spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vendosmëria  

Mund t’u ndodhë të gjithëve të gjenden në situata ku dalja t’u duket si një ndërmarrje e dëshpëruar në kufirin e së mundshmes, por pikërisht në këto raste nivelet tona të vendosmërisë dhe këmbënguljes mund të bëjnë dallimin midis ekzistencës së të qenit të lumtur dhe periudhës së gjatë të trishtimit. Këmbëngulja është një cilësi që na lejon të veprojmë me vendosmëri, duke kapërcyer pengesat në dukje të pakapërcyeshme dhe duke arritur qëllimet tona më të larta.

Është mënyra e vërtetë e jetës që mund të bëjë ndryshimin në shumë situata shoqërore. Kjo nuk do të thotë që njerëzit këmbëngulës kërkojnë vazhdimisht një konfrontim me fatin, më shumë se çdo gjë tjetër kur një ngjarje e papritur i godet, ata janë shumë të aftë të rimarrin kontrollin e jetës së tyre dhe të vazhdojnë përpara.

Cili është sekreti për të pasur këmbëngulje? Në fakt është diçka që nuk është e lindur siç mund të mendoni, por është një cilësi si çdo tjetër, prandaj, është e mundur ta kultivoni me kalimin e kohës. Njerëzit këmbëngulës kanë qëllime të sakta dhe të qarta. Ata e dinë se çfarë duan dhe kanë një vetëbesim të fortë ndaj vetes. Nëse gjithashtu dëshironi të keni këmbëngulje, futeni në mendjen tuaj se është një tipar i vështirë për t’u zhvilluar aq sa inteligjenca dhe kreativiteti. Sidoqoftë, nëse arrini të keni më shumë vendosmëri në gjithçka që bëni, do të jeni në gjendje të kapërceni edhe pengesat që ju duken të pamundura sot.

 

Disa interpretime të këmbënguljes që mund t’ju ndihmojnë ta zhvilloni atë

Për të zhvilluar vendosmërinë dhe këmbënguljen, mund t’i referohemi një koncepti me origjinë finlandeze të quajtur Sisu: një ide që përfshin karakteristika të tilla si elasticiteti dhe guximi. Në thelb, është një energji psikologjike, e aftë t’ju ndihmojë të arrini një qëllim, pa hequr dorë kurrë pavarësisht fatkeqësive që mund të hasni gjatë rrugës suaj. Ky koncept është barazuar disa herë me një tipar karakteri të përbashkët për disa njerëz. Sipas studimeve të tjera, të tilla si ajo e kryer nga Dr. Patricia Pritchard e Universitetit të Virxhinias, këmbëngulja mishëron shumë koncepte të tjera të tilla si vullneti dhe angazhimi për arritjen e një qëllimi. Në thelb, sipas këtyre studimeve, njerëzit këmbëngulës janë ata që refuzojnë humbjen dhe që shohin mundësi për t’u përmirësuar dhe rritur si individë në vështirësi. Nga kjo është e qartë se vetëvlerësimi është motori i vërtetë që mund të favorizojë zhvillimin e një karakteri këmbëngulës dhe të vendosur.

 

Zhvilloni aftësi që përmirësojnë qëndrueshmërinë

Nëse doni të zhvilloni vendosmërinë tuaj dhe të krijoni një karakter më këmbëngulës, duhet të vini në praktikë disa këshilla të thjeshta që mund t’ju mësojnë ta jetoni jetën plotësisht dhe të lumtur. Para së gjithash, kemi parë se është vetëvlerësimi që bën ndryshimin, prandaj, përpiquni të zbatoni zakonet për t’u kujdesur për veten: duhet të jeni mirë dhe të keni një konsideratë tjetër për veten për të arritur një nivel të lartë të vetëvlerësimit, duke tejkaluar frikën dhe pasigurinë. Përpiquni të ndryshoni qëndrimin, duke u stërvitur për të mbajtur një prirje optimiste dhe të vendosur, të aftë për të kapërcyer të papriturat pa u dëmtuar.

Një këshillë tjetër është të promovoni zakone dhe rutina të thjeshta që ju ndihmojnë të zhvilloni vetëvendosjen: vendosni synime të vogla në mënyrë që të kultivoni dashurinë për veten nga dita në ditë. Gjithashtu përpiquni të përballeni gjithmonë me situata të reja, sepse vetëm duke mësuar teknika të reja të zgjidhjes së problemeve do të jeni në gjendje të zhvilloni këmbënguljen, e nevojshme për të përballuar pengesat përgjatë shtigjeve që ndikojnë vërtet në jetën dhe ekzistencën tuaj.

Të fundit