HomeFokusTemperamenti
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Temperamenti

Ka disa virtyte dhe forca njerëzore që të gjithë ne duhet t’i zhvillojmë shumë më tepër. Temperamenti është një cilësi e tillë. Kuptohet si aftësia për vetëkontroll dhe vetë-rregullim të vetvetes dhe është një pikë kardinale e mirëqenies. Në fakt, është busulla e brendshme që të udhëheq të gjesh qetësi në mes të një stuhie. Aftësia psikologjike për të menaxhuar stresin, frikën ose ankthin.

Shën Thomai tha se maturia është një prirje e mendjes që përmban impulse. Për Aristotelin, i cili ishte një analist i madh i shpirtit, ishte e barabartë me inteligjencën. Në fakt, ky dimension i veçantë, që nganjëherë harrohet nga bota e psikologjisë, megjithatë është eksploruar gjerësisht nga filozofia, përmban mjete të vlefshme njerëzore që ia vlen të promovohen.

Në kohë ndryshimesh, pasigurish dhe presionesh të vazhdueshme, është mirë të kesh një spirancë të brendshme. Në fakt, të qenit i qetë shkon përtej të qenit i moderuar ose të përmbajë disa reagime tuajat. Mbi të gjitha, është një perspektivë, një qasje ndaj mirëqenies suaj, sa interesante aq edhe e vlefshme.

“Nuk ka dallim midis diturisë dhe maturisë, sepse ai që e di se çfarë është e mirë dhe e përqafon atë, që e di se çfarë është e keqe dhe e shmang atë, është i ditur dhe i matur”. -Sokrati-

 

Temperamenti psikologjik

Temperamenti është një fushë e kohëve të fundit me interes për psikologjinë. Në fakt, Martin Seligman dhe Christopher Peterson ishin të parët që e përmendën atë, në 2004. Ishte në librin e tyre klasik, Forcat dhe Virtytet e Karakterit që ata përfshinë, mes grupit të gjashtë virtyteve, durimin. Më parë, qasja që promovoi Aristoteli, duke e lidhur këtë dimension me maturinë, drejtësinë dhe guximin, ishte mbi të gjitha. Këto tipare të karakterit së bashku përbëjnë shfaqjen e inteligjencës tek një individ. Po kështu, duhet theksuar se filozofët mesjetarë e panë temperamentin si genitrix virtutum (nëna e të gjitha virtyteve).

Rëndësia e këtij termi është më shumë nga sa mund të mendoni. Kjo ndodh sepse personi i butë posedon një talent të pashmangshëm për të trajtuar kompleksitetin e jetës. Kjo është diçka që ne të gjithë aspirojmë. Do të thotë të jesh në gjendje t’i përballosh gjërat me qetësi, por edhe të jesh depërtues. Në këtë mënyrë ju kontrolloni impulset tuaja, por pa humbur ndjeshmërinë.

Në dritën e kësaj është e lehtë të kuptohet pse psikologjia tregon një interes të veçantë për temperamentin. Në të vërtetë, zhvillimi i tij mund të jetë çelësi për mirëqenien tuaj të përditshme. Le të zbulojmë pse.

Temperamenti si ndërmjetës në marrëdhëniet tuaja

Revista, Frontiers in Psychology publikoi kohët e fundit një studim të kryer nga pesë universitete me prestigj të madh ndërkombëtar. Qëllimi i tyre ishte të tregonin se zhvillimi i maturisë tek njerëzit duhet të jetë një fushë më shumë e ndërhyrjes psikologjike. Një nga përfitimet e saj është aftësia për të fuqizuar veten me aftësi më të mira në marrëdhëniet shoqërore dhe emocionale. Temperamenti është një virtyt njerëzor që përbëhet nga një seri përbërësish shumë specifikë:

Aftësia për të falur. Personi i matur është ai që di të falë dhe të mos mbajë mëri. Për më tepër, ai ecën përpara në një mënyrë të qetë, pa urrejtje, pakënaqësi dhe thyerje të brendshme.

Përulësia. Qasja modeste nuk përdor asnjë truk kur lidhet me të tjerët. Në fakt, sipas autorëve të këtij studimi, përulësia është vaji që lyen marrëdhëniet tona shoqërore dhe i lehtëson ato. Prandaj, të qenit i përulur sjell harmoni në çdo marrëdhënie.

Nëse temperamenti vepron si ndërmjetës në marrëdhëniet tona, kjo gjithashtu do të jetë për shkak të ushtrimit të durimit. Qëndrimi i të jetuarit në këtu dhe tani, duke drejtuar shikimin dhe zemrën drejt asaj që është e rëndësishme në secilën rrethanë, është çelësi i mirëqenies. Zotërimi i artit të durimit ju lejon të zbutni peshën e stresit dhe lejon që marrëdhëniet tuaja të rrjedhin në një mënyrë më shpërblyese.

Mendja e zbutur, qasja e drejtuar nga vetëkontrolli

Ju mund të pyesni pse vetëkontrolli është kaq i rëndësishëm për mirëqenien tuaj psikologjike. Është për disa arsye. E para është që të mos pendoheni për asgjë që bëni. E dyta, të jetosh në harmoni në mjedisin tënd dhe në çdo situatë, duke u përshtatur më mirë me çdo rrethanë. Le të mendojmë për të. Personi me maturi të përshtatshme është ai që arrin të rregullojë emocionet dhe impulset e tij për të promovuar sjellje më efektive. Ata mund të disiplinojnë mendjen e tyre për të pushtuar me sukses çdo objektiv të propozuar. Kush nuk do të donte diçka të tillë?

Temperamenti, aleati më i mirë i inteligjencës

Edhe pse temperamenti u përfshi në manualin e virtyteve njerëzore të përcaktuar nga Seligman (eksponent i psikologjisë pozitive), ai gjithashtu është integruar në një qasje tjetër. Kjo është e ashtuquajtura valë e dytë e psikologjisë pozitive. Kjo është një perspektivë e nisur nga psikologët Itai Ivtzan, Tim Lomas dhe Kate Hefferon. Ata hapin një qasje të re, një vizion të ri për të na kujtuar diçka mjaft të dukshme. Fakti është që jeta ka disa pjesë jashtëzakonisht të errëta dhe nuk mund të ikësh gjithmonë prej tyre. Në të vërtetë, ndonjëherë jeni të detyruar të kaloni nëpër tunele të errëta, zgavra dhe rrugë dredha -dredha.

Temperamenti është një shoqërues i shkëlqyeshëm në ato ditë të zymta. Në fakt, është aleati më i mirë i inteligjencës tuaj sepse ju jep qetësi dhe perspektivë. Jeni të matur, kështu që mund të merrni vendime më të mira. Ju keni qartësi, për t’i parë gjërat më qartë. Ka dritë për t’ju udhëhequr gjatë rrugës pa pasur nevojë të nxitoni. Së fundi, ka vetëkontroll për të kontrolluar impulset, emocionet dhe zhgënjimet tuaja.

Filloni sot në zhvillimin e maturisë dhe përfundimisht, do të provojë të jetë virtyti juaj më i mirë.

Të fundit