HomeBotimeHulumtimeInteligjenca Emocionale në vendin tuaj të punës.
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Inteligjenca Emocionale në vendin tuaj të punës.

Inteligjenca emocionale (ndonjëherë e quajtur EQ ose EI) ka fuqinë të riformojë të gjithë vendin tuaj të punës. Si udhëheqës, me inteligjencë më të lartë emocionale, do të jeni në gjendje të ushtroni më shumë durim. Do të keni një kuptim intuitiv të asaj që njerëzit e tjerë po mendojnë dhe ndiejnë. Ju do të praktikoni më shumë dhembshuri dhe do të fitoni më shumë besim nga ekipi juaj. Ju madje do të jeni në gjendje të mbani nën kontroll emocionet tuaja, duke marrë vendime më logjike dhe duke qëndruar të qetë dhe pa stres.

Punonjësit tuaj gjithashtu mund të përfitojnë nga inteligjenca e lartë emocionale. Nëse do të kishit një ekip të tërë njerëzish me EQ të lartë dhe nivele të qëndrueshme të kontrollit dhe dhembshurisë emocionale, ju do të gëzonit hipotetikisht produktivitet më të lartë, lidhje ekipore më të mëdha, marrëdhënie më të mira me klientët dhe madje edhe më shumë përfitime.

Pyetja është, si mund të kultivoni inteligjencë më të lartë emocionale në ekipin tuaj?

  1. Kuptoni elementet e inteligjencës emocionale

Inteligjenca emocionale mund të përcaktohet dhe kuptohet në mënyra të ndryshme, por këto janë disa nga shenjat dalluese më të zakonshme të saj:

Ndërgjegjësimi dhe mirëkuptimi. Njerëzit emocionalisht inteligjentë janë në gjendje të praktikojnë vetë-ndërgjegjësimin dhe kuptimin e emocioneve të tyre.

Vetë-rregullimi. Ata gjithashtu kanë aftësinë për të rregulluar dhe kontrolluar ato emocione.

Ndjeshmëri. Njerëzit me EQ të lartë e kanë të lehtë të praktikojnë ndjeshmërinë dhe dhembshurinë, në lidhje me njerëzit përreth tyre dhe duke ndjerë atë që ata ndiejnë.

Ndërveprimet shoqërore pozitive. Inteligjenca emocionale e bën gjithashtu më të lehtë për njerëzit që të praktikojnë ndërveprime pozitive shoqërore. Ata i dëgjojnë të tjerët të shfryhen, ofrojnë këshilla kuptimplota, shprehin simpati dhe i bëjnë njerëzit e tjerë të ndihen mirë me veten e tyre.

  1. Praktikoni dëgjimin aktiv

Dëgjimi aktiv kërkon që ju t’i kushtoni vëmendje asaj që thotë një person, duke ndërhyrë vetëm herë pas here për të verifikuar mirëkuptimin. Është e kundërta shoqërore e njerëzve që flasin mbi njëri-tjetrin në një takim. Ju mund të praktikoni dëgjimin aktiv duke minimizuar ndërprerjet në një mjedis të ngjashëm me takimet. Ju gjithashtu mund të trajnoni punonjësit tuaj se si të bëjnë pyetje kuptimplota dhe të përqendroheni tek një dëgjues. Me kalimin e kohës, natyrshëm punonjësit tuaj do të bëhen dëgjues më të mirë. Në atë pikë, ata do të jenë në gjendje të kuptojnë më mirë mendimet dhe ndjenjat e njëri-tjetrit dhe do të jenë në gjendje të ushtrojnë më shumë durim.

  1. Inkurajoni shprehje të qartë emocionale

Disa ambiente zyre vuajnë nga ndjenja negative të ndrydhura si xhelozia ose inati. Njerëzit praktikojnë sjellje pasive-agresive, mashtrojnë njëri-tjetrin dhe kërkojnë mundësi për t’u hakmarrë me delikatesë. Por të gjitha këto probleme shpesh mund të shmangen kur njerëzit ndihen rehat duke shprehur ndjenjat e tyre hapur dhe në mënyrë të qartë. Për shembull, inkurajoni punonjësit tuaj të thonë gjëra të tilla si: “Unë jam i stresuar nga ngarkesa e punës që kam pasur kohët e fundit. A mund të më ndihmoni duke marrë disa detyra?” në vend të, “Pse nuk e prek një herë?” Bën një mjedis më të shëndetshëm dhe tenton të çojë në zgjidhje më të shpejta.

 

  1. Miratoni fleksibilitetin

Çështjet emocionale nuk mund të zgjidhen gjithmonë me një falje të shpejtë. Nëse dikush është veçanërisht i stresuar ose nëse ka një çështje personale në lojë, do t’ju duhet të bëni veprime më domethënëse. Për t’iu përgjigjur më mirë nevojave të punonjësve tuaj dhe për t’i inkurajuar ata që t’i përgjigjen nevojave të të tjerëve, përpiquni ta mbani vendin tuaj të punës sa më autonom dhe fleksibël.

  1. Njihni dhe përgjigjuni stresit

Një nga përvojat emocionale më të rëndësishme për të njohur në vendin e punës është stresi. Kur një person është i stresuar, ata priren të jenë më pak të përqendruar, më pak produktivë, më pak të sjellshëm dhe më pak efektivë. Nëse punonjësit tuaj bëhen më të mirë në njohjen e shenjave të hershme të stresit, si për veten ashtu edhe për të tjerët, ata përfundimisht do të fitojnë më shumë kontroll mbi këto ndjenja.

  1. Përmirësoni lidhjet e ekipit

Inteligjenca emocionale është efektive vetëm nëse praktikohet vazhdimisht dhe kjo mund të ndodhë vetëm nëse punonjësit tuaj kujdesen vërtet për njëri-tjetrin. Prandaj, një nga strategjitë tuaja më të mira për rritjen e EQ në ekipin tuaj është lehtësimi i lidhjeve më të mira ekipore. Organizoni ngjarje për ndërtimin e ekipit dhe inkurajoni punonjësit tuaj të njihen me njëri-tjetrin për ta bërë këtë.

  1. Jepni shembullin tuaj

Në fund, punoni për të dhënë shembullin tuaj. Ju jeni drejtuesi i kësaj organizate. Çfarëdo që të bëni, njerëzit do t’iu kushtojnë vëmendje dhe nëse e kuptojnë apo jo, ata ndoshta do t’ju imitojnë. Nëse praktikoni vazhdimisht durim, ndjeshmëri, vetëkontroll dhe mirëkuptim, ata do të ndjekin shembullin tuaj. Kjo është e vështirë të bëhet nëse luftoni me inteligjencën emocionale ose nëse nuk keni shumë praktikë në këtë fushë – por do t’ju duhet ta bëni nëse doni që anëtarët e ekipit tuaj të ndjekin këto zakone.

Inteligjenca emocionale nuk ka të bëjë vetëm me të qenit e këndshme dhe krijimin e një vendi pune të rehatshëm. Me inteligjencë më të mirë emocionale, organizata juaj do të bëjë më shumë përpara. Është një proces i ngadaltë dhe përsëritës, veçanërisht nëse organizata juaj nuk është zhytur shumë në fushën e inteligjencës emocionale në të kaluarën, por është një investim i denjë.

Të fundit