spot_img

Artikuj të ngjashëm

Zvarritja

Zvarritja është diçka që shumica e njerëzve e kanë të paktën një përvojë sado të vogël me të. Pa marrë parasysh se sa mirë jeni të organizuar dhe të përkushtuar, shanset janë që ju ndonjëherë  e keni gjetur veten duke humbur disa orë në përcjelljen e gjërave të parëndësishme (duke shikuar TV, duke përditësuar statusin tuaj në Facebook, duke blerë në internet) kur ju duhet të keni kaluar atë kohë në punë ose në projekte të rëndësishme.  Nëse jeni duke përfunduar një projekt për punë, duke shmangur ose duke injoruar detyrat e shtëpisë, zvarritja mund të ketë një ndikim të madh në punën tuaj, notat dhe jetën tuaj.

 

Pse zvarrisim?

Ne të gjithë obligimet i shtyjmë që t’i kryejmë në një kohë ose në një tjetër, dhe studiuesit sugjerojnë se problemi mund të jetë veçanërisht i theksuar në mesin e studentëve. Rreth 25 deri 75 përqind e studentëve të kolegjit shtyjnë për punë akademike. Një studim i vitit 2007 zbuloi se një 80-95% e studentëve të kolegjit zvarriteshin rregullisht, veçanërisht kur arriti të përfundonte detyrat dhe kurset. Një studim i vitit 1997 zbuloi se zvarritja ishte një nga arsyet kryesore pse Ph.D. kandidatët nuk arritën të përfundonin disertacionin e tyre. Sipas Ferrari, Johnson, dhe McCoën, ka disa shtrembërime të mëdha njohëse që çojnë në zvarritje akademike.

Studentët priren nga:

 1. Mbivlersimi se sa kohë kanë lënë për të kryer detyrat
 2. Mbivlersimi se sa të motivuar do të jenë ata në të ardhmen
 3. Nënvizoni se sa kohë do të ndërmarrin aktivitetet e caktuara për të përfunduar
 4. Gabimisht supozoni se ata duhet të jenë në kuadrin e duhur të mendjes për të punuar në një projekt

Ndërsa lexoni në atë listë, ndoshta mund të kujtoni disa herë në të kaluarën se e njëjta logjikë ju ka çuar që të vendosni gjërat që t’i shtyni për më vonë.

Mos harroni se koha që menduat se kishte kaluar një javë për të përfunduar një projekt që ishte me të vërtetë për shkak të ditës tjetër? Sa kohë nuk keni vendosur ta pastroni apartamentin tuaj, sepse “nuk keni ndjerë se duhet ta bëni tani”.

Shpesh supozojmë se projektet nuk do të zgjasin aq sa duhet për të përfunduar ashtu siç dëshirojnë, gjë që mund të çojë në një ndjenjë të rreme sigurie kur ne besojmë se ende kemi shumë kohë për të përfunduar këto detyra. Një nga faktorët më të mëdhenj që kontribuon në zvarritje është nocioni që ne duhet të ndjehemi të frymëzuar, inkurajuar ose të motivuar për të punuar në një detyrë në një moment të caktuar. Realiteti është se nëse prisni derisa të jeni në kuadrin e duhur të motivimit për të bërë detyra të caktuara (sidomos ato të padëshiruara), ndoshta do të vëreni se momenti i duhur thjesht nuk vjen kurrë dhe kësisoj detyra kurrë nuk përfundon.

Vetë-dyshimi gjithashtu mund të luajë një rol të madh. Kur nuk jeni të sigurt për mënyrën e trajtimit të një projekti apo të pasigurt në aftësitë tuaja, mund ta gjeni veten duke e vënë atë në favor të kryerjes së detyrave të tjera.

 

Ndikimi Negativ i Zvarritjes

Nuk janë vetëm studentët që bien në këtë kurth “Unë do ta bëj më vonë”. Sipas Joseph Ferrari, një profesor i psikologjisë në Universitetin DePaul në Çikago dhe autor i ” Still Procrastinating: The No Regret Guide to Getting It Made” , rreth 20 përqind e të rriturve amerikanë janë zvarritës kronikë.

Këta njerëz jo vetëm vonojnë në disa raste; mirëpo kjo është një pjesë e madhe e stilit të tyre të jetesës. Ata paguajnë faturat e tyre më vonë, nuk fillojnë punën në projekte të mëdha deri në mbrëmjen para afatit, vonojnë pushimet e pushimeve deri në prag të Krishtlindjeve dhe madje depozitojnë me vonesë të ardhurat e tatimit mbi të ardhurat.

Për fat të keq, kjo zvarritje mund të ketë një ndikim serioz në një numër fushash të jetës, duke përfshirë shëndetin mendor të një personi. Në një studim të vitit 2007, studiuesit zbuluan se në fillim të semestrit, studentët që ishin zvarritës raportuan më pak sëmundje dhe nivel më të ulët të stresit sesa jo-zvarritësit. Kjo ndryshoi në mënyrë dramatike deri në fund të afatit, kur zvarritësit raportuan nivele më të larta të stresit dhe sëmundjes.

Jo vetëm që zvarritja mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin tuaj; ajo gjithashtu mund të dëmtojë marrëdhëniet tuaja shoqërore. Duke vënë gjërat jashtë, ju po vendosni një barrë për njerëzit rreth jush. Nëse zakonisht ktheheni në projekte të vonuara ose të ulëta deri në minutën e fundit, njerëzit që varen nga ju, si miqtë tuaj, familja, bashkëpunëtorët dhe studentët e tjerë, mund të jenë të zemëruar.

Arsyet pse ne i shtyjmë gjerat

Përveç arsyeve pse ne e shtyjmë më vonë, ne shpesh nxjerrim një numër justifikimesh ose racionalizimesh për të justifikuar sjelljen tonë. Sipas Tuckman, Abry dhe Smith, ka 15 arsye kryesore pse njerëzit vonojnë:

 1. Nuk dijnë se çfarë duhet bërë
 2. Nuk dijnë se si të bëjnë diçka
 3. Nuk dëshirojnë të bëjnë diçka
 4. Nuk kujdesen nëse bëhet apo jo
 5. Nuk kujdesen kur diçka të bëhet
 6. Nuk ndihen në humor për të bërë atë
 7. Duke qenë në zakonin e pritjes deri në minutën e fundit
 8. Duke besuar se punoni më mirë nën presion
 9. Duke menduar se mund ta përfundoni atë në minutën e fundit
 10. Mungon iniciativa për të filluar
 11. Harresa
 12. Vuajtja nga ndonjë sëmundje ose shëndet i dobët
 13. Duke pritur momentin e duhur
 14. Duhet kohë për të menduar për detyrën
 15. Vonesa e një detyre në favor të pune tjetër

 

Si dallojnë zvarritësit?

Në shumicën e rasteve, zvarritja nuk është një shenjë e një problemi serioz. Ajo është një tendencë e zakonshme që ne të gjithë të japim në një pikë ose në një tjetër. Është vetëm atëherë në ato raste kur zvarritja bëhet kaq kronike sa që fillon të ketë një ndikim serioz në jetën e përditshme të një personi, që të bëhet një çështje më serioze. Në raste të tilla, nuk është vetëm një çështje e të pasurit aftësi të dobëta të menaxhimit të kohës; kjo është një tregues i asaj që Ferrari i referohet si një mënyrë jetese maladaptive.

“Jo- zvarritësit përqëndrohen në detyrën që duhet bërë, kanë një identitet më të fortë personal dhe janë më pak të shqetësuar për atë që psikologët e quajnë” nderim social “- si të tjerët si ne – në krahasim me vetëvlerësimin që është mënyra se si ndihemi vetveten “, shpjegoi Dr. Ferrari në një intervistë me Shoqatën Psikologjike Amerikane .

Sipas psikologut Piers Steel, njerëzit që nuk zvarritin priren të jenë të lartë në tiparitetin e personalitetit të njohur si ndërgjegje, një nga dispozitat e gjera të identifikuara nga teoria e madhe 5 e personalitetit. Njerëzit që janë të lartë në ndërgjegje gjithashtu kanë tendencë të jenë të lartë në fusha të tjera, përfshirë vetëdisiplinën, këmbënguljen dhe përgjegjësinë personale.

Preja e rënies së këtyre shtrembërimeve njohëse është e lehtë, por fatmirësisht, ka një numër të gjërave të ndryshme që mund të bëni për të luftuar zvarritjen dhe të filloni të bëni gjërat me kohë .

 

Të fundit