spot_img

Artikuj të ngjashëm

Depresioni

Depresioni dhe çrregullimet e shëndetit mendor rrezikojnë çdokënd; Zbuloni shkaqet dhe sekretet e parandalimit dhe të kurimit natyral

Çrregullimet e shëndetit mendor janë një kategori e kushteve shëndetësore të karakterizuara nga problemet e sjelljes, emocionale, dhe / ose njohëse.
Kujdesi konvencional psikiatrik për njerëzit me çrregullime të shëndetit mendor, që nga vitet 1950, gjithnjë e më shumë janë bashkë-prirur nga ndikimi i industrisë farmaceutike.

Si rezultat, sot forma kryesore e trajtimit të dhënë nga mjekët konvencionale dhe psikiatërit për çrregullimet e shëndetit mendor janë me bazë kimike. Ilaçet e tilla, mbajnë një rrezik të lartë të efekteve negative anësore, duke përfshirë vetëvrasjen, vrasjen dhe akte të tjera të dhunës, si dhe probleme konjitive, ndryshim humori, impotencë, humbje e dëshirës seksuale, dhe lloje të tjera të mosfunksionimit seksual. Për më tepër, provat gjithnjë e më shumë vërtetojnë se ilaçet e tilla në shumicën e rasteve nuk e bëjnë punën.
Në mënyrë të ngjashme, trajtime të tjera të zakonshme për çrregullimet e shëndetit mendor  – terapia e të folurit- ka treguar se mund të sigurojë rezultate afatgjata në vetëm rreth pesë për qind të pacientëve, edhe pasi ata kalojnë dekada duke folur me psikiatërit dhe psikologët e tyre nga një deri në tre herë në javë.

Kurse në krahun e kundërt, praktikuesit e mjekësisë natyrale holistike pranojnë se ka shumë faktorë që zakonisht injorohen nga praktikuesit konvencional, por që janë në zemër të shumë rasteve të çrregullimeve të shëndetit mendor. Faktorë të tillë të përfshijnë pabarazitë biokimike, toksinat, alergjitë, ndjeshmërinë e ushqimit, si dhe shkaqe të tjera mjedisore. Duke i adresuar këto faktorë, ata janë shpesh të sigurtë për të siguruar zgjidhje të efektshme afatgjatë për pacientët e tyre, pa pasur nevojë për ilaçe të rrezikshme dhe të pafrytshme.

Llojet e çrregullimeve të shëndetit mendor
Edhe pse mjekësia konvencionale ka përcaktuar çrregullime të shumta të shëndetit mendor, ato të gjitha kthehen kryesisht në tre kategori:çrregullime emocionale, çrregullime të personalitetit, dhe çrregullime të menduarit.

Çrregullimet emocionale:Ankthi dhe depresioni janë dy çrregullimet më të shpeshta emocionale. Frika e thellë, ose fobia, dhe çrregullimet e panikut janë kushte të tjera të shëndetit mendor që renditen në këtë kategori.

Çrregullime të personalitetit:çrregullime të shëndetit mendor në këtë kategori karakterizohen nga një paaftësi për bashkëveprim shoqëror me të tjerët në mënyrë normale. Çrregullimet e personalitetit përfshijnë sjellje antisociale kronike, pasiguri të tepruar, narcisizëm, çrregullim me fiksimin dhe nguljen në diçka, paranojë, dhe çrregullime agresive pasive. Alkooli, droga, dhe / ose kumari janë format e tjera të çrregullimeve të personalitetit.

Çrregullimet e mendimit:çrregullimet e mendimit karakterizohen nga probleme në sjellje, aftësi të kufizuara të mësuarit, mosfunksionim të trurit, dhe / ose të menduarit delusional (iluzionet). Kushtet në këtë kategori përfshijnë çrregullimin (ADD), (ADHD), çrregullimin Bi-polar (depresioni maniak), çmendurinë, personalitet të shumëfishtë, psikozën, dhe skizofreninë.

Simptomat e çrregullimeve të shëndetit mendor
Simptomat e çrregullimeve të shëndetit mendor mund të ndryshojnë shumë, sipas kategorisë dhe shkallës.

Çrregullimet emocionale,të tilla si ankthi dhe depresioni, karakterizohen nga simptomat që shkojnë nga ndjenjat kronike të dëshpërimit, frikës, shpresës, panikut, pesimizmit, trishtim, dhe pavlefshmërisë, deri në simptomat fizike, të tilla si rrahje zemre të shpejta, presion i lartë gjaku, dhe probleme gastrointestinale. Në disa raste, njerëzit e hidhëruar me çrregullime emocionale mund të bëhen të zhytur plotësisht nga ndjenjat e pikëllimit dhe dëshpërimit deri në pikën e shkuarjes në vetëvrasjeje.

Simptomat e çrregullimeve të personalitetit shkojnë nga sjellja vetëshkatërruese që është e zakonshme me varësinë ndaj një paaftësie kronike në lidhjen me të tjerët, duke çuar në izolim dhe vetmi. Njerëzit që vuajnë nga paranoja janë shpesh në gjendje për të parë ngjarjet objektivisht subjektive dhe objektive në jetën e tyre pa ndjenja persekutimi dhe / ose ndonjë lloj të rrezikut; kurse njerëzit me një çrregullim fiksimi ndjehen sikur kanë humbur kontrollin mbi jetën e tyre nëse ata nuk kryejnë sjellje të caktuara të fiksuara që i qetësojnë, të tilla si larja e duarve pa pushim apo në mënyrë të përsëritur, ose duke kontrolluar disa herë nëse i kanë mbyllur dyert e shtëpisë para se të shkojnë jashtë.

Njerëzit që vuajnë nga çrregullimet e mendimit shpesh vuajnë nga problemet njohëse dhe / ose nuk janë në gjendje të mendojnë në mënyrë të qartë në lidhje me çështjet që i preokupojnë. Në disa raste, si skizofrenia edhe çrregullimi i personalitetit të shumëfishtë, që të dy mund të shfaqin personalitete tërësisht të ndryshme në kohë të ndryshme gjatë ditës, në varësi se si ata reagojnë ndaj stimujve të jashtëm apo ndaj proceseve të tyre të mendimit.

Ndryshime të ngjashme në personalitet karakterizojnë gjithashtu njerëzit që vuajnë nga çrregullimi Bi-polare, duke filluar nga mania euforike në depresionin e topitur.
Kujdes:Në qoftë se ju ose të dashurit tuaj vuajnë nga ndonjë nga simptomat e mësipërme në një shkallë të rëndë, kërkoni ndihmën e një profesionisti të trajnuar të shëndetit mendor me sfond në mjekësinë holistike Islame.

Shkaqet
Edhe pse shkaqet e çrregullimeve të shëndetit mendor janë të larguara shpesh nga profesionistët konvencionale të shëndetit mendor për të qenë vetëm psikologjike apo gjenetike në natyrë, profesionistët e shëndetit holistik pranojnë se shumë faktorë të tjerë mund të jenë të përfshirë, dhe në shumë raste janë shumë më të rëndësishme. Për më tepër, ata gjithashtu pranojnë faktin se shumë herë njerëzit janë diagnostikuar gabimisht me çrregullime të shëndetit mendor, kur në fakt ata janë duke vuajtur nga probleme të rëndësishme biokimike të shkaktuara kryesisht nga dieta e varfër dhe zhbalancimet ushqyese.

Faktorë të tjerë të rëndësishëmtë merren në konsideratë si shkaqe të çrregullimeve të shëndetit mendor janë ushqimi dhe alergjitë e mjedisit, hypoglycemia (sheqeri i ulët në gjak), stresi, sëmundjet kronike fizike, ç’ekuilibrimet hormonale, nivelet histamine më të ulët se normalja, dhe infeksionet virale të trurit.

Faktorët social dhe kulturor,si dhe mosha e një personi dhe gjinia e tij, mund të kontribuojnë gjithashtu ose të përkeqësojnë çrregullimet e shëndetit mendor. Ironikisht, këtë e shton edhe përdorimi i barnave me recetë, duke përfshirë barnat e përshkruara në mënyrë specifike dhe rekomandohet për trajtimin e çrregullimeve të shëndetit mendor.

Abuzimi me substancat që krijojnë varësi:profesionistët e orientuar në mënyrë holistike të shëndetit mendor pranojnë se një mekanizëm homogjen, i njohur si përshtatje specifike, është shpesh efektiv në rastet e varësisë dhe çrregullimeve të shëndetit mendor. Sipas tyre, në rastet e varësisë, përshtatja specifike do të thotë se trupi i droguar ka adaptuar, si kimikisht dhe energjikisht, substancat ndaj të cilave ai është alergjik apo të cilat janë toksike në mënyrë që të nxjerrin ndjenjat e përkohshme të kënaqësisë. Në mënyrë të ngjashme, adaptimi specifik gjithashtu formon shumë lloje të ndryshme të çrregullimeve të shëndetit mendor, të tilla si ankthi, sjellja e sëmurë, depresioni, dhe, në disa raste, psikoza, të cilat mund të jenë shkaktuar nga alergjia që shkaktojnë ushqimet dhe kimikatet toksike.

Për shkak të mënyrës se si trupi përshtatet dhe pastaj fillon të vdes për substanca të tilla, mungesa e tyre mund të shkaktojë rritje të episodeve negative emocionale, duke e bërë atë shumë më të vështirë për të përcaktuar me saktësi shkaqet e çrregullimeve të shëndetit mendor dhe, si rezultat, për t’i trajtuar në mënyrë efektive ato. Ky aspekt i marrëdhënies midis varësisë dhe shëndetit mendor është injoruar shpesh nga profesionistët konvencional të shëndetit.

Alergjitë;sidomos ato të shkaktuara nga ushqimet dhe aditivët e ushqimit, mund të kontribuojnë për një numër të problemeve të shëndetit mendor, duke përfshirë ankthin dhe depresionin. Reaksionte alergjike ndaj ushqimeve të caktuara dhe aditivëve të ushqimit janë shkaku kryesor i shumë llojeve të problemeve të sjelljes, të tilla si ADD dhe ADHD.
Aspartame, një lloj sheqeri diabetik artificial i zakonshëm, është një shtesë veçanërisht toksike ushqimi në këtë drejtim për shkak të asaj se si ai mund të shkaktojë zhbalancime në metabolizmin e trurit kur trupi e tret dhe e asimilon atë.

Ngjyrosësit artificial të ushqimit, aromatizuesit, dhe preservativët veprojë në mënyrë të ngjashme në tru, duke rritur në mënyrë të konsiderueshme rrezikun e zhvillimit të shumë lloje të çrregullimeve të shëndetit mendor.

Ushqime të tilla si çokollata, misri, produktet e qumështit, vezët, qumështi, karbohidratet e rafinuara, sheqeri dhe zëvendësuesit e sheqerit, domatet, dhe gruri janë alergene të zakonshme, dhe nëse alergjik, këto ushqime mund të ndikojnë negativisht mirëqenien mendore dhe emocionale të një individi.

Sëmundja fizike kronike:Përvoja e të qenit i sëmurë kronik shpesh mund të rezultojë në probleme të shëndetit mendor, sidomos kur një person është i rrethuar nga forma të rënda të sëmundjes që potencialisht mund të jenë të rrezikshme për jetën. Me kalimin e kohës, pasi njerëzit nuk arrijnë të përjetojnë lehtësim nga simptomet e tyre fizike, ata mund të bëhen gjithnjë e më të shqetësuar ose të dëshpëruar. Në rastet e dhimbjeve të rënda kronike, ata edhe mund të bëjnë vetëvrasjeje. Këtë problem e shton edhe fakti se shumë barna farmaceutike që përshkruhen zakonisht për të trajtuar sëmundje fizike, mund të ndikojnë negativisht metabolizmin e trurit dhe të prishin imunitetin, duke hapur derën për disbalancat biokimike dhe mosfunksionimin e imunitetit, të cilat mund të kenë një ndikim të thellë negativ mendor dhe për shëndetin emocional të dikujt.

Candida është një tjetër problem kronik shëndetësor që mund të shkaktojnë ose të përkeqësojë çrregullimet e shëndetit mendor, për shkak të mënyrës se si rritje e jashtëzakonshme sistematike e tharmisë mund të krijojë mangësi ushqyese. Hulumtimet kanë provuar se vetëm disa pika të substancave ushqimore alergjike mund të shkaktojnë zemërimin, konfuzion, dhe hyperactivity, sidomos te fëmijët.

Dieta e varfër:Dieta e varfër është një shkak serioz i çrregullimeve të shëndetit mendor për shkak të mangësive ushqyese dhe pabarazitë që rezultojnë prej saj, dhe përveç kësaj, ushqime të caktuara, siç u përmend më lart, mund të shkaktojnë alergji që mund të shkaktojnë ose të përkeqësojnë problemet e shëndetit mendor. Kjo është veçanërisht e lidhur me dietat të cilave u mungojnë frutat e freskëta organike, perimet dhe ushqimet e tjera organike të plota. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, dietat e neglizhuara janë shpesh të larta në ushqime të paketuara komerciale dhe të përpunuara, karbohidrate të rafinuar dhe sheqerna. Një dietë e tillë jo vetëm që i mungojnë vitaminat, mineralet, dhe ushqyesit e tjerë thelbësorë për shëndet të mirë, por ajo është gjithashtu e lartë në aditivë të dëmshëm ushqimore, preservativë, dhe kimikate të tjera që mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin mendor.

Toksinat e mjedisit dhe faktorë të tjerë të mjedisit:helmimet e rënda metalike, si dhe ekspozimi ndaj kimikateve toksike si: tymi, boja, tretësit, dhe substanca të tjera, të gjitha këto kanë treguar nga hulumtimet të jenë të afta për të shkaktuar një sërë problemesh të shëndetit mendor, të tilla si depresioni, çrregullimet e të menduarit, dhe madje edhe sjellja e dhunshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur ekspozimi i tillë të çon në nivele të larta të kadmiumit, bakrit, plumbit, manganit, merkurit dhe / ose kallajit.

Të jetosh afër ose të ekspozohesh rregullisht ndaj linjave të tensionit të lartë gjithashtu mund të paraqesin probleme të rënda të shëndetit mendor, përfshirë depresionin kronik dhe vetëvrasjen. Lidhja midis afërsisë së linjave të energjisë dhe depresionit, për shembull, është themeluar në mënyrë të qartë nga hulumtimet shkencore.

Cilësia dhe sasia e dritës gjithashtu mund të ndikojnë në shëndetin mendor.

Ky fakt shkencor është themeluar së pari nga John Nash Ott, Sc.D., një photobiologist i cili zbuloi se fluoreshenca dhe ndriçimi i flaktë dëmton aftësinë e trupit për të absorbuar si duhet dhe asimiluar ushqyesit ushqimorë dhe mund të shkaktojë një sërë problemesh të shëndetit mendor, duke përfshirë alkoolizmin, depresionin, abuzim me drogën, armiqësinë, hyperactivity, dhe nervozizëm, si dhe kontribon në funksionin e ulët imunitar dhe sëmundjet kronike degjenerative të tillë siAlzheimer, kanceri, dhe osteoporoza.Njerëzit të cilët kalojnë shumicën e kohës së tyre në shtëpi, në ndërtesa me dritë artificiale, janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj këtyre llojeve të rreziqeve shëndetësore.

Çrregullimi sezonal emocional (trishtimi), i cili shkaktohet nga mungesa e diellit, sidomos gjatë muajve të dimrit, gjithashtu mund të shkaktojë ose të përkeqësojë çrregullime të shëndetit mendor, si mund të bëjë ekspozimi ndaj mykut dhe polenit.

Çekuilibri hormonal:zhbalancimet hormonale mund të kontribuojnë gjithashtu në problemet e shëndetit mendor, sidomos tegratë që mbështeten në pilulat e kontrollit të shtatzanisë dhe / ose që marrin progesterone sintetike, të cilat që të dyja mund të shkaktojnë zhbalancim të niveleve të përgjithshme të hormoneve. Përveç kësaj, pilulat kontraceptive dhe progesterone sintetike mund të rezultojnë në rritjen e jashtëzakonshme sistemike të thamrisë (candida), duke rënduar më tej çështjet e shëndetit mendor.

Hipoglicemia:Shumë pacientë që vuajnë nga problemet e shëndetit mendor të tilla si ankthi, depresioni, frika e pashpjegueshme ose irracionale, hiperactiviteti, dhe nervozizmi, gjithashtu vuajnë nga hipoglicemia (ulje e sheqerit në gjak). Në raste të caktuara, hypoglycemia mund edhe të jetë shkaku i vetëm i kushteve të tilla. Për pacientët e tilla, stabilizimi i niveleve të sheqerit në gjak është i domosdoshëm për trajtimin e duhur.

Mangësitë ushqyese dhe mosbalancimi ushqimor;përfaqësojnë dy nga shkaqet më të rëndësishme të çrregullimeve të shëndetit mendor, dhe janë gati aq të rëndësishme sa faktorët gjenetikë që mund të predispozojnë njerëzit të vuajnë nga problemet mendore dhe emocionale. Që nga viti 1950, liderët në fushën e mjekësisë Ortomoleculare, si Linus Pauling, Carl Pfeiffer dhe Abrami Hoffer, kanë treguar se mangësitë në çdo lëndë ushqyese mund të shkaktojnë probleme të shëndetit mendor, duke filluar nga ankthi, çrregullime të deficitit të vëmendjes, depresioni, hiperactiviteti, skizofrenia, çrregullimet e të menduarit, dhe sjellja e përhershme e dhunshme.

Ndër përbërësit që gjenden më së shpeshti të jenë të mangët ose të pabalancuar te njerëzit me çrregullime të shëndetit mendor janë: vitaminat-veçanërisht B kompleks, B1, B3 (niacin), B6 ​​dhe B12, vitamina C, kalciumi, bakri, hekuri, litiumi, magnezi, mangani , kaliumi, sodiumi, dhe zinku. Nivelet e ulëta të acidit në stomak (acidi klorhidrik, ose HCl), gjenden zakonisht në mesin e pacientëve me probleme të shëndetit mendor. Mungesa e HCl mund të ndërhyjë në mënyrë të konsiderueshme me aftësinë e trupit për të tretur dhe asimiluar ushqyesit që përmban ushqimi.

Barnat psikiatrike:Në dekadat e fundit, fusha e shëndetit mendor ka qenë kooptuar nga industria farmaceutike. Si rezultat, të ashtuquajturat barna psikiatrike janë tani qasja kryesore e trajtimir që përdoret nga praktikuesit e mjekësisë konvencionale për çrregullimet e shëndetit mendor. Kjo prirje është përkeqësuar nga fakti se theksi është vendosur tani më shumë në masat me kosto të ulët, kur është fjala për kujdesin shëndetësor, se sa në metodat e trajtimit që aktualisht punojnë, veçanërisht nga ana e HMOs, PPOs, dhe organizata të tjera të menaxhuara të kujdesit shëndetësor.

Për ta shtuar më tej këtë problem është fakti se barnat farmaceutike janë gjithnjë e duke u rekomanduar edhe për fëmijët pavarësisht nga fakti se truri i tyre i ri nuk është zhvilluar plotësisht dhe për këtë arsye janë më pak të aftë për t’i rezistuar efekteve anësore serioze të barnave. Për më tepër, nuk janë hartuar kurrë të dhëna që tregojnë se barna të tilla janë të sigurta apo të efektshme për grupmoshat e reja (dhe në fakt shumë pak të dhëna bindëse ekzistojnë për të treguar se ato janë të sigurta dhe efektive për të rriturit). Kjo, pavarësisht nga fakti se barnat psikiatrike janë të njohura për të kryer rreziqe serioze shëndetësore, duke përfshirë edhe tendencat vetëvrasëse dhe vrasjet, si dhe sjellje të tjera psikotike.

Barnat psikiatrike renditen në katër kategori kryesore: stimulues, ibarna kundër depresionit, medikamente anti-psikotike, dhe ndihmueset e gjumit. Që t gjitha këto kategori kanë rreziqe të ndryshme shëndetësore dhe efekte anësore serioze, për të cilat mund të flasim hollësisht në një artikull tjetër të posaçëm.

Stresi kronik;stresi i pazgjidhur mund të shkaktojnë dhe përkeqësojë çrregullimet e shëndetit mendor, si dhe të ndikojë negativisht në shëndetin endocrine të trupit tuaj, në sistemin imunitar dhe atë nervor. Duke dobësuar sistemin endokrin të trupit tuaj, stresi mund të rezultojë në mosbalancime hormonale që janë të lidhura me çrregullime të shëndetit mendor. Duke dobësuar imunitetin, stresi hap derën e agjentëve të ndryshëm që shkaktojnë sëmundje, të tilla si bakteret, viruset, dhe kërpudhat si Candida albicans, të cilat mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e trurit dhe të çojnë në ndjenja të vazhdueshme të ankthit, depresionit, dhe frikës, si dhe të pengojnë funksionin njohës dhe atë mendor. Dhe duke ndikuar në sistemin nervor, stresi e bën shumë më të vështirë për njerëzit që të ndjehen të relaksuar, të mendojnë në mënyrë të qartë, dhe të shprehin veten e tyre si duhet.

Në anën tjetër, çrregullimet e shëndetit mendor, dhe situatat e jetës që mund ta shkaktojnë ose të kontribuojnë në të, të tilla si humbja e vendeve të punës, divorci, ose vdekja e një njeriu të dashur, mund të rrisë ndjeshëm nivelin e stresit të një personi, duke vënë në lëvizje një cikël vicioz që e përkeqëson më tej dhe përjetëson probleme të shëndetit mendor.
Infeksionet virale të trurit:të gjitha çrregullimet e shëndetit mendor që lidhen me mosfunksionimin organike të trurit janë iniciuar nga infeksioni viral i trurit. Është klasa e viruseve herps ajo që shkakton infektsionet e trurit. Viruset e kësaj klase janë: cytomegalovirus (CMV), Epstein-Barr virus, virusi herpes njerëzor 6 (HHV6), dhe mononukleoza infektive. Pasi viruset zënë vend në tru, ato fillojnë të infektojnë neuronet e trurit dhe të krijojnë ënjtje të trurit. Kjo, nga ana tjetër, rezulton në anomalitë në aftësinë e një personi për t’u përqendruar, si dhe në gjykimin dhe perceptimin e tyre, shpesh në një shkallë seriozisht të dëmshme.

Veprimtaria e viruseve të tilla në tru është edhe kronike edhe e luhatshme, dhe mund t’i bëjnë njerëzit e prekur nga viruset e trurit më të ndjeshëm ndaj faktorëve të tjerë që mund të shkaktojnë ose të përkeqësojnë çrregullimet e shëndetit mendor, të tilla si toksinat mjedisore, alergjitë ushqimore, dhe mangësitë ushqyese.

Çrregullimet e shëndetit mendor që mund të lidhen me infeksionet virale të trurit përfshijnë gjithashtu: çrregullimet bi-polare, hyperactivity, vështirësitë në të nxënë, psikozën, dhe skizofreninë.

Të fundit