HomeShërbimet tonaKëshillimetArsyet pse njerëzit qëndrojnë në raporte toksike
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Arsyet pse njerëzit qëndrojnë në raporte toksike

Çdo marrëdhënie ka një nivel toksiciteti, sipas psikoterapistes Ginnie Love Thompson. Ndërsa është normale të kesh ulje dhe ngritje në një marrëdhënie, është gjithashtu mirë të dish kur është koha të heqësh dorë prej saj. Por shpesh, largimi është më lehtë të thuhet sesa të bëhet.

 

Duke pasur këtë në mendje, ja disa arsye pse njerëzit qëndrojnë në marrëdhënie toksike dhe jo të shëndetshme.

 

  1. Të pasurit frikë nga vetmia

Sipas një studimi, frika për të qenë vetëm mund t’i bëjë njerëzit të qëndrojnë në marrëdhënie shkatërruese, për arsyen e thjeshtë se është “më mirë” të kesh një partner të papërsosur, sesa të jesh beqar. Shoqëria ndonjëherë mund t’i bëjë njerëzit të mendojnë se të qenit beqar ose “vetëm” është një gjë negative, por në realitet, nuk ka asgjë të keqe se kjo.

 

  1. Të pasurit vetëvlerësim të ulët

Studimet sugjerojnë gjithashtu që njerëzit që kanë vetëvlerësim të ulët kanë një tendencë për të qëndruar në marrëdhënie jo të shëndetshme. Pasi keni përjetuar abuzim dhe sjellje toksike për kaq shumë kohë, mund të jetë e lehtë për njerëzit të bien në grackën e besimit se kanë faj për sjelljet toksike të partnerit të tyre. Vetëvlerësimi i ulët për veten mund të bëjë që njerëzit të vënë në dyshim vlerën e tyre dhe çfarë sjellin në marrëdhënie.

 

  1. Ndihen personalisht përgjegjës për partnerin dhe veprimet e tyre

Pas një situate apo ballafaqimi të pakëndshëm, një abuzues ndonjëherë do ta bëjë partnerin të ndihet fajtor ose sikur në një farë mënyre kanë faj, edhe pse nuk është kështu. Kjo sjellje shpesh zhvillohet gradualisht, duke e bërë të vështirë për një person të kuptojë se po ndodh. Ndjenja e ankthit, konfuzionit dhe paaftësia për të besuar veten dhe veprimet tuaja, janë të gjitha shenja paralajmëruese.

 

  1. Besimi se gjërat mund të ndryshojnë

Shumë njerëz që janë në marrëdhënie toksike nganjëherë rrinë sepse e duan partnerin e tyre dhe besojnë se gjërat do të përmirësohen një ditë ose se marrëdhënia mund të shpëtohet. Ata gjithashtu mund të supozojnë se sjellja jo e shëndetshme e partnerit të tyre është rezultat i rrethanave të vështira, ose se ata mund të ndryshojnë disi marrëdhënien duke qenë vetë një partner më i mirë. Por në realitet, sjellja shpesh përkeqësohet me kalimin e kohës dhe njerëzit thjesht dëmtohen gjithnjë e më shumë.

 

  1. Të pasurit frikë nga refuzimi

Një arsye tjetër është refuzimi. Njerëzit qëndrojnë në një marrëdhënie jo të shëndetshme, sepse kanë frikë se mos refuzohen në të ardhmen, kështu që lidhen me partnerin e tyre aktual. Njerëzit që kanë frikë nga refuzimi mund ta kenë të vështirë të shprehen, të shprehin mendimet e tyre dhe të qëndrojnë në këmbë për veten e tyre.

 

Të fundit