HomeFokusSi të bëhesh një udhëheqës i mirë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si të bëhesh një udhëheqës i mirë

Në fillim të karrierës sime, një nga udhëheqësit me të cilët punova më dha një mësim të paçmuar. Për të qenë i suksesshëm, do të ishte përgjegjësia ime që të bëja gjithmonë pyetje, të ngrija dorën për ndihmë dhe të flisja kur nuk isha i sigurt për diçka. Ky udhëheqës nuk ishte kurrë i turpshëm për të më treguar se si bllokuesit e mi personalë mund të pengonin rritjen time në karrierë.

Deri në atë pikë, unë e kisha interpretuar kërkesën për ndihmë si një shenjë dobësie dhe përfaqësuese të mangësive të mia profesionale. Mu deshën dy vjet për të kapërcyer atë ide të gabuar dhe për të kuptuar pse më duhej të pranoja aftësitë që nuk i zotëroja. Arsyeja? Ju nuk mund të rregulloni atë që fshihet dhe nuk mund të praktikoni atë që nuk e pranoni.

Unë nuk e kuptova atë në atë kohë, por isha në rrugën e duhur për të zhvilluar vetëdije. Fillova të mësoj më shumë për atë që në të vërtetë do të thotë të jesh i vetëdijshëm për veten dhe se si mund të përfitojë nga zhvillimi juaj profesional. Është interesante që personi mesatar beson se është i vetëdijshëm-por hulumtimet kanë gjetur se vetëm 10% deri 15% e njerëzve i plotësojnë vërtetë kriteret.

Përfitimet e vetëdijes janë dhjetëfish. Ajo katapulon aftësinë tuaj për të artikuluar qartë dëshirat tuaja dhe për të kërkuar ndihmë në krijimin e rrugës për t’ju çuar atje. Gjithashtu krijon kompetenca më të forta drejtuese. Vetëdija më ka ndihmuar të balancoj pritshmëritë e mia për njerëzit, të udhëheq me më shumë ndjeshmëri dhe të heq disa nga paragjykimet e pavetëdijshme që shumë prej nesh pa vetëdije i integrojmë në bisedat tona me të tjerët. Gjithashtu më ka ndihmuar të marr disa nga vendimet më të rëndësishme të karrierës time, sepse kam mësuar të reflektoj mbi aftësitë që nuk i kam zotëruar ende dhe të gjej role që do të më ndihmojnë të rriten ato aftësi.

Por edukimi i vetëdijes nuk është një zgjidhje e shpejtë. Është një udhëtim i vazhdueshëm, ku do të përjetoni disa faza, bazuar në njerëzit dhe ngjarjet ndaj të cilëve jeni ekspozuar. Lajmi i mirë është se vetëdija është një sjellje e mësuar. Ne të gjithë mund të përpiqemi të afrohemi pak më shumë për të kuptuar plotësisht se si dhe çfarë na motivon vërtet.

Më poshtë jepen tre mënyra se si mund të praktikoni zhvillimin e vetëdijes për të rritur aftësitë tuaja drejtuese.

Kuptoni se ku jeni dhe nën çfarë ndikimi

Një projekt kërkimor novator nga Dr. Tasha Eurich, një psikologe organizative, identifikoi se në të vërtetë ekzistojnë dy lloje të vetëdijes për veten: vetëdije e brendshme dhe vetëdije e jashtme. Dhe ato nuk janë ekskluzive reciproke; ju mund të zotëroni një ose të dyja llojet.

Vetëdija e brendshme përfaqëson se sa qartë i shohim vlerat tona, pasionet, aspiratat, mendimet, ndjenjat dhe ndikimin tonë tek të tjerët. Studimet kanë treguar se ky lloj ndërgjegjësimi lidhet me kënaqësinë më të lartë në punë dhe marrëdhënie, si dhe lumturinë e përgjithshme.

Vetëdija e jashtme përfaqëson të kuptuarit e perceptimeve të njerëzve të tjerë për sistemet tona të vlerave dhe mendimet apo ndjenjat tona. Kur njerëzit shkojnë drejt vetëdijes së jashtme, ata zakonisht kuptojnë se si i shohin të tjerët. Dhe, ata janë më të aftë në shfaqjen e ndjeshmërisë dhe marrjen në perspektivat e njerëzve të tjerë.

Brenda dy kovave të vetëdijes, ka katër arketipa drejtuesish: Introspeksioni, Kërkuesi, Ndërgjegjësuesi dhe Pëlqyesi. Unë bie në kategoritë e vetëdijshëm dhe të kënaqshëm. Kjo do të thotë që unë e di kush jam dhe çfarë dua dhe jam plotësisht i vetëdijshëm se si shfaqem tek të tjerët; por unë shpesh dal nga rruga ime për të provuar dhe qetësuar një sërë personalitetesh në të njëjtën kohë. Mundohem të ndërroj mes të dyjave ndonjëherë funksionon dhe nganjëherë jo.

Është më me ndikim që të zhvillohen në mënyrë të barabartë të dy nëntipet e ndërgjegjësimit, në vend që të indeksohen mbi njërën ose tjetrën. Një analizë nga Gallup tregoi se njerëzit që posedojnë një nivel të lartë të vetëdijes janë përgjithësisht të provuar të jenë udhëheqës të mirë në një mori mjedisesh, sepse ata me qëllim kërkojnë ekuilibër dhe aftësi ndër-dhe brenda-personale. E cila më çon në sugjerimin tim të radhës – udhëheq me pse.

Gërmoni thellë arsyen tuaj

Një nga mënyrat se si kam identifikuar disa nga boshllëqet e mia të vetëdijes është përmes vetë-reflektimit. Procesi mund të duket ndryshe për të gjithë. Gjetja e kohës për të shkruar në ditar ka qenë e dobishme për mua, por vetë-reflektimi mund të jetë gjithashtu meditim, terapi njohëse, ose vetëm pesë minuta kohë të pandërprerë të fokusuar tek të menduarit.

Unë besoj se një nga gabimet më të mëdha që ne të gjithë bëjmë si njerëz është se ne i vëzhgojmë gjërat për veten tonë – por nuk shqetësohemi të pyesim veten pse. Pse reagova kështu ndaj kolegut tim? Pse rreth njerëzve të caktuar, unë nuk ndiej ndonjë pengesë, dhe të tjerët ndihen tepër të tensionuar? Gjeni kohë për të kuptuar pse lëvizni ashtu si lëvizni. Pyesni veten pse u përgjigjët në të njëjtën mënyrë dhe nëse do të kishit mundësinë, do ta bënit në të njëjtën mënyrë, apo do ta trajtonit ndryshe?

Vetë-reflektimi është një disiplinë, njësoj sikur të jeni duke u stërvitur për një maratonë ose sikur jeni duke u përgatitur për një takim të madh. Sidoqoftë, nëse zgjidhni të reflektoni, çështja është të siguroheni që po e bëni këtë me qëllim. Dhe mbani mend që të gërmoni thellë në arsyen pse kjo do të jetë tepër e dobishme për t’ju ndihmuar të bëheni më të vetëdijshëm për atë që jeni, si ecni nëpër jetë dhe si mund t’i drejtoni më efektivisht të tjerët.

Zbuloni arsyen e njerëzve të tjerë dhe ndihmojini ata të rriten në këtë proces

Puna në vetëdijen time më ka bërë më të ndjeshëm si udhëheqës për të njohur sesi shfaqen njerëzit e tjerë në vendin e punës. Të qenit vetja juaj autentike është kaq e rëndësishme për të gjetur lumturinë dhe përmbushjen në punë.

Mbaj mend që kam punuar me një shok skuadre disa vjet më parë, i cili gjithmonë dukej nervoz kur prezantoheshim para të tjerëve. Kur ata flisnin, ata tërhiqnin rrobat e tyre ose ngacmonin jakën e tyre, gjë që i bënte ata të dukeshin të pakëndshëm dhe të pasigurt për veten e tyre. Një ditë, i tërhoqa mënjanë këta person për të folur privatisht dhe i pyeta nëse ishin nervoz kur flisnin publikisht. Më befasoi kur zbulova arsyen pse ata dukeshin kaq të pakëndshëm? Ata ishin fizikisht të pakëndshëm! Ata kishin veshje zyrtare në mes të verës në Teksas.

I pyeta pse ndienin nevojën për tu veshur ashtu dhe ata thanë se vendi i tyre i punës thoshte se kishte një kod të veshjes rastësore dhe gjithashtu kishte një rregull të pashkruar që rastësia do të thoshte të vishesh serioz. I pyeta se çfarë veshje do t’i bënte të ndiheshin më rehat nëse nuk do mendonin se kishte një rregull të pashkruar dhe u sugjerova që mund të vishnin pikërisht atë. Që atëherë, e gjithë sjellja e tyre ndryshoi. Nëse nuk do t’i kisha bërë ato pyetje pasuese, do të kisha bërë supozimin se këtij personi nuk i pëlqen të flasë në publik dhe bëhet nervoz para turmave, kur nuk ishte aspak kështu.

Pavarësisht nëse po analizoni veten ose po përpiqeni të kuptoni më mirë një nga anëtarët e ekipit tuaj, jini të përgatitur për të bërë 1000 herë këtë pyetje: “Kush jam unë dhe pse” ose, “Kush janë ata dhe pse”. Jini të përgatitur që mund të mos jeni në gjendje t’i përgjigjeni asaj pyetjeje në disa raste dhe jini të kënaqur me përgjigjen tuaj, ose përgjigjen e punonjësit, duke ndryshuar ose evoluar gjatë gjithë kohës.

Udhëtimi për tu ndërgjegjësuar është si kënga që nuk mbaron kurrë. Ashtu si nuk ka kurrë një pikë përfundimtare për të mësuar dhe rritur, nuk ka kurrë një pikë përfundimtare për vetëdijen për veten. Për sa kohë që jeni të ekspozuar ndaj momenteve, njerëzve dhe ndërveprimeve të ndryshme, vetëdija juaj do të vazhdojë të evoluojë.

Të fundit