HomeArtikujDepresioniShenjat paralajmëruese të depresionit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shenjat paralajmëruese të depresionit

Shenjat paralajmëruese të depresionit që nuk duhet t’i injoroni

Depresioni, i njohur gjithashtu edhe si depresioni klinik dhe çrregullimi depresiv madhor (MDD), është një nga çrregullimet më të shumta i kohëve të sotme.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 350 milion njerëz të moshave të ndryshme në mbarë botën vuajnë nga depresioni. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në vetëvrasje.
Po, kjo është normale që të ndiheni keq dhe të rrëzuar, kur ju përballeni me sfida në jetën tuaj të përditshme, por këto ndjenja zakonisht shtohen me kalimin e kohës dhe mund ta ndryshojnë jetën tuaj negativisht në mënyra të mëdha.
Megjithatë, depresioni është shumë më tepër se një reagim i përkohshëm emocional.
Depresioni është një çrregullim mendor. Ai mund të shkaktojë simptoma që nuk marrin për mirë me kalimin e kohës, dhe  mund të përkeqësojë rëndë cilësinë e jetës tuaj personale, sociale dhe profesionale.

Faktorë të tillë si: mungesa e informacionit, mungesa e profesionistëve të trajnuar mjekësor, diagnoza e varfër dhe e pasaktë, megjithatë vetëm më pak se gjysma e pacientëve të depresionit  kërkojnë të marrin trajtim adekuat.
Hapi i parë drejt luftimit të çdo çrregullimi është identifikimi i simptomave të tij dhe gjenerimi i vetëdijes në lidhje me të.
Këtu janë disa shenja paralajmëruese të depresionit që nuk duhet t’i injoroni
– Mungesa e vetë-besimit dhe ndjenja e fajit;  vizioni i zymtë për të ardhmen janë simptomat e depresionit klinik.
Disa njerëz nuk mund të mbajnë veten në drejtimin e duhur, ndihen të lodhur me personat që i rrethojnë. Disa mund të shprehin një ndjenjë të rritjes së fajit dhe të fajësojnë tepër veten për gabimet e kaluara.
Pacientët e depresionit janë më të pafalshmit për veten e tyre, dhe vetëm në disa raste ata thuhet se fajësojnë të tjerët ose të shprehin ndjenja negative ndaj tyre. Kjo dëshmon se faji dhe vetë-faji është në qendër të depresionit klinik.
Urrejtja e vetes, faji dhe turpi janë simptomat e raportuara që ndodhin më shpesh.
– Lodhja; Lodhja është një simptomë që zakonisht ndodh tek pacientët e depresionit.
Serotonin dhe neurotransmitter të emetuar nga truri ynë si përgjegjës për krijimin e ndjenjës së lumturisë. Në mënyrë të ngjashme, epinephrine dhe neurotransmitter janë përgjegjës për krijimin e energjisë.
Biologjikisht, depresioni klinik ngre nivelet e serotonin që prodhohet nga truri, gjë e cila shkakton një prodhim më të ulët të neurotransmitters, duke përfshirë epinephrine. Kjo rezulton në lodhje kronike.
Një pacient i depresionit ndihet i lodhur fizikisht edhe pas gjumit dhe pa shumë aktivitet fizik. Kjo shkakton lodhje mendore, duke e bërë pacientin të paaftë të angazhohet në ndonjë aktivitet.

Diagnoza dhe trajtimi i lodhjes tek pacientët me depresion është e vështirë, gjë e cila çon në vazhdueshëri të depresionit.
– Insomnia / Pagjumësia;Depresioni çrregullon sistemet që ju ndihmojnë të flini. 97% e pacientëve të depresionit kanë raportuar pagjumësi, prej të cilëve 59 % kanë raportuar se mungesa e gjumit ka dëmtuar rëndë cilësinë e jetës së tyre.
Për më tepër, njerëzit që vuajnë nga çrregullimet e gjumit paraqesin një rrezik të dyfishtë të zhvillimit të depresionit në krahasim me njerëzit që nuk kanë probleme të gjumit.
Së fundi, pagjumësia e vazhdueshme rrit rrezikun e depresionit.
– Nervozimi;Së bashku me një ndjenjë të zgjatur dhe të dukshme të dëshpërimit, është një emocion tjetër që është karakteristikë e fazës fillestare të depresionit.
Çdo gjë e vogël mund të shkaktojnë një shpërthim nga një person me depresion.
Për më tepër, një gjendje depresive që është e shoqëruar nga zemërimi është më i rëndë në intensitet se depresioni klinik i rregullt dhe ka të ngjarë të qëndrojë më gjatë dhe mund të shkaktojnë çrregullime të tjera.
– Ankthi;Ankthi nuk është thjesht një ndjenjë shqetësimi në lidhje me diçka që ka ndodhur, ose dicka që mund të ndodhë. Çrregullimet e ankthit janë të afta për të ndërhyrë tmerrësisht në paqen e mendjes së një personi, duke e pushtuar atë edhe mbi gjëra të vogla.
Kur vuani nga depresioni, një sulm ankthi mund tju shtyjë më thellë në errësirë. Ankthi mund ta çojë  personin në depresion dhe në të gjykuarit e vetvetes për dështim deri në pikën e dëshpërimit të pashpresë.
Shumë pacientë  kanë raportuar frikë, fobi nga gjëra të ndryshme (duke përfshirë hapësirat e hapura ose të mbyllura) panik, etj.
– Mungesa e përqëndrimit dhe humbja e memories; Së bashku me vazhdimësinë e ndjenjave të mjerueshme, ju nuk mund të të përqëndroheni në një gjë të vetme më shumë se disa sekonda. Kjo mund të jetë nga depresioni.

Përqëndrimi i përkeqësuar është një nga simptomat më të shpeshta të depresionit.
Ju mund të vëreni që jeni bërë më pak produktiv dhe  vazhdimisht harroni se ku i vendosni gjërat e rëndësishme, si dokumentet ose çelësat tuaj. Kjo humbje e kujtesës afatshkurtër mund të tregojë depresionin.
– Humbja e interesit në aktivitete të pëlqyeshme; Një humbje e interesit në ndonjë aktivitet social, si dhe një aftësi e zvogëluar për të përjetuar  kënaqësi, është e njohur në mjekësi si Anhedonia.
Anhedonia është një karakteristikë qendrore e depresionit, si dhe një nga treguesit e tij të hershëm.
Pra, nëse ju nuk mund të bisedoni në kohën e lirë për një ngjarje të caktuar me ata që keni përreth, dhe kohët e fundit keni qenë shumë të trishtuar, duhet ta merrni parasysh këtë gjë dhe duhet të kërkoni kujdes mjekësor.
– Ndryshimet në Peshë;Shumica e pacientëve të depresionit vuajnë një rënie të papritur të oreksit, pavarësisht nga të qenit vazhdimisht në humor.
Humbja e oreksit është një nga simptomat më të shpeshta që ndodh tek pacientët me çrregullim unipolare (MDD).
Edhe pse më pak të shpeshta se humbja e peshës, disa njerëz mund të fillojnë për të fituar peshë gjatë depresionit, për shkak se konsumojnë ushqim të tepërt për të ngushëlluar veten.
– Mendimet e përsëritura të vetëvrasjes dhe vdekjes; Nuk është e pazakontë për njerëzit që të mendojnë për vdekjen, por të sëmurët me depresion mendojnë për vetvrasje, ky është një shkak për shqetësim të rëndë dhe duhet  urgjentisht të konsultohen për mjekim.
Mendimet për vetëvrasje janë të lidhura fort me çrregullime të humorit si depresioni klinik.
Shumë faktorë kontribuojnë në prirjen e një njeriu për të dëmtuar vetveten, dhe depresioni klinik është faktori më i zakonshëm në mesin e tyre.

Të fundit