spot_img

Artikuj të ngjashëm

Njerëzit e Kqinjë

Studimet e kryera psikologjike tregojnë se në fakt në botë ka njerëz synimi i të cilëve është bërja keq e dikujt tjetër, apo shkatërrimi i tyre, qoftë ky emocional, psikologjik apo edhe fizik.  Në shoqërinë e sotme, është e vështirë të dallosh qëllimet e vërteta që mund të ketë një njeri kundrejt jush. Ideja se të gjithë njerëzit janë njerëz të mirë të cilët ndonjëherë stresohen dhe bëjnë ose thonë gjëra të pahijshme që nuk duhet, është një ide komfortuese që shumë prej nesh e mendojmë, por që fatkeqsisht nuk është aspak realiste.Studimet e kryera psikologjike tregojnë se në fakt në botë ka njerëz synimi i të cilëve është ti bëjnë keq e dikujt tjetër, apo shkatërrimi i tyre, qoftë ky emocional, psikologjik apo edhe fizik.

Njerëzit e këqinj mund të vijnë nga çdo fushë e jetës, nga çdo shtresë sociale, dhe nga çdo moshë. Duke qenë se e mira dhe e keqja janë relative, për ta pasur më të thjeshtë përcaktimin e atij që mund ta quajmë ligësi ekspertët kanë nxjerrë 8 shenja psikologjike të një individi nga i cili duhet të bëni kujdes.

1-Njerëzit e këqinj kënaqen me fatkeqsinë e tjetrit.

Zakonisht, këta njerëz kanë pasur një jetë jo shumë të mirë, dhe në momentin që ata shohin njerëz të tjerë duke kaluar po aq keq ose edhe më keq se ata, ata përjetojnë një ndjesi kënaqësie. Këtyre njerzëve i’u pëlqen të shohin dhe fatkeqësi natyrore dhe pasojat e atyre.

 

2-Njerëzit e këqinj janë manipulatorë shumë të aftë.

Shpesh herë njerëzit toksikë dhe jo të mirë, do të manipulojnë një situatë, për të dalë prej saj. Në rastet kur kanë një problëm, këta njerëz do të marrin rolin e viktimës, dhe kurrësesi nuk do e pranojnë fajësinë e tyre. Këta njerëz mund të bëjnë çdo gjë për të arritur synimet e veta, mund dhe të të bëjnë një sabotazh të mendjes, duke të manipuluar mënyrën sesi t’i i mendon gjërat.

 

3-Njerëzit toksikë e ndryshojnë realitetin e situatës.

Në momentin kur fjalët dhe iluzioni i krijuar nga një njeri jo i mirë në mendjen e tij, përplasen me realitetin e ftohtë dhe faktit që egziston, këta lloj njerëzish nuk e kanë problem të gënjejnë sy për sy mjafton që të shmangin situatën. Superioriteti që ata ndjenjë karshi njerëzve të tjerë, bën që ata të mos jenë nervozë kur gënjejnë dhe të jenë shumë të besueshëm.

 

4-  Janë kontrrollues të çdo gjëje.

Ata ndihen të pafuqishëm nëse nuk kanë më kontrrollin e plotë të gjërave. Duke qenë se kanë mungesë empatie, pra nuk e ndjenjë dhimbjen apo lumturinë e tjetrit, këta njerëz nuk mund të përkushtohen ndaj dikujt tjetër. Sjellja e tyre në publik ama, është e kundërta e gjithë kësaj, ata prezantohen si të sjellshëm, korrekt dhe të dashur. Por në momentin që t’i i lejon këta njerëz të hyjnë në jetën tënde, fillon dhe kontrrolli obsesiv i tyre mbi të.

 

5- Këta njerëz provokojnë kastile njerëzit e tjerë dhe i keq drejtojnë ata.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Një tipar i pandreqshëm i ligësisë së këtyre njerëzve, është dhe fakti që ata i manipulojnë dhe luajnë me ndjenjat e një njëriu tjetër. Njerëzit e këqinj kanë të gjithë një gjë të përbashkët, janë kontrrollues. Ta zëmë se ti je vonuar në punë, dhe pyesni këtë personin nëse shefi juaj do t’ju bërtasë apo jo, ky personi mund t’iu bëjë qëllimisht të ndiheni keq, dhe mund t’iu shkaktojë me qëllim të plotë ankth dhe shqetësim, duke ju thënë gjëra të tipit kështu më pushuan dhe mua njëherë, apo mos korrektësia është arsyeja kryesore pse pushohen njerëzit nga puna etj.

Këtë lloj gjëjë mund ta bëjnë në lidhje me çdo gjë apo çdo njeri në jetën tuaj.

 

6- Njerëzit toksikë priren t’i shmangen përgjegjësive.

Këta njerëz janë të shkathët dhe kanë një mendje të mprehtë. Në momentin që ata e kuptojnë se dikush do t’i fajësojë për diçka, ata nuk e lënë situatën të shkojë deri atje, por fajsojnë dikë tjetër në mënyrë direkte.  Gjithashtu ata kurrë nuk do të marrin përgjegjësi për traumat fizike, emocionale dhe psikologjike që mund t’i kenë shkaktuar dikujt.

 

7-Shoqëria me të është fasadë dhe aspak e vërtetë.

Njerëzit toksikë do t’i shkruajnë miqve të tyre vetëm kur të kenë nevojë për diçka prej tyre, nëse ata nuk kanë ndonjë interes tek ty, ata nuk do të jenë aty për ty kur të kesh nevojë por do të të thonë që ishin të zënë ose diçka të ngjashme. Këta njerëz do të ta lëshojnë dorën nëse mendojnë se do ti marrësh me vete gjatë mbytjes, dhe shpesh herë do të jenë po këta që do të të mbysin nëse kanë ndonjë interes për ta bërë.

 

8-Njerëzit e këqinj dhe toksikë gjithmonë i nënvlerësojnë njerëzit e tjerë rreth e përqark tyre.

Një karakteristikë e veçantë e këtyre njerëzve është se ata kanë një super besim tek vetja e tyre. Ata nuk kanë respekt për identietin e njerëzve të tjerë, dhe shpesh herë njerëzit e tjerë u duken sikur janë shumë më poshtë tyre.

Të fundit