HomeBotimeHulumtime A Premton më Sukses Arsimi i Lartë ?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 A Premton më Sukses Arsimi i Lartë ?

Sipas statistikave, vetëm rreth 60% e studentëve ia dalin të diplomohen dhe marrin nivelin e bachelor-it. Dhe kjo nuk do të thotë që 40% të tjerët përfunduan keq. Në botën e sotme që po ecën me hapa kaq të shpejtë, arsimi i lartë nuk ju premton sukses. Kohët e fundit, ne kemi dëgjuar edhe më shumë histori nga sipërmarrës autodidaktë që harxhuan kohën e tyre dhe pushtuan botën ndërsa të tjerët po studiojnë në kolegj. Ne ndjekim tendencat globale dhe duam të kuptojmë pse arsimi i lartë ngadalë po zhvlerësohet në ditët e sotme.

 

Tarifat e larta

Shpesh, arsimi kushton shumë para dhe përfundimisht të diplomuarit do të duhet të kërkojnë një punë me pagë të lartë për të shlyer borxhet e tyre. Por atëherë ka një problem tjetër – shumë kompani punësojnë vetëm njerëz me përvojë pune. Prandaj, shumë vetë zgjedhin që menjëherë pas shkollës së mesme të zhyten në jetën e punës – dhe në 4-5 vjet ata bëhen specialistë të aftë dhe janë në një nivel të mirë pagash me përvojë të gjerë profesionale.

 

Shumë novatorë nuk kanë një diplomë.

Oprah filloi karrierën e saj në TV kur ishte 19 vjeç, Mark Zuckerberg u largua nga Universiteti i Harvardit gjatë vitit të tij të dytë për të punuar në projektin e tij “Facebook”. Edukimi të bën një ndjekës të mirë – ju i perceptoni informacionet siç jepen, pa i vënë në dyshim ato, duke standardizuar njohuritë për testet dhe provimet tipike, ndërsa të tjerët “vërsulen” në punë me një mendje fleksibël dhe ide të freskëta dhe bëhen të suksesshëm.

 

Profesione të reja shfaqen çdo ditë.

20 vjet më parë, teknikët e robotikës, specialistët e SEO dhe dietologët nuk ishin përreth. Disa zona po zhvillohen aq shpejt sa thjesht nuk mund të mësosh rreth tyre në shkollë. Një shembull janë mësimet që merren online. Arsimi i lartë është një institucion i ndërlikuar që nuk përshtatet me ndryshimet e shpejta që ndodhin në botë. Dhe është shumë e frikshme të mendosh se si do të ndryshojë tregu i punës brenda 20 viteve të tjera – do të ketë punë që nuk kanë as një emër akoma.

 

Mësimi në internet është fuqi.

Universitetet ofrojnë një arsim mjaft të përgjithshëm, përkundër faktit se lëndët lidhen me çështjet kryesore. Sot ekziston një numër i madh i platformave në internet që mund t’ju ndihmojnë të zhvilloni një aftësi të caktuar, sepse nganjëherë është thjesht e panevojshme të kaloni 4 ose 5 vjet duke studiuar në një universitet. Për shembull, shumë programe të suksesshëm janë vetë-mësuar – si Bill Gates dhe Julian Assange – ata mësuan gjuhë programimi nga librat shkollorë ose mësimet në internet dhe menjëherë i zbatuan njohuritë e tyre në praktikë. Ndonjëherë rezulton të jetë shumë më efektive sesa të kërkoni një program të përshtatshëm në një universitet dhe të kaloni 4 ose 5 vjet duke studiuar.

A keni shkuar në universitet? A dini ndonjë histori të njerëzve të suksesshme pa arsim të lartë? Do të jemi të lumtur të dëgjojmë nga ju në pjesën e komenteve më poshtë!

Të fundit