhënie, ndodh shpesh që një person do dhe personi tjetër duhet.

Nëse mendoni se ju jepni më shumë sesa merrni në marrëdhënien tuaj, kjo është për shkak se kjo ndoshta është e vërtetë. Kjo ndodh ose sepse partneri juaj nuk e tregon dashurinë e tyre ashtu sikur dëshironi, ose sepse nuk ju duan, por ata thjesht janë të kënaqur që jetojnë me ju. Në rastin e parë, nëse thjesht i tregoni personit tjetër për atë që dëshironi, ata mund të përpiqen të ndryshojnë. Dhe nëse ndryshimet nuk ndodhin, atëherë me siguri po përjetoni problemin e dytë dhe duhet të vendosni nëse keni nevojë me të vërtetë për këtë marrëdhënie.

 

Puna për një marrëdhënie është pothuajse gjithmonë e kotë.

Shumë njerëz e kuptojnë “rregullimin e një marrëdhënie” si një përpjekje për të provuar dhe ndryshuar partnerin tuaj, për të vendosur ultimatume dhe për të luftuar për interesat tuaja. Të gjitha këto veprime ndoshta do të çojnë vetëm në një krizë më të madhe. Në vend që të përpiqeni ta detyroni partnerin tuaj të bëjë diçka, psikologët rekomandojnë t’i jepni ato që dëshirojnë. Pra, nuk keni nevojë të punoni në marrëdhëniet tuaja, ju duhet të punoni me veten dhe kjo është e vërtetë për të dy ju.

 

Të fundit