HomeArtikujProblemet me miqësiPersoni jokonformistë dhe boshllëku i tij
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personi jokonformistë dhe boshllëku i tij

Njerëzit jokonformistë mendojnë se asgjë nuk i kënaq ata; është sikur një ndjenjë e madhe zbrazëtie të vërshojë mbi jetën e tyre. “Dita ime është një rutinë e pastër, unë gjithmonë bëj të njëjtat gjëra. Unë mendoj se asgjë nuk më motivon sa duhet dhe për këtë arsye nuk dua të bëj asgjë”.

 

“Së bashku me motivimin tim të ulët, nuk ndihem as mirë as keq, nuk jam në gjendje të përjetoj gëzim ose trishtim, jam në një terren të mesëm, ndihem apatik, jeta më kalon pa marrë pjesë në të”. “Ndihem bosh brenda”. Kjo është dëshmia e një personi që raporton se ndihet bosh, apatik, i cili nuk dëshiron të ngrihet nga shtrati në mëngjes. Ndjenja e zbrazëtisë është një nga ndjesitë më të këqija që mund të përjetojmë, pasi është rraskapitëse të ndiejmë se asgjë nuk na mbush ose nuk na motivon sa duhet për të vazhduar jetën. Ka shumë jokonformistë që përjetojnë këtë ndjenjë zbrazëtie në një moment të jetës së tyre. Kur bëhet një gjendje e zakonshme, bie një zile alarmi, diçka nuk është në rregull dhe ne mund të kemi nevojë për ndihmën e një profesionisti për ta kapërcyer atë.

 

“Sëmundjet e mëdha të kohës sonë janë mungesa e drejtimit, mërzia dhe mungesa e kuptimit dhe qëllimit”.  

 

Nga vjen zbrazëtia e njerëzve jokonformistë?

Mërzia, apatia dhe zbrazëtia që ndiejnë njerëzit jokonformistë mund t’i bëjë ata të përpiqen t’i mbushin me aktivitete që i pengojnë ata të mendojnë. Ose duke përjetuar situata dhe duke kaluar kohë me njerëz emocionet e të cilëve janë aq të fortë sa janë në gjendje të mbushin në mënyrë fiktive zbrazëtinë që ndjejnë. Për shembull, disa njerëz gjejnë ngushëllim tek substancat varësuese, të tilla si droga dhe alkooli, blerjet ose ngrënia obsesive-kompulsive. Kur zbrazëtia ekzistenciale nuk adresohet në mënyrën e duhur, personi që ndjen atë zbrazëti do të përpiqet ta mbushë me çdo gjë që e bën të ndiejë emocione të forta. Sidoqoftë, asnjë nga këto alternativa nuk përfaqëson një zgjidhje përfundimtare. Ato janë vetëm paliativë të çastit që shërbejnë për të rritur më tej ndjenjën e zbrazëtisë së brendshme. Njerëzit jokonformistë janë vazhdimisht në kërkim të diçkaje që i kënaq pa sukses, ata kurrë nuk ndihen të kënaqur me asgjë, ata gjithmonë përfundojnë se kanë nevojë për diçka më shumë.

 

“Është qesharake të shohësh se sa më e zbrazët të jetë jeta, aq më e rëndë është”.  

 Njerëzit konformistë, si mund ta mbushin boshllëkun e tyre?

 

Të njohin zbrazëtinë

“Pranimi i asaj që ka ndodhur është hapi i parë në tejkalimin e pasojave të çdo fatkeqësie,” thotë William James, një filozof dhe psikolog amerikan. Me këtë fjali, autori dëshiron të na tregojë se hapi i parë për të kapërcyer atë që ndodh është të pranoni se keni një problem. Në vend që të refuzojmë atë që na ndodh ose të përpiqemi ta fshehim duke u strehuar ose duke u përfshirë në sjellje të dëmshme, është më e përshtatshme të fillojmë të pranojmë se ndihemi bosh.

 

T’i lejojnë vetes të ndiheni bosh

Ndonjëherë është më mirë të lejojmë që zbrazëtia dhe apatia të na përmbytin. Nëse kemi nevojë të jemi të trishtuar, duhet të lejojmë të qajmë; nëse ndihemi të zemëruar, ta shprehim atë. Mos harroni se dhënia hapësirë emocioneve negative mund të na ndihmojë të ndihemi më mirë.

“Trishtimi dhe errësira mund të jenë shumë të bukura dhe shëruese”. –

 

Njerëzit jokonformistë, të njohësh veten

Sokrati tha “njihe veten të kujdesesh për jetën tënde, të jesh në gjendje të qeverisësh veten”. Njerëzit jokonvencionalë që ndiejnë një zbrazëti emocionale që i çon ata të kërkojnë vazhdimisht atë që duhet të mbushin, ndoshta kanë nevojë të ndalojnë së shikuari jashtë dhe të fillojnë të shikojnë brenda vetes. Në këtë pikë është thelbësore të filloni të eksploroni veten: çfarë kam nevojë? Çfarë ndjej? Çfarë dua? Cilat janë dëshirat dhe frika ime? Cilat janë pikat e forta dhe të dobëta të mia? Këto pyetje mund të jenë një pikënisje drejt njohjes së vetes dhe gjetjes së kuptimit të jetës së dikujt. “Mos harroni se sa më shumë të mësoni të kujdeseni për veten dhe të njiheni më mirë me veten, ndjenja e zbrazëtisë gradualisht do të zhduket, pasi zbrazëtia që kërkoni jashtë mund të mbushet vetëm brenda jush”.

 

Kërkoni aktivitete dhe situata që ju bëjnë të ndiheni mirë

Njerëzit jokonvencionalë shpesh përpiqen të mbushin zbrazëtinë e tyre duke kërkuar situata ekstreme dhe të dëmshme që i bëjnë ata të përjetojnë emocione të forta, të tilla si alkooli ose substanca varësie. Për këtë arsye, është e rëndësishme të përfshihemi në aktivitete, hobi, situata pozitive dhe të shëndetshme që na ndihmojnë të mbushim atë boshllëk dhe të eksplorojmë në mënyrë të shëndetshme atë që na pëlqen, duke e kaluar kohën tonë të lirë në mënyrën më të mirë. Me pak fjalë, është thelbësore, siç deklaron Jorge Bucay, të mos tërhiqemi nga zbrazëtia dhe apatia që mund të na çojnë në një rrugë të keqe, por të përqendrohemi më tepër në gjetjen e situatave të shëndetshme që na ndihmojnë. Në mënyrë të veçantë, Bucay thotë: “ne nuk jemi përgjegjës për emocionet, por ne jemi përgjegjës për atë që bëjmë me to”.

 

“Njeriu e kupton veten në të njëjtën masë sa përpiqet të gjejë kuptimin e jetës së tij”.  

 

Mësoni të vlerësoni atë që keni në mënyrë që të mos jeni më një person jokonformist

Është e rëndësishme për njerëzit jokonformistë të përqendrohen në të tashmen e jetës së tyre, pasi përqendrimi në atë që mungon na bën të humbasim nga sytë gjithçka që kemi. Ne duhet të mësojmë të vlerësojmë atë që kemi, duke u përqendruar në atë që na bën të ndihemi mirë, të përjetojmë gjithçka për të cilën jemi të aftë dhe të mësojmë të vlerësojmë gjithçka që kemi në jetë. Mbani mend: sa herë që fija e përbashkët e jetës sonë duket e humbur, ai kuptim është atje, vetëm duke pritur që të gjendet.

 

“Përderisa nuk e vlerësoni veten, nuk e vlerësoni kohën tuaj. Përderisa nuk e vlerësoni kohën tuaj, nuk do të bëni asgjë për të”.  

 

 

 

Të fundit